Márciusban fellőtték a Pizsamátorok kalandegyenruháját: csíkos hálóingek, kalózpólók frissen vasalva várják a mókát. Rutkai Bori a Nőnap előestéjén már túlesett az első köszöntő tulipán fogadásán, az anyukájától. Egy cukrászdában ettünk-ittunk az új albumához gratulálva.

CSETE BORBÁLA – 061.hu

Kiskorodban szakács szerettél volna lenni, idegenvezető, rajzfilmkészítő… kicsit összegezni tudod ezeket a színpadon?
A fazekasságot se hagyjuk ki, amire már ovis korom óta készülök, de csak most kezd realizálódni! A Zsolnay Gyárban Pécsett kipróbáltuk nemrég a mázazást, gyönyörű  dolgokat festettünk  és nagy vágyam, hogy pár év múlva, amikor átállok a „nyugger” időszakra, és még élek (nevet), legyen egy kerámiaégető kemencém. Addig még ki is kell tanulnom ezt a szakmát! A horgolás egyébként hasonló módon lenyugtatja az időt, készítem a színpadi kellékeket: bábokat, mesesapikat. A rajzfilm készítésben is folyamatosan ügyködök, készítjük a zenekari klipeket, animációkat, háttérvetítéseket.

Ellentmondónak tűnik a vibráló egyéniségedhez, ugyanakkor emlékszem a horgolt kisvasutas terepasztalodra. Milyen célja lehet egy általad készített tárgynak?
Nagyon szeretem, ha valami praktikus, mint a kerámiatárgyak. A festményeim legpraktikusabb formája az, ha képeskönyvvé alakul és eljut sok-sok gyerekszobába. A textilmunkáim is velünk élnek, követik vándorlásainkat. Van egy behorgolt porszívónk, ami most gurult fel Pestre a vidéki rezidenciánkról, hogy felléphessen velünk a Trafóban. 

Rutkai Bori magyar képzőművész, énekes, zeneszerző 2016.03.08. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Megmutatod kiállításként is a Pizsamátor képeit?
Sokat utómunkázok az eredeti festményeken, retusálgatom, számítógépen még alakítgatom, montázsolom őket egy kicsit. Ezért nem mindig szoktam kiállítani a forrásmunkákat, csak egy kis idő elteltével, amikor a maximalizmusom megenyhül az apróbb hibák irányában.

Mikor hallhatjuk a felnőtt zenekarod, illetve festőként a gyerekillusztrációkon túl is alkotsz?
Festek felnőtt tematikájú képeket is, és Kistotál nevű új formációmmal, a korábbi speckojednós dalokat alakítgatjuk át kedvünkre. Szövegíróként most csak gyerekdalokat írogatok, ahhoz jön inspiráció. Amióta férjhez mentem, nyugis mederbe terelődtek az érzelmeim, már nincsenek olyan óriási szerelmi kilengések, amiket dalokba kellene szublimálnom. Igazából örülök is neki, hogy nem kell ezzel foglalkoznom. A gyerekeknek írni sokkal nagyobb boldogság. A mese, a szürrealitás végtelen.

A Pizsamátor album egy-egy dala konkrét élményekhez köthető?
Az egyik ismerős anyuka fia, Balu nem jött el egy koncertünkre, mert otthon akart maradni, pizsamában bulizni, innen a Pizsamátor alakja. A csíkos pizsama és a matrózfelszerelés hasonlósága révén lett kalózzá a Pizsamátor, aki át tud változni mindenféle szereplővé. Emiatt sok alak kicsíkozódott az illusztrációkon is. Persze, már a mi gyerekkorunkban is voltak pizsibulik, még ha az idő tájt ez a kifejezés nem is volt annyira elterjedt, mint mostanában. Figyelgetem, mik azok a dolgok, témák, amik a mostani gyerekeket érdeklik.

A Citrom Cirkusz a gyerekek egyik kedvenc száma, hogyan született?
Nyáron a falunkba jött egy vándorcirkusz, lovak és ökrök húzták a kocsikat. A faluban körbejárt egy monociklista, kétméteres nyergén végig kiabálta: „Eeste hétkor cirkuszi előadás a sportpályonár!” Azaz a sportpályánál, mert az artista kicsit franciásan ejtette ki a szavakat. A nemzetközi társulat igazi ökotudatos, humoros produkcióval szórakozatta a nagyérdeműt, aztán mikor elmentek, ott maradt üresen a sportpálya… Az ő emlékükre írtam ezt a dalocskát, bár a szereplői inkább a képzeletem szüleményei, a foszforeszkáló kecskétől kezdve a kaktuszcsúszdán lecsúszó fakírig.

Rutkai Bori magyar képzőművész, énekes, zeneszerző 2016.03.08. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A férjed segít a könyvtervezésben és a tipográfiában, sőt, úgy tudom, még a dalszerzésben is?
Nemes Péter évek óta vizuális alkotótársam, a Sárkányjárgány– és a Festménymesék-kötetemet már együtt készítettük. Most két szám is, a Béla bál és az Indiánok ülnek a vonaton  is úgy keletkezett, hogy Peti otthon gitározgatott, amire én imprózgattam. A többi úgy született, hogy van egy kis témám, amit addig énekelgetek amíg “konyhakész” nem lesz, és akkor zenésztársaim megfűszerezik és megharmonizálják.

Készültek az album megszületése óta igazán új dalok?
Már kettő új alakul, még nem kidolgozott dalok, inkább ötletecskék, poénocskák, de már nagyon várom, hogy kibontogathassam a témájukat.

Nyáron fellépésről a következő helyszínre szökkentek, vagy van időd nyaralni is?
Nagyon sokat hívnak bennünket koncertezni. A Fishing on Orfűre  megyünk a Kistotállal, a Rutkai Bori Bandával ezer helyre. De próbálom kialakítani, hogy maradjon szabadidőm a töltődésre is.

Hogyan látod az alternatív zenélés mint pénzkereseti lehetőség ügyét?
Zenésztársaim, barátaim általában több zenekarban játszanak, zenetanárok, vagy más civil állásuk van, este próbálnak, koncerteznek, néha sajnos hobbivá avanzsálódik a zenélés. Szerencse, hogy a gyerekzenélés jól áll nekünk, és egyre több koncertre hívnak bennünket, nagyon szeretjük csinálni. Csupa praktikus előny: napfényben úszó koncertek, vidám, aktív közönség, boldog szülői visszajelzések. Ez egy körbecirkáló boldogság, mert engem az is felvidámít, hogy hála a képzeletemnek és a zenésztársaim kreativitásának munkahelyet teremtettünk magunk köré, azt csinálhatjuk, amit szeretünk és még fizetést is kapunk érte! Ez egy kegyelmi állapot, és remélem, fent tudjuk tartani ezt a szép körforgást.