Kiállítják az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén a “halálhajót”, amelynek fedélzetéről 700 menedékkérő veszett a tengerbe 2015-ben a líbiai partoknál.

MTI

A líbiai felségvizeken 370 mélységből kiemelt 27 méteres, 50 tonnás hajó roncsát jelenleg vontatják a szicíliai Augustából a lagúnák városába a május 11-én nyíló kiállításra, amelyen Barca Nostra címmel Christoph Bücher svájci művész installációjaként szerepel. A túlzsúfolt hajó 2015. április 18-án borult fel, miután a sötétben belefutott egy portugál teherhajóba, amely a vészjelzésre reagálva éppen a segítségére érkezett.

A Földközi-tenger második világháború utáni legsúlyosabb menekülttragédiájában legkevesebb 700 ember lelte halálát.

A kékre festett hajót a vele elsüllyedt holttestekkel az olasz haditengerészet 2016-ban emelte ki azután, hogy az akkori kormány vállalta, hogy az áldozatoknak megadja a végső tisztességet. Ezt egyúttal szimbolikus lépésnek is szánták, amellyel tisztelegnek minden, Európa partjait elérni igyekvő, tengeren elhunyt menekült előtt. A “halálbárka” a szicíliai Augusta mellett, a melilli NATO katonai támaszponton horgonyzott. Velencébe szállítását a szicíliai tartományi parlament és az augustai önkormányzat is támogatta.

Fotó: RFI