Kerek két évvel a Modern után megjelent az amber smith New című új albuma. A meglepően színes és pozitív anyagot május 5-én mutatja be a Kuplungban Magyarország vezető indie-rock zenekara. A kvartett vezetőjével, Ponikló Imrével beszélgettünk. 

PZL – 061.hu

Az új album beidézi a az első három albumot is (pl. a No Truce című szám)– így ez afféle összegző lemez is lehet?
Én nem így érzem. Nemrég olvasgattam a Beatles Anthology-t ahol John Lennon azt mondja a Sgt Pepperről, hogy az egész koncepció gyakorlatilag két szám, ami az ő dalait illeti, bármelyik másik Beatles-lemezre is felkerülhettek volna. Én sosem érzem így, meg ha hangzás szempontjából meg is idézi, nekem mindig nagyon erős lenyomatok a dalok arról az évről, amikor írtam őket.

Milyen impulzusok értek az utóbbi időben, hogy olyan, az amberre nem jellemző dalok születtek, mint a női vokállal megtámogatott Monkey?
Már az előző lemez, a Modern idején is előjött ha jól emlékszem, hogy valójában sokkal tágabb az, ami engem, minket befolyásol zeneileg, mint amibe bele akarnak minket szorítani, ez az indie’ címke…. Mindig hallgattunk soul-t is, meg aki nem egy kő alatt él, nem tudja elkerülni pl. Pharrell Williams hatását…. Ez a dal is magunk között olyan Pharrel Williams-es számnak indult.

Dinamikusabb, táncolhatóbb és rockosabb is az anyag – ez azt jelenti hogy a koncert setlistet is újragondoljátok, és az újabb hangképtől eltérő dalokat most jegelitek?
Nem feltétlen – szerintem azért annyira nem térnek el a dalaink el az amber smith hangzástól, hogy ne illenének bele koncertek műsoraiba. 

Ez a legszínesebb amber, épp ezért elkel ilyenkor egy külső fül, egy ügyes producer. Többször dolgoztatok neves producerekkel, most volt, aki tanácsot adott nektek, vagy te vagy a hangzásért az első számú felelős?
Alapvetően igen, de egyre inkább a közös munka fele megyünk az idő haladtával. Szerintem ez a lemez ”zenekaribb”, mint akar a Modern, ami egy témára, hangzásra volt kihegyezve.

Érdekes, hogy amennyire ősélményed a Pet Shop Boys, ahhoz képest mindig összetettebb választékosabb lemezeket készítettél. Mégis: azon kívül, hogy néha előkapsz Pet Shop Boyst, valahol vannak ún. easter egg-ek a dalokban, akár konkrétan a PSB-tól is?
A Pet Shop Boys easter eggek inkább a Modernen voltak…. Most (gondolkodom)….nem annyira. Nem mintha az előző lemezt nehéz lett volna összehozni vagy ne szeretném – nagyon is – de ez alkalommal sokkal kevésbé volt ”keret”, mint a Modernnel, ahol ez a szintis hangzás volt a cél. Itt jött mindenfele, a soul-os/funky-s dologtol a rockoson, punkoson át a posztrockos outro részig a ‘No Truce-ban. Időközben azért eszembe jutott egy-két ilyen ”easter egg”, pl az, hogy a ”Straight To Video” eleg New Orderes hangulatú lett, és azt gondoltuk, ha lúd legyen kövér, és rátettünk ilyen hookys (Hooky a Joy Division és a New Order basszusgitárosa volt –  a szerk.) kórus-hangzást a basszerra. De tény, hogy nagy Pet Shop Boys- rajongó vagyok, és lélekben mindig arra vágyom, egyszer csinálok egy 100% színtiszta szintipop lemezt…

A zenekart rengeteg hatás érte, a Suede-től a Simple Minds-ig. Mégis: mi az a hatás, amit talán senki nem tud? (Pl. Amanda Lear diszkó groove-ok, stb
Mind a négyen mások vagyunk, de persze vannak közös metszéspontok, de pl. Tooff sok stoner zenét meg Black Sabbathot hallgatott, Bence pedig az utóbbi években komolyzene-rajongó lett.

Elégedett vagy azzal az ívvel, amit a szólemezed befutott? Hogy értékeled? Végül is kellett hozzá némi merészség, hiszen a szólólemezek minden sztár esetében rizikót jelentenek. A rajongók általában csak a brandet veszik meg…
Is-is. Nem vagyok elégedett, mert szeretem azokat a zongorás dalokat, és örülnék, ha több emberhez eljutna, de az meg az én döntésem volt, hogy nem promózom különösebben, és nem is volt, csak egyetlen koncert (illetve akusztikus bulik, de azt amúgy is szoktam). Tehát vagy az volt a választásom, hogy kicsit elsikkad az a lemez, vagy meg sem jelenik. Most kint van, akit megtalál, remélem betalál…

Van egy dal a lemezen, amit a kisfiad ihletett… A Legó (Duplo) motívum sem először kerül elő, szóval: lesz gyereklemezed?
Ez vicces – az elmúlt hetekben írtam a nagyobbik lányommal és a fiammal néhány kis szösszenetet. Szeretném felvenni őket, de azt nem tudom, hogy meg is jelentetném-e, mert specifikusan a mi családunkról szól, nem általános dolgokról, mint a gyereklemezeken, madarakról, meg ilyesmikről.

Milyen meglepetéssel készülsz a koncerten? A lemezek közreműködő vendégzenészek ott lesznek például?
Sajnos nem mindenki, pl. Vera sem, mert nem ér rá, de mások ott lesznek. El kell jönni, és akkor minden kiderül!

Fotó: sinco.hu