Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Szombat délután újabb díjat zsebelt be a megújult Budapesti Piarista Központ, ugyanis Belváros- Lipótváros  “Jövő Városáért Díjjal” jutalmazta. A Nullahategy.hu ennek apropóján meglátogatta a viharos időket is megélt épületegyüttest. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA– Nullahategy

Újabb elismerésben részesült a Budapesti Piarista Központ szombaton, ugyanis az épületkomplexum Belvárosi- Lipótváros “Jövő Városáért Díját” kapta meg. A Budapesti Piarista Központ megújult épületegyüttese a főváros történeti városközpontjában, világörökségi területen található, páratlan rálátással a Dunára és a budai hegyekre. Az Erzsébet-híd mellett álló „B” épületszárnyat 2004-ben újították fel belülről. A közel egy évtizeden keresztül üresen álló „A” épületet a megújulás után 2011-ben adták át.

Az épület története

  • A budapesti piarista rendházat 1717-ben Pest város tanácsa alapította, az akkori városháza mellett elhelyezkedő épületben kaptak helyet.
  • A 20. század elején az Erzsébet-híd és a hozzá vezető út kialakítása miatt szinte az egész régi belvárost lebontották. Ekkor a piaristák építésze, Hültl Dezső megtervezte a mai épületegyüttest, amit az első világháború alatt, 1914-17 között építettek fel.
  • A II. világháború során több bombatalálat érte a házat, ezután le kellett bontani a Duna-parti traktus tetőszerkezetét a toronnyal együtt.
  • A kommunista diktatúra 1948-ban államosította a rend iskoláit, majd 1950 nyarán hat rendház lakóit kényszerlakhelyre deportálta.
  • A piaristák számára épült reprezentatív épület 1992-es jogi visszavétele után 2007-ben indulhatott el a rekonstrukció.
  • A több mint negyven év alatt az épület több funkciónak is helyet adott például az ELTE bölcsészkarának. A nagy kápolna helyén 33 évig az Egyetemi Színpad működött. A ház előtti tér lesüllyesztett régészeti bemutató parkká vált.

 

1913- ban kezdődött meg a régi budapesti piarista rendház Városház téri szárnyának bontása.
1913- ban kezdődött meg a régi budapesti piarista rendház Városház téri szárnyának bontása.
« 1 A 7 »

Ház a házban- avagy az igazi 21. század

Közel tíz évbe és nagyon sok ember munkájának és erőfeszítésének köszönhetően megújult és kibővült a pesti piarista épület miközben megőrizte az eredeti iskola és rendház szépségét és lelkületét. Most korunk igényei szerint folyhat tovább a falak között a munka és küldetés. Az épület rehabilitációja fokozatokban történt. Először a déli épületrész, majd néhány év elteltével az északi tömb is sorra került, ahol egy fantasztikus és látványos megoldásnak köszönhetően a régi udvar kerengője a fölé feszített kazettás vasbeton gerendarácson keresztül fénnyel elárasztott, többszintes aulatérre és benne az új, dőlt falú tornaterem reneszánsz földszínekkel díszített tömbjére néz. A külső színezett betonelemeket az Ivánka Beton Design készítette, amelyek absztrakt műalkotás érzetét keltik. A ház-a-házban elvű tornaterem fölött, a negyedik emeleti iskolaudvar és az ötödiken a rendházi pihenőterasz szándékoltan kisvárosi hangulatot idéz.

Megújult az eredeti főbejárati előcsarnokból induló díszes kettős lépcsőház is. Ebben az északi szárnyban azonban megváltozott a szintek alaprajzrendszere: a belső udvarra néző tantermi egységet kerengő jellegű közösségi terekké alakították. Az egykor sötét, mély iskolaudvarban ma szoborszerűen álló méhkas ihletésű tornaterem körüli bevilágító-térképző zóna áttekinthetővé, levegőssé teszi az egyébként sűrű térstruktúrát. Mintha a város folytatódna az épületben. A munkálatokat Golda János (M-Teampannon) és a kollektív műterem két építésze, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet vezette.

Urbán József tartományfőnöksége alatt, aki ma a Gimnázium igazgatója, lassan kibontakozó új építészeti koncepció a gazdag múltat és a kibontakozó korszerű jövőt képviseli. Egy olyan 21. századi megjelenést, amely a Belváros büszkesége, és amely követendő példa a város rehabilitáció szempontjából is.

Azonkívül, hogy az épület csodás példája az építészeti stílusok ötvözésének, külön kiemelendő az a napelemes rendszer, amelyet május végén adtak át. A korszerű megoldás az “A épület” villamosenergia-igényének közel negyedét biztosítja. A projekt keretében 198 darab napelemes modult telepítettek az épület déli és nyugati tetőszerkezetére.

Fotók: Horpáczi Dávid

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •