Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A IX. kerület eldugott sarkában áll a magyar irodalomtörténet egyik legfontosabb helyszíne. 1905 április 11-én, húsvét vasárnapján a ferencvárosi Gát utca 3. szám alatt született hazánk egyik legnagyobb költője, József Attila. A költőről elnevezett emlékhely mérete senkit ne tévesszen meg, ugyanis annak ellenére, hogy kicsi a kiállítás alapterülete, a tárlat mégis informatív és a teljes életutat bemutatja. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szakmai segítségével létrejött kiállítóhelyet mindenkinek receptre írnánk fel. A 061.hu-t Losonczy Attila, művelődésszervező vezette körbe a 2015-ben az év kiállításának választott emlékhelyen. 

SZFA- 061.hu

A József Attila emlékhely története immár 53 éves, 1964 április 11-én nyílt meg az első hivatalos költészet napi megemlékezés alkalmával. “A megnyitón Kassák Lajos, József Attila kortársa szavalt verset. Az emlékkiállítás akkoriban úgy volt kialakítva, mint egy 20. század eleji, munkáscsalád tipikus bérlakása. Idővel  szükségessé vált a korszerűsítés, először áthelyezték a földszintre majd egyre interaktívabb lett. A jelenlegi formában 2015 április 11-én, József Attila születésének 110. évfordulóján adtuk át.” – kezdte Losonczy Attila.

Losonczy Attila, az József Attila Emlékhely munkatársa (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Az emlékhely munkatársa kiemelte, hogy az 1964-es tárlatból több tárgy is átkerült a modernebb térbe. “József Attila számos használati tárgya hozza még közelebb a látogatókhoz a költőt. Itt van például a Doxa márkájú zsebórája, cigarettatartója, pénztárcája illetve töltőceruzája. Ezeket a tárgyakat József Attila nővérei őrizték meg. A kéziratokat József Jolán egy óriási faládában rejtegette a második világháború alatt, amelyet később az ’50-es években rendeztek össze, így született meg az első József Attila összes, amely már a kiadatlan verstöredékeket is tartalmazta.” 

A kiállítótérbe belépve jobbra érdemes elindulni, itt kezdődik a költő gyermekkorának bemutatása. “Korabeli játékok, fényképek, a költő születési anyakönyvi kivonata segít az időutazásban, de egy érintőképernyős falitérképpel végigkövethetjük József Attila ferencvárosi életének színhelyeit is. A szegénységben élő család folyamatosan költözni kényszerült, így összesen tizenkilenc helyen élt a kerületben. A tárlatban visszaköszön a szülőházból megmaradt, restaurált ajtófélfa és ablak, de kis makett segítségével elképzelhetjük azt a 25 négyzetméteres egy szoba- konyhás kislakást, ahol a költő három hónapos koráig élt” – meséli a kiállításban sétálva Losonczy úr. 

A kiállítás központi motívuma egy időspirál, amelyben vers és prózarészleteket olvashatunk, valamint időrendi sorrendben végignézhetjük  a költő életében megjelent verseskötetek borítóit. A spirál közepén a zsebóra alatt egy stilizált életfa áll, amely tömérdek információt rejt magában a költőről, amiket interaktív módon ismerhetünk meg. “Különböző QR- kódos kártyák segítségével böngészhetünk az életrajzban, aztán megismerhetjük József Attila szerelmeit is. De van lehetőség játékra is, természetes ez a költő versein alapszik.”

Bő egy hónap múlva jön a Múzeumok Éjszakája, amelyre kiemelten készül a ferencvárosi emlékhely is. “A belső udvar birtokbavételével délután három órától gyerekprogramokkal, Csoszogi, az öreg suszter című színielőadással, koncertekkel, rendhagyó tárlatvezetéssel, improvizációs játékokkal, valamint Pion István és Horváth Kristóf alias Színész Bob slam poetry előadásával várjuk a kultúrára szomjazó látogatókat. Az est legnagyobb attrakciója egyébként a szonett párbaj lesz, amely kortárs költők bevonásával valósul meg. József Attila gyakran vívott párbajt Illyés Gyulával a pesti kávéházakban. Különböző szavakat adtak egymásnak és arra kellett egy szonettet írniuk. “

De addig is ajánljuk a havi József Attila irodalmi szalont, vagy május 30-án 16:00-tól a Szép Szó Versmondó Műhelyt, ahol elsajátíthatjuk a versmondás művészetét. 

József Attila Emlékhely
1095 Budapest, Gát utca 3. 

Nyitva tartás:
kedd-péntek: 10-18 óráig
szombat-vasárnap: 10-17 óráig
hétfő: szünnap

Fotók: Horváth Péter Gyula – 061.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •