Bartók-maratont szervez a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából.

A pénteken délután négy órától este tízig tartó koncert- és előadássorozaton Bartók Béla szerzeményeit adják elő. A magyar zeneszerző műveit az intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál eddigi tizenegy kiadásának résztvevői, valamint az erre jelentkezett fiatal zenészek tolmácsolják. Így sikerült változatos, a zeneszerző szinte minden alkotói korszakára kitérő kamarazenei programot összeállítani – olvasható a közleményben.

Az est első részében a bartóki életmű nevelő jellegére kerül a hangsúly. A maraton ugyanis az úgynevezett népzenei-oktatási vonalat képviselő, 85 rövid zongoradarabot tartalmazó, Gyermekeknek című ciklusból összeállított programmal kezdődik, majd zongoradarabokkal és átirataikkal folytatódik. Ez utóbbi keretében a bukaresti közönség a zongorára írt 6 román táncot négy változatban is meghallgathatja.

Ezt követően Horváth Bálint zeneszerző, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusza tart előadást Bartókról és a román kolindákról, majd a zongora- és a hegedűirodalomból csendülnek fel művek. Ebbe a részbe Bartók Béla érett kori opusaiból került be válogatás. A bukaresti Bartók-maraton Munkácsi Dóra zongoraestjével zárul.