Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A napfény érlelte riffek, a karibi – és az afrikai ritmusok nemcsak egy jó koktél megalkotását ihlethetik meg, hanem a popzenét is. A 75 éves Paul Simon Stranger to Stranger című meglepően fickós albuma és a MAGIC! rostokban és reagge-ben is erős lemeze arra figyelmeztet minket, hogy ősz ide vagy oda, kár lenne temetni a nyarat.

 PZL- 061.hu

Az egzotikus ritmusoknak, a vérpezsdítő flamenco hatású melódiáknak akkor is helyük van a napernyő alatt, amikor éppen nincsenek a world music igézetében készült albumok a fősodorban. Paul Simon lemezei nem egy esetben trendkijelölő munkák voltak, amiket megkísértettek a kortárs zenék is, így aztán akkor is esemény egy újabb PS munka megjelenése, ha a 75 éves művész már túl van a legizgalmasabb alkotói periódusán. Mert Paul Simon olyan hangszerekből is képes kivételes atmoszférát és érzelmi telítettséget varázsolni, amik olyan különlegesek, hogy extra vámot vetnek ki rájuk az afrikai államok. 

paul-simon-stranger-to-strangerjpg-9c1edf92c7f853bb

Bár most a Stranger To Strangert ünnepeljük, nem elhanyagolható az sem, hogy harminc éve jelent meg minden idők egyik legsikeresebb popalbuma, a 14 millió példányban értékesített Graceland. A mester viszont nem állt le nosztalgiázni, és bár együtt dolgozik a Simon & Garfunkel-korszak producerével, Roy Halee-vel, de elhívta az elektronikus zenékben mozgó producert Clap! Clap!-et ( Digi G’Alessio) is.

Itt-ott van némi barkácspop jellege is a dolognak, nem is tudunk minden hangszert beazonosítani, de nem is ez a lényeg, hanem Simon áradó mesélő kedve, a korosodó férfiak csetléseinek és botlásainak a bemutatása. Egy változatos, hol intim, hol teátrális album lett a Stranger To Stranger, és ha valaki túl tud lépni a rumbatök és rongyszőnyeg paradigmán, egy modern, vagány, fűszerillatú albummal lehet gazdagabb.

MAGIC-Primary-Colours-2016-2480x2480

Más tészta a reggae-ben utazó kanadai (!) MAGIC!, akik nem akarják megváltani a világot, poposra tekert reagge-ben utaznak, amiben az a jó, hogy maguk a fazonok, olyanok mintha az indie-rock Fred Perry pólós szellemével kötöttek volna vérszerződést, pedig dehogy! Reagge-vel lazáznak, úgy, hogy nincs raszta hajuk és cilinderük, ebből a szempontból civilek. Fontosabb, hogy a Rude című slágerük hat hétig vezette a Billboard Top 100 slágerlistáját. Szóval, aki azt mondja, hogy a műfaj már jó ideje underground, annak azt válaszolhatjuk: pedig igény az lenne rá.

Erősek vokálmunkában, izgalmas a dalok mögé rakott ritmika, Nasri énekhangja nem predesztinálná őt a reagge-re, de a sok vokállal és a vendégművészekkel ezt is ügyesen megoldották. Ott van például a Lay You Down Easy, amihez Sean Paul adott hozzá némi reagge karmát, de nem ez a legjobb dal a lemezen, hanem a Red Dress című örömködés. A Primary Colours nem váltja meg a világot, de hozzásegíthet az intenzívebb D-vitamin termeléshez.

Paul Simon
Stranger To Stranger
Universal
11 szám 55 perc

MAGIC!
Primary Colours
Sony
10 szám 45 perc

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •