Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ingyenes programokkal, köztük tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket szombaton a Néprajzi Múzeumban, az intézmény születésnapján. Kamarakiállításon mutatkoznak be a múzeum új szerzeményei, Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. Az Angyalok és koponyák című tárlatban rituális kellékek, nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó ünnep- és szokásvilágát.

MTI

A Néprajzi Tár kulcsait 1872. március 5-én vette át  Xantus János, ezzel vette kezdetét a Nemzeti Múzeumon belül a néprajzi gyűjtemény önállóvá válása. Hagyományosan ezt a napot tekintik a Néprajzi Múzeum napjának, amelyen minden évben színes programokkal várják a közönséget. Két kontinens egy lélekben címmel Torday Emil Afrika kutató zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, kutatói szemléletéről, kalandjairól és az általa gyűjtött tárgyakról Földessy Edina muzeológus beszél a közönségnek. A székelykaputól a törülközőig – Szinte Gábor gyűjtései című kiállításban Bata Tímea és Tasnádi Zsuzsanna, a kerámiagyűjteményben Vida Gabriella, A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Máté György, a Betlehem-kiállításban Koltay Erika vezeti végig az érdeklődőket. A Betlehem-kiállítást angol nyelven Foster Hannah Daisy, A magyar nép hagyományos kultúrája című tárlatot Fekete Zoltán német nyelven mutatja be.

A múzeum könyvtára könyves kalandjátékra, raktárlátogatásra invitálja a látogatókat, akik a kézműves foglalkozásokon mexikói ünnepi papírdíszeket, vágott mintás színes dekorációt és emberalakokat készíthetnek, emellett az öt éve működő önkéntes programot is megismerhetik. Ezen a napon adják át a Bátky Zsigmond-díjat, amelyet a Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma és a Néprajzi Múzeum ítél oda a néprajzos szakma egy képviselőjének etnográfiai teljesítményért, tárgyi néprajzi kutatásokért vagy kiemelkedő muzeológiai tevékenységért. A múzeumok társadalmi szerepvállalásáról tartanak kerekasztal-beszélgetést, a programokat este 6-kor a Sebő együttes koncertje zárja. 

A 061.hu nem olyan rég járt a Néprajzi Múzeumban, ahol nem mindennapi kiállítási tárgyakat láttunk és megismerkedtünk a múzeum a múzeumban elvvel. 

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •