Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

“A Bethselamin bolygó immár annyira aggódik az évi tízmilliárd turista okozta kumulatív erózió miatt, hogy az étkezésekkel elfogyasztott, illetve az exkrementummal távozó súly közötti nettó különbséget a kilépéskor sebészeti úton eltávolítják a turista testéből, ezért aztán húsba vágóan fontos, hogy valahányszor meglátogatjuk ott az illemhelyet, mindig kérjünk elismervényt.”

SUSÁNSZKY MÁTYÁS –  Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Már a Galaxis – Útikalauz stopposoknak is beszámol arról, hogy a világegyetem ürítkezési problémái univerzális jellegűek. A telefonfülkék használatának újraértelmezése kapcsán megjelent cikkünkben mellékesen fölvázolt borús jövőkép arra sarkallta a szerkesztőséget, hogy utánaeredjen a nyilvánosvécék helyzetének a Föld nevű planétán.

Általánosságban megállapítható, hogy a bolygó városlakó közönsége meglehetős szemráncolás közepette szemléli, ahogyan lakóhelye köztereit, kapualjakat és a véletlenül életben hagyott fákat illetlen módon használják. Nos, mondhatnák erre a helytelenkedő felhasználók, az emberi természet alapelve, miszerint enni kell, szxrni viszont muszáj, sajnos időről-időre tévutakra sarkall. Különösen akkor, ha kis-, és nagydolgaink elvégzésének szükségletét maga az élőhely nem elégíti ki. A város nem kínál kellő számú és megfelelő megoldást. A városlakók tehát gondolkodni kényszerülnek az ügy mielőbbi megoldásán, túlságos domesztikáltságukban ugyanis hiába sóhajtoznak elődeik, Ádám és Éva paradicsomi szabadságán…

A földbe süllyeszthető Urilift

A földbe süllyeszthető Urilift

Szerencsére beköszöntött a 21. század, és megfelelő mennyiségű, a témában érdekelt gondolkodó áll rendelkezésre. Egyik találmányuk, az Urilift például a praktikus megoldásokat kedvelő városlakók körében hódít, bár maga az alapötlet nagy valószínűség szerint egy, a szükség által erősen meggyötört elméből pattant elő, aki a földből hirtelen kinövő illemhelyekről ábrándozott. Az Urilift ugyanis nem más, mint egy hidraulikus elven működő, földbe süllyesztett illemhely, amely alkalmas időben kiemelkedik a járdaszintből. Ezzel egyúttal elkerülhető a kellemetlen szag, és a vandalizmus, és maga az illemhely nem rontja a városképet sem. A vécék külalakjának megreformálásával különben a kínaiak is küzdenek, de katica alakú építményük ötletén, – amely egyértelműen nem olvad bele az utcaképbe, és mint szimbólum sem állja meg a helyét, ellentétben pl. a ganajtúró bogárral – valószínűleg még dolgozniuk kell.

Kínában a katicába járnak pisilni a gyerekek...

Kínában a katicába járnak pisilni a gyerekek…

Természetesen a kortárs művészet szociálisan érzékeny ága is csatlakozik a város tehermentesítését célzó elképzelésekhez. Példának említhetnénk a svájci Lausenne-ban telepített alkotást, amelynek áttetsző falai gombnyomásra felhősödnek el. Monica Bonavincini – képünkön éppen Londonban – egy kívülről tükrökkel borított, belülről viszont teljesen áttetsző falú helyiséget álmodott, amelyben az utca forgatagának közepén trónolva nem mindennapi élményben lehet részünk.

Az Oloom baseli sötétedő ablakos kreációja...

Belülről átlátszó Bonavincini toalett Londonban

Belülről átlátszó Bonavincini toalett Londonban

A zöldek sem maradnak le ötletességben a művészek mögött, bár ők a problémát az ember és a természet kapcsolatának oldaláról közelítik meg. Egyik megoldásuk az a szűrőrendszerrel ellátott vizelde, amelynek segítségével kvázi mi táplálhatjuk városunk bokrait és fáit. Egy másik ötlet a férfi alapvető vonzalmát bontakoztatja ki a fákhoz, mint terület-megjelölésre alkalmas és gondolkodást serkentő egységekhez. Sam van Veluw olyan fára csatolható piszoárokat ötölt ki, amelyek egyszerre elégítik ki a higiénia követelményeket és a férfiúi igényeket. A pálmát természetesen ezúttal is a zöld gondolatot és művészetet egységesítő Hundertwasser viszi el, aki az újzélandi Kawakawában, a helyi hulladék felhasználásával hozta létre azóta is méltán híres illemhelyét.

A P-Tree...

A P-Tree…

 

Hundertwasser organikus wc-je, az újzélandi Kawakawában

Hundertwasser organikus wc-je, az újzélandi Kawakawában

Budapest nyilvánosvécé-ellátottsága nem kielégítő. A guglimepszen megjelölt helyeken kívül nyugodtan fölvázolható a képzeletbeli Budapest Alternatív Köztisztasági Térkép, amelyen kedvenc fáink és kapualjaink szerepelnek. A régi világ még jobban tisztelte a problémát, és ennek nyomait ma is őrzik a néhány helyen föllelhető Beetz-féle, zöld épületek, amelyek világszabadalmi jelentőségű, olajjal szagtalanított illemhelyek voltak. A magyarországi B&K Kft., amely 2008-ban Magyar Termék Nagydíjat nyert nyilvános illemhelyeivel, ezt a szép hagyományt kívánja folytatni. Reméljük hamarosan találkozhatunk az általuk, vagy más által tervezett hasznos kis épületekkel.

Kedves egészségünkre!

A Beetz-féle nyilvános-wc a Nagymező utcában...

A Beetz-féle nyilvános-wc a Nagymező utcában…

 

B&K magyar fejlesztésű akadálymentesített pihenőhelyiség...

B&K magyar fejlesztésű akadálymentesített pihenőhelyiség…

 

A szűrőrendszerrel ellátott vizelde, amelynek segítségével kvázi mi táplálhatjuk városunk bokrait és fáit.

A szűrőrendszerrel ellátott vizelde, amelynek segítségével kvázi mi táplálhatjuk városunk bokrait és fáit.

 

B&K látványterv...

B&K látványterv…


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •