Paks segélyekkel, a Gastroblues Fesztivál jótékonysági koncerttel támogatja a háború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai Visket – hangzott el a 30. Gastroblues Fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Hazánk legrégebbi bluesfesztiváljára  – amely idén nyáron jubileumot ünnepel – nagy nevek érkeznek, fellép mások mellett Eric Gales, Philip Sayce, Pete York és Ian Siegal, a hazai fellépők sorát pedig Tátrai Tibor és új formációja, a Godfater., a Ferenczi György és az Első Pesti Rackák és Egri Péter és a Mystery Gang erősíti. A fesztivál előtt a Best of Gastroblues-sorozat új lemezbemutató koncertjeivel is készülnek a műfaj rajongóinak – március közepétől május közepéig olyan zenészek és zenekarok lépnek fel, mint a Keresztes Ildikó Akusztik, a László Attila Quintet, az Éles Gábor Trió, a Török Ádám és a Mini Supersession, valamint a legendás Colosseum. Riportunkban Gárdai Ádám főszervezővel beszélgettünk arról, mi adhatja az esszenciáját e három évtizede töretlen sikerrel működő fesztiválnak, de arról is kérdeztük, milyen szerepet vállalnak a határon túli magyarok megsegítésében, különösképp az ukrajnai háborús helyzet sújtotta testvérvárosukban, Visken.

061.hu

Segítség a háború elől menekülőknek

Tartós élelmiszerekből, tisztálkodási cikkekből, gyerekápolási szerek, matracokból, takarókból álló szállítmányt juttattunk el Paks testvértelepülésére, Viskre. A második szállítmány kedden indul, Pakson és Tolna megyében szállást adunk a háború elől menekülőknek. Emellett hozzájárulunk a város és a fesztivál támogatásával megépült viski magyar óvoda fenntartásához – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Paks testvértelepülései ápolásában óriási szerepe van a Gastroblues fesztiválnak, amely komoly részt vállalt abból a munkából, amely hozzájárult, hogy a kárpátaljai Visken létrejöhessen a magyar óvoda. “Most megint nagy segítségre van szüksége Kárpátaljának, így testvérvárosunknak is. Amikor meghallottuk az első híreket, hogy mi történik Ukrajnában, felvettük a kapcsolatot Visk vezetésével, és felajánlottuk a város segítségét” – hangsúlyozta Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere.

Március 26-án a Tűzkerék xT ad jótékonysági lemezbemutató koncertet Pakson, az est bevételét a viski magyar óvoda fenntartására fordítják.

A képen (balról jobbra) Gárdai Ádám, a fesztivál főszervezője, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a fesztivál védnöke, Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója

Best of Gastroblues

A fesztivál felvezetéseként korábbi paksi koncertek anyagaiból DVD-k és CD-k jelennek meg, ezeket márciustól májusig négy esten mutatják be Pakson és a fővárosban.

Az első lemezbemutató koncert március 19-én lesz Pakson, ezen Keresztes Ildikó lép fel, vendége Takáts Tamás lesz. Az énekesnő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a kilencvenes években vokalistaként dolgozott az East együttessel, amelynek Takáts Tamás volt a frontembere. “Számos nagyszerű élmény köt a paksi fesztiválhoz, a most megjelenő DVD-t hat gastrobluesos koncert anyagából állították össze”. Az énekesnő azt is elmondta, sokan temetnék a rockot és a bluest, de ez, mint mondta, úgysem sikerül, el sem tud képzelni ennél erősebb műfajokat.

Április 1-jén, szintén Pakson a László Attila Quintet és Charlie lép színpadra. Mint a gitáros elmondta, először 1994-ben játszott a fesztiválon, a most megjelent DVD-t négy korábbi koncertje anyagából állították össze. “Az, hogy harminc éve működik egy ilyen bluesfesztivál, óriási dolog (…) Gyakran megfordulok jazz zenészek között, és óhatatlanul ilyen-olyan kategorizálásokban fejtik meg, hogy ki mit, miért hogyan játszik, ilyenkor felmerül, hogy van-e a játékában blues vagy nincs. Ez még a legnagyobbakra is érvényes. Valahogy egy olyan zsigeri hatást tud kelteni, amire ilyen hosszú távon is lehet fesztiválokon építeni” – fogalmazott a Liszt Ferenc-díjas gitáros.

Keresztes Ildikó

Április 2-án a gitáros Éles Gábor Triója Tóth Verával ad műsort Pakson, végül a felvezető koncertek zárásaként május 11-én a fővárosi A38 hajón a legendás Colosseum zenekar, valamint Török Ádám vezetésével a Mini Supersession játszik. A Colosseum fellépése a tavaly decemberben betegség miatt elmaradt Chris Farlowe-koncert pótlása: a frontember májusban eredeti zenekarával, az 1969-ben alakult Colosseummal zenél. Utóbbiban az eredeti tagok közül Dave Clempson gitáros és Mark Clarke basszusgitáros is benne van.

“Öröm lesz a Colosseummal fellépni, ötven éve ismerem őket. A Gastroblues csodás hely, örülök, hogy betegségemből felépülve ott tudok lenni a fesztivált felvezető lemezbemutató koncerten” – hangsúlyozta Török Ádám. A Mini Supersessionben vele lesz Németh Alajos (basszusgitár), Lukács Peta és Fehér Ádám (gitár), Németh Károly (billentyűs hangszerek), valamint Pfeiler Ferenc (dob).

Külföldi és hazai nagyágyúk

A jubileumi Gastroblues fesztivál június 27-től július 4-ig tart majd.

Július 1-jén és 2-án az ESZI Sportcsarnokban lép fel a balkezes blues-rock gitárvirtuóz Eric Gales, majd a Torontóban élő blues-rock gitáros Philip Sayce. Koncertet ad Pete York és Miller Anderson is, valamint a hazánkban igen népszerű Ian Siegal és Ripoff Raskolnikov is. A hazai fellépők közül Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, valamint Egri Péter és a Mytery Gang lép fel. Emellett bemutatkozik Tátrai Tibor új formációja, a Godfater is.

A szombati templomi koncerten Herczku Ági és Nikola Parov, továbbá Ferenczi Györgyék adnak koncertet, a vasárnapi Kárpát-medencei Gastroblues Pikniken és Zenésztalálkozón pedig határon túli zenekarok koncertje után a Dinamit együttes lép fel.

A videót készítette: Ménes Márta, Ábrahám Zsolt és Szabó Fruzsina

A videó bármely részletének használata engedélyköteles!

A vezető képen: Gárdai Ádám, a fesztivál főszervezője, Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a fesztivál védnöke, Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Török Ádám és Németh Alajos

Fotók: Horváth Péter Gyula