Október 26-án Budapesten, a Dürer Kertben mutatja be új, The Plague Within című lemezét a dark-rock talán legfontosabb zenekara, a brit Paradise Lost. Nem először lépnek fel hazánkban, sőt szinte visszajáró vendégeink. Először a Sepultura előtt mutatkoztak be az egykori Fekete Lyuk feletti Vörösmarty Művelődési házban, 1993 őszén, tehát több, mint 22 éve.

nullahategy

Azóta volt önálló koncertjük a Petőfi Csarnokban, 1997 novemberében, 1996 nyarán a Bon Jovi előtt is játszottak a Hajógyári-szigeten, ami talán minden idők legszürreálisabb dark-rock koncertje volt, a fellépéssel egy időben a színpad mellett hangolt a piros uniformisba bújt tűzoltó zenekar, ami aztán felvezette a Bon Jovi show-ját. Legalább ilyen “különleges” helyszín volt a Népstadion kertje is, ahol a Sport Szigeten léptek fel 2005-ben, aztán zenéltek a Zöld Pardonban 2008 nyarán, illetve számtalanszor koncerteztek a Sziget Fesztiválon is.

2114

Mégis, a rengeteg magyarországi fellépésük közül talán csak a ’97-es pecsás koncertjük volt minden igényt kielégítő show, az összes többi fellépésen különböző kompromisszumokat (nappali fény, fesztiválzaj, rosszul belőtt cájg) kellett kötnie a közönségnek, amik nem segítették hozzá a rajongókat ahhoz, hogy rá tudjanak hangolódni a zenekar atmoszférikus zenéjére. Most viszont a Dürer kert tökéletes helyszínnek bizonyulhat. A Dürer nem túl nagy, de nem is kicsi, nem kell az atmoszféra gyilkos nyári fesztiválokon hallgatni azt a zenét, ami intim és ihletett teret kíván.

A zenekar a londoni Orgone stúdióban, Jaimie Gomez Arellano producer (Cathedral) segédkezése mellett készítette el a The Plague Within albumot, ami erős visszafordulás a Paradise Lost kilencvenes évek eleji irányához. A zenekar előtt, a nagyteremben a Lucifer lép fel, a kisteremben a Dew-Scented, az Angelus Apatrida, a No Return és a Heboïdophrenie lép fel.