Adománygyűjtéssel teremtik elő a pénzt az amerikai alapító atyák egyike, Benjamin Franklin tudós, diplomata, politikus philadelphiai síremlékének restaurálására, mert jelentős repedés keletkezett az időjárás viszontagságainak kitett márványon, amire ráadásul évente több tízezer pennyt dobálnak.

MTI

Benjamin Franklin, az Egyesült Államok Függetlenségi nyilatkozatának egyik aláírója 1790-ben hunyt el és egy philadelphiai temetőben nyugszik. A sírkert számos történelmi személyiség nyughelye, sírjaikat a Christ Church Preservation Trust (Krisztus Egyháza Műemlékvédelmi Alapítvány) gondozza. Az alapítvány képviselője a helyi médiában elmondta, hogy Franklin márvány sírköve egy nagy repedés miatt komoly restaurálásra szorul.

A repedés az alapítvány szerint az évek során attól vált egyre nagyobbá, hogy a sírhoz látogató turisták pénzérméket dobáltak a kőre. A pennyk hajigálása már hagyománnyá vált, évente több tízezer érmét dobnak be. A hagyományt Franklin “ha félretettél egy pennyt, kerestél egy pennyt” (a penny saved, a penny earned) szólása szülte. Az alapítvány már kapott támogatást a sír renoválásához, ám további tízezer dollárra (hárommillió forintra) van szükség a munkálatokhoz. Az összeget adománygyűjtéssel akarják előteremteni.

Kép: notjustabroad.com