“Azért is szeretek a piacokon járni, mert azok minden hónapban változtatják a jellemző szagukat. A nagy természet ilyenformán beköszönt a kőházak közé, és birtokába veszi a tereket. A kertek lelke eljön vizitbe a városokban senyvedő fákhoz. Az emberek pedig újra elgyerekesednek, amikor a barackok, dinnyék, szőlők rájuk nevetnek; nincsen olyan mérges ember, aki komolyan haragudni tudna egy fürt szőlőre.” És az Óbudán élt Krúdynak milyen igaza van! Nincs kedvesebb hely egy piacnál, amely ideális esetben a hagyomány és az modernitás ötvözete. Annak, aki ebben hisz, jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis pénteken hivatalosan is megnyitott a Békásmegyeri Piac új csarnoképülete és az ahhoz tartozó mélygarázs, ezzel a piac és közösségi tér fejlesztésének első üteme lezárult, a modern létesítmény a mai naptól várja a vásárlókat, szombaton pedig a koncerttel és előadással egybekötött ünnepélyes megnyitóval várják az érdeklődőket a Heltai Jenő téren.

061.hu

„Hosszú ideje várunk erre a mai napra” – kezdte beszédét Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Békásmegyeri Piac új csarnoképületének sajtónyilvános megnyitóján. Lezárult ugyanis a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér építésének első üteme, így az árusok birtokba vehették a modern csarnoképületet.  A mintegy 40 éve épült, akkor átmenetinek szánt piacépület megújítását régóta szerette volna már elérni a kerületi önkormányzat. Az újraálmodott piac és közösségi tér kivitelezése 2017 nyarán kezdődhetett el. A kerület vezetője szerint a mostani fejlesztést messze a legnagyobb volument képviselő kerületi innováció. “Amit láthatnak, abban nem csak beton, üveg, és egyéb építőipari infrastruktúra érhető tetten, hanem az a XXI. századi elvárásoknak megfelelő gondolatiság és érzékenység is, melyek igazán szerethetővé teszik az új piacot.”

A bevásárlást megkönnyítendő az új létesítményben 188 férőhelyes mélygarázs jött létre, ahol a lifthez legközelebb eső területeken külön parkolóhelyek érhetőek el a mozgáskorlátozottak, a családok, valamint – német mintára – a hölgyek számára. A csarnoképület megnyitása után elektromos töltőpontokat is kialakítanak. Az új épület 50 üzlethelyiséggel kezdi meg a működését, amelyek a földszinten helyezkednek el, és ugyanitt kaptak helyet a piacüzemeltetés irodái, az elsősegélynyújtó helyiség, valamint a gombavizsgáló is. Az új csarnoképület tetején korszerű zöldtető található, amely a II. építési ütemben napelemekkel fog kiegészülni.

A rekonstrukció kellemes hozadéka, hogy a Heltai Jenő tér egy részére már új utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók és növények érkeztek. A projekt a II. építési ütemében további üzlethelyiségek és a közösségi tér kialakítása következik majd, ezzel válik teljessé a Heltai Jenő tér komplex rehabilitációja. A teljes projekt zárása várhatóan 2020 elejéig tart majd.

FOTÓK: HORVÁTH PÉTER GYULA- 061.hu