Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Íme, a kávéspohár és a virágmag házassága. Őrült ötlet, mégis az ehhez hasonló innovációk segíthetnek a szemét-probléma leküzdésében. Lehet, hogy reggel kávéra sem lesz szükséged, ha jobban belegondolsz, hogy a pohár, amiből iszol, virágágyás is egyben…

SUSÁNSZKY MÁTYÁS PÁL – Nullahategy

Ha környezettudatosan gondolkodsz, akkor is termelsz észrevétlenül olyan szemetet, amit már nem lehet tovább újrahasznosítani. Azok a csomagolások, amik pl. étellel érintkeztek, szennyezettnek minősülnek, ha nem mossák le őket, így automatikusan mennek a szemétdombra. Nyilván nem fogsz nekiállni egy kiürült májkrém műanyag borítását, vagy egy kiürült párizsi-csomagolást mosogatni, vagy elöblögetni a műanyag kávéspoharat. A planttrash csapatának legújabb ötlete az ilyen szemétfajták újrafelhasználását célozza.

Reduce. Reuse. Grow. – ez a filozófiája az Alex Henige, tájépítész hallgató által megálmodott cégnek, amely az emberek szemléletének megváltoztatását tűzte ki célul a mindennap használt, majd eldobott szemét tekintetében. A naponta Amerikában elfogyasztott 400 millió csésze kávé pedig  kitűnő kiindulási alapot biztosított a kezdetekhez.

A pohár megtervezése közben természetesen figyelembe kellett venni, melyek az egyes éghajlatra jellemző, könnyen kikelő virágok és fafajták, az aktuális évszakot, valamint azt, hogy a pohár alapanyaga ne gátolja a csíra fejlődését. Emellett arra is ügyelni kellett, hogy a pohárba kerülő forró ital lehetőleg ne károsítsa a magokat. A rajzok elmagyarázzák, hogyan védjük a környezetet, és tisztítjuk a levegőt, ha szemetelünk:

planttr2

planttr1

planttr3

Az ilyen friss, innovatív ötletek ügyesen kihasználják, jóra fordítják rossz szokásainkat, nem hagyják az embert pl. szemetelni. A cég szívesen fogad hasonló ötleteket, szóval aki meg tudná oldani, hogy a petpalackokkal madarakat lehessen keltetni, az ne habozzon, írjon nekik!

kezdőkép:kickstarter

video:kickstarter


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •