A napokban nyílt meg a Műcsarnokban Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész közös kiállítása, Malkovich Malkovich Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek címmel. A tárlat képein Malkovich és Miller korántsem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. A képeken John Malkovich afféle kaméleonként alakul át: hol Albert Einstein, hol Che Guevara, hol John Lennon vagy Andy Warhol képét ölti magára. A maga módján tehát a világhírű színész is alkotója ezeknek a képeknek. Vannak azonban olyan előadóművészek – színészek, énekesek, zenészek – akik ennél sokkal közelebb merészkedtek a tűzhöz és maguk ragadtak fényképezőgépet vagy ecsetet. Jöjjön tíz remek példa a sok közül.

L.T. – 061.hu

Anthony Quinn
Ha a 20. század igazi polihisztorait keressük, a Zorba szerepével híressé vált mexikói származású színész, Anthony Quinn személyében biztosan megtaláljuk. Az Oscar-díjas színész pályafutása során több, mint ötven játékfilmben szerepelt, mégsem ezekről nyilatkozott a legszívesebben, hanem a képzőművészetről. Anthony Quinn, aki egyébként egyik Oscarját Gauguin megformálásáért kapta, nemcsak festett, de szobrászkodott is. Otthonát számtalan saját alkotás díszítette, de sokat közülük árverésre is bocsátott. Imádta a képzőművészetet, de mellette még novellák és regények írására is maradt ideje.

fotó: bbc.co.uk

Sir Anthony Hopkins
A többek között Hannibal Lechterként is híressé vált színész képeiből már többször rendeztek kiállítást Európa nagyvárosaiban. Sir Hopkins képei alapvetően nyomasztóak és horrorisztikusak. A színész egyébként harmadik felesége, Stella Arroyave bíztatására kezdett festeni úgy nyolc évvel ezelőtt. Azóta, ha teheti, minden nap dolgozik képein malibui otthonában kialakított műtermében. A 72 esztendős Anthony Hopkins  ecset helyett festőkéssel viszi fel a festéket a vásznaira, képeiért több ezer fontot adnak a rajongók.

fotó: L.A. Times

Ronnie Wood
A Rolling Stones basszusgitárosának kötődése a képzőművészethez nem véletlen. A londoni Ealing Művészeti Főiskolára járt – ahová Pete Townshend és Freddy Mercury is. Tehetsége túlmutat a hobbi szinten. Ronnie a The Birdstől a Faces-ig (Rod Stewart-tal) és a Rolling Stones-ig tartó zenei karrierje során soha nem vesztette el a festészet, a rajz és a szobrászat iránti szenvedélyét. Nem aprózta el, műveinek első gyűjteménye hetvenedik születésnapja alkalmából jelent meg. Legtöbb képe zenei témájú, együtteseinek tagjait, koncertek pillanatait, a próbák szüneteit ábrázolja.

fotó: Ronnie Wood facebook

Bob Dylan
A polihisztorok közé szintén méltán sorolható, immáron irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan is régóta hódol festészet iránti szenvedélyének, az utóbbi években több kiállításon is bemutatta műveit. A Bob Dylan on Canvas (Bob Dylan vásznon) című kiállítás promóciós anyagában a művész így fogalmazott: “Csak lerajzolom, ami érdekel, aztán megfestem. Nem valamiféle társadalmi mondanivalót, vagy valakinek a látomását akarom megfesteni, bárhol találok magamnak témát. Azt hiszem, abból az egyszerű világból fakadnak a képeim, ahol felnevelkedtem.”

Bob Dylan képe, a Végtelen út (Endless Highway)

David Bowie
Bowie egészen fiatal kora óta érdeklődött nem csak a zene, de a vizuális művészetek iránt is. Művészeti iskolába járt, ahol többek között designt tanult. A konvencióktól mentes képzőművészet mindig is nagy hatással volt rá, például több interjúban is nyilatkozott Marcel Duchamp, Georges Braque és Salvador Dalí rá gyakorolt hatásáról. David Bowie maga is festő volt, gyakran részt vett a fellépő ruhák és díszletek tervezésében is, a vizualitás mindig fontos volt számára. Nemcsak alkotott, de sokat foglalkozott a kortárs képzőművészettel, a Modern Painters című londoni lapban egy időben rendszeresen jelentek meg írásai a képzőművészetről.

fotó: New York Times

Joni Mitchell
Az egyszálgitáros balladák királynőjeként is számon tartott énekes-szerzőnő nemcsak zenei talentum volt, de festőként is nagyon tehetségesnek tartották Furcsa módon képei sokkal pozitívabbak, mint dalai, talán még ő maga is sokkal kiegyensúlyozottabbnak látszik, mint a valóságban. Nem véletlen, hogy egyszer azt mondta: “Kiéneklem a bánatom, megfestem az örömemet.” Joni Mitchell egyébként már gyerekkorától festett, talán ő azon kevesek egyike, akit a művésztársadalom is befogadott, legtöbb lemezének borítóját is maga festette. “Számomra a festészet az első, a zene csak a második” – mondta az énekesnő egy interjúban.

fotó: Haute Living

John Lennon
John Lennont főleg a Beatles-ben betöltött kulcsszerepe miatt tartják nagyra, illetve a meggyőző szólópályfutása miatt, ő azonban legalább annyira fontosnak tartotta irodalmi és képzőművészeti tevékenységét is. Kevesen tudják, hogy művészeti tanulmányokat is folytatott 1957–1960 között a Liverpool Art Institute-ban. 1968-ban Lennon újra festeni kezdett (ezek a hagyományos stílusú művek csak kis részben maradtak meg), de ennél is jobban vonzották a rajzok és a kreatív vázlatok. Több száz grafikát készített, melyeket manapság is szívesen látogat a közönség az utazó kiállításokon. John Lennon azt mondta: “Ha a művészet az ember megváltására van, azt csak úgy teheti, ha megvédi az élet komolyságától és visszaadja nem remélt fiús voltát.”

fotó: Ludwig Múzeum

Jim Carrey
Az „állati nyomozó” néhány éve azzal állt a nyilvánosság elé, hogy festőként is komoly tapasztalata van, de ennek akkor senki sem tulajdonított figyelmet. 2017-ben azonban az egész világ rácsodálkozott a tehetségére: a színész ugyanis megjelentett egy mini-dokumentumfilmet, ahol bemutatta művészetét. Carrey a kisfilmben elmondta: gyerekkorának felét azzal töltötte, hogy a nappaliban produkálta magát azok előtt, akik épp ott voltak, a másik felét viszont egyedül, a szobájában. Ilyenkor pedig verseket írt és vázlatokat rajzolt. Bár ezekből végül nem nagyon lettek kész festmények is, a vizuális alkotás így is végigkísérte a gyerekkorát. „Engem nem lehetett azzal megbüntetni, hogy a szobámba küldenek. Az én szobám maga volt a mennyország” – emlékszik vissza. Aztán pár éve, amikor épp szerelmi bánattal küzdött, eszébe jutott, hogy éppenséggel festhetne is, hogy túllendüljön a gondjain. Bejött neki.

fotó: Artnet.com

Sylvester Stallone
Stallone még diákként kezdett festeni. A kritikusok szerint “munkái az impresszionizmus és az expresszionizmus szellemiségét idézik”. A színész műgyűjtőként is ismert, festői ambícióit eddig hobbiszinten gyakorolta. A svájci Gmurzynska galéria tulajdonosa, aki a zürichi filmfesztivál idején találkozott Stallonéval és felkérte, állítsa ki nála a képet. A színész két évvel ezelőtt a miami művészeti vásáron két festményét 90 ezer dollárért adta el egy műgyűjtőnek.

Fotó: BrauerPhotos, Sabine Brauer

Tony Curtis
A magyar származású színész igazán kalandos, bár nem minden szakaszában boldog életének utolsó éveit a festészet aranyozta be. Régóta foglalkozott képzőművészettel, de tehetségének ez az oldala leginkább csak idős korára teljesedett ki. Nyolcvanéves korától szinte már csak a festészetnek szentelte figyelmét, egy képét még a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (Museum of Modern Arts-ban) is kiállították. Magyarországra is hozott képeiből, melyeket jótékonysági árverésen értékesítettek, ahol még maga a színész legenda is jelent volt.

fotó: artnectar.com

Kiemelt kép: A Malkovich, Malkovich, Malkovich kiállítás egyik fotója, Sandro Miller és John Malkovich munkája