Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Újra megjelent a Duran Duran 1982 tavaszán publikált Rio című albuma, a popkultúra Ez a divat évkönyve. Minden dalához forgathattak volna egy önálló James Bond-filmet, de a zenekar megmaradt a luxusklipeknél, mígnem aztán 1985-ban elkészült a View to a Kill című Bond-betétdal, ami aztán a zenekar pályafutásának is az egyik csúcsa lett.

PÁN – 061.hu

De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk 1982-nél, a new wave egyik csúcsévénél! Ekkor jelent meg a Rio, ami bár kiváló album, de mégsem a zene miatt lett a populáris kultúra korszakos mutatványa, hanem a hozzá gyártott vizuális ajánlat miatt. A címadó dalhoz gyártott klip indította el a videó kultúra valódi forradalmát.

Igaz, Bowie és még számos előadó meghökkentően profi vizuális kisülésekkel kápráztatta el a “répa nadrágos” kamaszokat, mégis a Duran Duran színrelépése után gondolta azt a fél világ Londontól Szingapúrig, hogy az életünk ezután egy non-stop videó diszkó lesz.

Russel Mulcahy fancy klipjei (Rio, Save A Prayer) mindenkit meghívtak a pop burzsoázia diszkrét báljára, Patrick Nigel emblematikus covere a nyolcvanas évek arculati kézikönyve is lehetne. És akkor még nem beszéltünk a programadó Rióról, és a szintén emblematikus soráról: Moving on the floor now babe you’re a bird of paradise / Cherry ice cream smile I suppose very nice.

 

Az 1982 március 10-én megjelent album az újromantikus new wave ikonikus darabja, ami megmutatta, hogy a felső tízezer képzeletbeli dekadenciája nemcsak kiállítások utáni partykon vagy követségi fogadásokon szalonképes, hanem a külvárosi videó diszkókban is, és megmutatta azt is, hogy az újhullámmal nemcsak pózolni lehet, hanem csajozni is.

A lemez legnagyobb slágerei a Rio, a Hungry Like The Wolf, a Save A Prayer és a My Own Way, de gyakorlatilag nincs üresjárat az albumon, tökéletes diszkó infernó, öt alaposan megfodrászolt birminghami sráctól (Simon Le Bon – ének, Nick Rhodes – billentyű, John Taylor – basszus, Andy Taylor – gitár, Roger Taylor – dob), akiktől úgy olvadtak el a lányok mint a cseresznyés fagyi a riói napfényben.

Duran Duran

Rio

EMI/Warner

9 szám 43 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •