A 96 éves korában csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő gazdag életét számos film, dokumentumfilm és sorozat dolgozta fel, ez utóbbiak közül a legnépszerűbb a Netflix A korona (The Crown) című történelmi sorozata, amely uralkodásának kezdetétől kíséri végig a királynő életét. De kiemelkedő alkotás A királynő is, amelyben felejthetetlent alakított Helen Mirren, valamint a Colin Firth főszereplésével készült A király beszéde is. Jöjjenek a legjobb filmes alkotások II. Erzsébetről!

061.hu

A királynő (The Queen), film, 2006

A királynő a II. Erzsébet és Tony Blair brit miniszterelnök közötti politikai viszonyba, és a Diana walesi hercegnő halálát követő küzdelmes időszakba nyújt bepillantást, miközben kompromisszumra törekszenek a haláleset kezelésében: a királyi család személyes tragédiája szemben áll a nyilvánosság igényével, hogy maguk is leróják kegyeletüket. A királynő szerepében Helen Mirren látható, aki alakításáért számtalan díjat gyűjtött be, 2006 legünnepeltebb színésznői teljesítményét nyújtva. Mirren a színpadon is zseniálisan játszotta a királynőt – Erzsébet királynő miniszterelnökeivel való legendás heti találkozásairól ugyanis Peter Morgan írt színdarabot Audiencia címmel, ebben hozta bravúrosan a főszerepet a színésznő. Egyébként ő az egyetlen, aki eljátszotta mozgóképen I. és II. Erzsébet angol királynőket is. Az Elizabeth című miniszéria és A királynő című mozifilm ráadásul szinte egymás után készült, így fordulhatott elő, hogy mindkettőért 2007-ben jelölték Golden Globe-ra, sőt meg is kapta mindkét díjat.

A király beszéde (The King’s Speech), film, 2010

A film VI. György király – II. Erzsébet királynő édesapja – történetét meséli el. Miután bátyja, VIII. Eduárd lemond, György vonakodva foglalja el a trónt. Különös probléma sújtja őt: meglehetősen dadog, ezért retteg a nyilvános szereplésektől. Beszédhibájának legyőzéséhez elfogadja egy beszédterapeuta, Lionel Logue segítségét. A specialista szokatlan módszereinek, valamint a két férfi között kialakult különös barátságnak köszönhetően György önmagára talál, olyannyira, hogy végül bátran vezeti országát, Nagy-Britanniát a II. világháború zavaros időszakában. A filmben – amelyben II. Erzsébetet gyerekként láthatjuk – Colin Firth játssza VI. Györgyöt rendkívül meggyőzően, alakításáért Oscar-díjat kapott, és a film emellett további három Oscar-jelölést váltott díjra.
II. Erzsébet 2010 karácsonya előtt két kópiát is kapott a filmből, melyet a Sandringham House-ban, egy magánvetítés során nézett meg. Meghatónak és élvezetesnek találta, ez volt a legnagyobb elismerés, amit a forgatókönyvíró David Seidler kaphatott.

Hercegnők éjszakája (Once Upon a Holiday), film, 2015

Erzsébet királynő és húga, Margit 1945-ben „szöktek ki”, hogy együtt ünnepeljék a néppel a II. világháború végét. A Hercegnők éjszakája ezt az éjjelt örökíti meg, vegyítve benne a valós és fiktív elemeket. A filmben kicsit másképp ábrázolják ezt az eseményt, mint ahogy történt, ugyanis nem szöktek meg a hercegnők, hanem a szülők elengedték őket, illetve nem is egyedül, összesen két kísérővel mentek a nép közé, hanem egy nagyobb társasággal, barátokkal és katonákkal együtt. És természetesen szó sem volt vad bulizásról, illedelmes hercegnőként csak sétáltak a tömegben és hajnal egyre már haza is értek. A filmben – amelyet a brit Julian Jarrold rendezett – tehát a hercegnők elképzelt kalandjai kerülnek a fókuszba.

A korona (The Crown), sorozat, 2016-2020

The Crown, azaz A Korona című sorozat elképesztő népszerűségre tett szert az utóbbi években, köszönhetően az első két évadban zseniálisat játszó Claire Foy-nak, majd az őt követő Olivia Colemannek is. Minden évad egy külön korszakot ölel fel II. Erzsébet életéből, láthatjuk, ahogy a bátortalan kezdetek után keménykezű, határozott uralkodó válik belőle. Belelátunk a magánéleti gondokba, családon belüli viszályokba, konfliktusokba. A sorozatért állítólag a királyi család is rajong.

A Windsor-ház, dokumentumfilm, 2017

Ez a több részes dokumentumfilm a királyi család elmúlt 100 évét hat epizódon keresztül mutatja be, a hangvétel inkább egyfajta oknyomozó álláspontot képvisel. Aki teljes és hiteles képre vágyik II. Erzsébetről, az nézze meg.

+1. A királynő kutyája

A belga animációs film a kakukktojás a sorban, mégis szerettük volna megemlíteni, hiszen talán még soha nem volt olyan uralkodó a történelemben, aki annyira rajongott volna a corgikért, mint II. Erzsébet. A brit királynő számos alkalommal jelent meg hűséges ebei társaságában, és bár a való életben a 14. generáció utolsó corgija, Willow nemrég elpusztult, II. Erzsébet corgik iránti szeretetéhez és odaadásához nem férhet kétség. A Lionsgate filmstúdió alkotóit megihlette a brit királynő corgi-szeretete, így ebben az aranyos családi animációs filmben beleshetünk egy királyi kis kedvenc zűrös életébe.