„Nagy Imre újratemetésén, ott a Hősök terén reménysugár jelent meg mindannyiunk lelkében. Úgy nézett ki, hogy lesz szabadság, az emberek saját maguk dönthetnek sorsukról, de abban a pillanatban ez még csak egy álom volt” – idézte fel a 061.hu-nak 1989. június 16-át Nagy Feró, a magyarországi rendszerváltozás talán legfontosabb lélektani pillanatának 30. évfordulójára szervezett Szabadságkoncert házigazdája. Az ingyenes és grandiózus vasárnapi rendezvény főpróbáján a KFT együttes két tagjával, Laár Andrással és Márton Andrással, valamint Vincze Lillával is sikerült szót váltanunk a Szabadságkoncert legendás fellépői közül.  Rajtuk kívül Varga Miklós, Homonyik Sándor, Vikidál Gyula, a Beatrice, a Republic, az Emelet, a Piramis-évek (Révész Sándorral és Závodi Jánossal), Keresztes Ildikó, Szikora Róbert és az R-Go, valamint Vastag Csaba szerepel a Hősök tere nagyszínpadán a Liszt Ferenc Kamarazenekar szimfonikus kíséretével.

061.hu

A fellépők már napok óta próbálnak, összesen 40 órányi közös zenéléssel készültek a Szabadságkoncertre, amelyhez különleges, három részből álló, összesen 34 méter szélességű színpad épül a Hősök terén, a Műcsarnok és a központi szoborcsoport közé. Nagy Feróék személyes történetekkel is felidézik az 1980-as, 1990-es éveket, hiszen szinte kivétel nélkül aktív zenészek voltak már a rendszerváltoztatás idején is, a zeneszámok között elhangzó anekdotákkal így a fiatalokhoz is közelebb tudják majd hozni a harminc évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. Mindezeken túl az emlékezést korabeli fotók és videofelvételek segítik majd, amelyeket a színpad kivetítőjén láthat a közönség.

https://www.youtube.com/watch?v=d_V_KnjBW1k&feature=youtu.be

A koncerten fellépő zenekarok három-három dalt játszanak el, a szólisták pedig közös dalokat is énekelnek. A rockzenekarokat a kibővített Liszt Ferenc Kamarazenekar 40 szimfonikus zenésze, és egy 30 fős kórus, karmester vezénylésével kíséri, ezáltal a Szabadságkoncert ismert dalai olyan egyedi hangzással szólalnak meg, ahogyan eddig sohasem – ígérik a szervezők. Az ingyenes koncert előtt Várkonyi Attila (DJ Dominique) ráhangolódó beszélgetést tart a színpadon a fellépőkkel 18.30-tól, majd a Liszt Ferenc Kamarazenekar rövid bevezetőjét hallhatja a közönség. A koncert nyitányaként 20 órakor a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépeinek köteléke húz át a Hősök tere felett, a programok tűzijátékkal, fényfestéssel és különleges, sok-sok drónnal bemutatott képpel ér véget.

A videót készítette: Tihanyi Rita és Markovics Péter