Huszonöt évvel ezelőtt, 1995. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit a Rock and Roll Hall of Fame, vagyis a Hírességek Csarnoka Clevelandben azzal a szándékkal, hogy emléket állítson azon zenészeknek, producereknek, akik nagy hatással voltak a zeneiparra, azon belül is a rock&roll-ra. A zenerajongók évről évre izgulnak kedvenceikért, és bosszankodnak, például akkor, amikor a műfajon jócskán kívül eső Whitney Houstont, vagy Notorius B.I.G.-t iktatják be mondjuk a Motörhead helyett. Most összeszedtünk 5 olyan zenekart, akik ezidáig érthetetlen okokból nem kerültek be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

MM – 061.hu

A Rock and Roll Hall of Fame-be minden évben kizárólag olyan előadók kerülhetnek be – évente 5-7 előadót iktatnak be -, akiknek az első anyaga legalább 25 éve jelent meg. Elsődlegesen előadókat választanak be, de kezdettől fogva létezik egy nem előadók számára létrehozott kategória is, amelyben azokat a zeneipari szakembereket (dalszerzők, producerek, lemezlovasok, lemezkiadó-vezetők, újságírók) ismerik el, akik munkásságukkal sokat tettek a rock and rollért. 2008-ban a zenei szakembereknek adott elismerést a két évvel korábban elhunyt alapító után Ahmed Ertegün-díjnak nevezték el. 2000-ben hozták létre a Zenei Kiválóságért-díjat (Award for Musical Excellence) olyan zenészek elismerése céljából, akik pályafutásuk során nem kerültek reflektorfénybe, mégis jelentős szerepük volt más előadók sikerében.

Annak idején több város is jelentkezett, hogy otthont adna a múzeumnak, köztük Memphis, Detroit és Philadelphia, de a befutó végül Cleveland lett – a város 65 millió dollárt ajánlott fel a múzeum megvalósítására. Az építkezést 1993-ban kezdték meg, az ünnepélyes megnyitó pedig 1995. szeptember 2-án volt. Itt olyan neves előadókat iktattak be, mint Bob Dylan, Chuck Berry, James Brown, Aretha Franklin, Little Richard, Al Green, The Allman Brothers Band, Booker T. & MG, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, The Pretenders, John Fogerty, Lou Reed, Iggy Pop, George Clinton, The Kinks, John Mellencamp, Bruce Springsteen, The Animals Eric Burdon és Boz Scaggs. A múzeum nem csak a Hírességek Csarnokába beiktatott előadók munkásságát mutatja be tárlatain, hanem a rock and roll történetének különböző korszakait is tematikus kiállításaival. 

A jelölés-iktatás körül sok botrány volt az elmúlt negyed évszázadban, az egyik legnagyobb Johnny Rottenhez, a Sex Pistols frontemberéhez fűződik, aki 2006-ban megtagadta a beiktatási gálán való részvételt, egészen pontosan úgy fogalmazott:

“A rock and roll és az a hírességek csarnoka egy pisifolt. Nem vagyunk a majmaitok. Nem megyünk el.”

A felháborodás oka elvileg az volt, hogy a ceremónián való részvételért fizetniük kellett volna a banda tagjainak. A Jimmy Kimmel show-ban később azt mondta, “a Hírességek Csarnokát soha nem érdekelte, hogy kik vagyunk. Soha nem vették a fáradságot, hogy a múzeumukban kijavítsák a zenekarunkkal kapcsolatos bődületes elírásokat, hibákat, három évig elutasították jelölésünket, most bezzeg kiszakítanának belőlünk egy darabot… Tudod mit? Csókolják meg ezt itt!” – fogalmazott a legendás punkbanda frontembere.

A bizottság döntései sok esetben megkérdőjelezhetők – évente egy szakértői bizottság állítja össze a jelöltek listáját, a javasolt előadókról pedig egy körülbelül nyolcszáz fős zsűri szavaz (köztük főként újságírók és a zeneipar képviselői), majd a szavazatok több mint 50 százalékát begyűjtő előadók kerülnek be a hírességek csarnokába. Felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy az ABBA, a Bee Gees, vagy Madonna már rég tagja a rock and roll műfajának otthont adó csarnoknak, de a Judas Priest, a Slayer, vagy a Motörhead még nem? Kinek van több köze a rock and rollhoz, Tupac Shakurnak vagy a Soundgardennek? A 061. hu most összeszedett 5 olyan előadót, akiknek már régesrég ott lenne a helyük a rock and roll múzeumában:

1. Judas Priest

Kevés olyan heavy metal banda van, amelyik akkora sikereket ért el, mint a Judas Priest több mint 50 éves pályafutása alatt. A zenekar 1969-ben alakult az angliai Birminghamben, amelyet sokan a heavy metál bölcsőjének tartanak. Debütálása óta az egyik legnépszerűbb heavy metal bandává vált, olyan klasszikus albumokkal, mint az 1980-as British Steel, a ’82-es Screaming for Vengeance, vagy az 1990-es Painkiller. A Breaking The Law, a Living After Midnight és a You’ve Got Another Thing Coming pedig igazi rockhimnuszokká váltak. 2006-ban VH1 Rock kitüntetést kaptak, bezsebelték a Legjobb előadásért járó Grammy-díjat 2010-ben, 2017-ben a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagságára is jelölték őket, sőt, 2020-ban is, mégsem választották be őket. Hogy miért? Nem tudjuk…Mi beválasztjuk őket.

2. Jethro Tull

Az Ian Anderson vezette, 1968-ban alakult Jethro Tull a progresszív rock megkerülhetetlen zenekara. Zenéjüket Anderson sajátos éneklési stílusa, egyéni fuvolajátéka és a szokatlan, meglehetősen összetett dalszerkesztés jellemzi. Először csak blues rockot játszottak, majd nyitottak a klasszikus, kelta és art rock elemeket is vegyítő stílus felé. Anderson szerint a Jethro Tull egyedülálló hangzását az adja, hogy a zenekar tagjai sohasem használtak semmiféle kábítószert. A csapat világszerte több mint 60 millió lemezt adott el. Amerikában az Aqualung című lemezük lett az első toplistás, egymillió feletti eladásokkal, ekkor találta magát a zenekar hirtelen a progresszív rock és a világhír első sorában. A csapatot hamarosan Budapesten is láthatjuk – a The Prog Years című turné 2021. április 16-án ér Budapestre, a Kongresszusi Központban lép fel a zenekar. Andersont David Goodier basszusgitáros, John O’Harabillentyűs, a – családi okokból távozó Florian Ophale helyére érkezett – új gitáros, Joe Parrish és Scott Hammond dobos kíséri el, hogy egy két részes, majd’ két órás, videós vetítésekkel kísért koncertet adjanak. A turné programja nagyban épül a zenekar „proglemezeire”, és az azokon található slágerekre. A katalógusból elsősorban a Stand Up, a Benefit, az Aqualung, a Thick As A Brick és a Passion Play albumok kerülnek majd elő, illetve akár a 2012-es lemez, a Thick As A Brick 2 néhány dala is elhangozhat.

3. Slayer

“SLAAAAAAYYYERRRRRRR!!!” – a thrash metál zenekar nevét harsogó rajongókkal teli aréna megszokott a világ bármely pontján, de úgy tűnik, a Hall of Fame szakmai bizottságának ez sem elég, ugyanis ezidáig a kétszeres Grammy-díjas banda sem kapott helyet a rock nagyjai között. Érthetetlen! Harminchét éves karrierje alatt a Slayer megmaradt annak a kimagasló punk-thrash bandának, amellyel létrehozták magát a műfajt, és utat mutattak a feltörekvő metál arcoknak. A zenekart ötször jelölték Grammy-díjra – és ebből kétszer el is nyerte –, amiért olyan dalokat írtak, amelyek tükrözik társadalmunk zűrzavarát és rendellenességeit. A Slayer 2019-es búcsúturnéja elképesztően sikeres volt, június budapesti koncertjükről is ódákat zengtek. Igaz, Kerry Kingék már 2018-ban is búcsúztak, a zenekar bécsi bulijáról a kollégánk így számolt be: “Harminchét megalkuvás nélküli év, tizenkét bivalyerős nagylemez meg úgy kétezer iszonyat keményen és intenzíven végigdarált koncert után nyugdíjba vonulnak a thrash istencsászárai. Nehéz elhinni, hiszen a Slayer még azután is őrizte a mára számtalan alműfajjal felhizlalt metálzene első igazán szigorú vonulatának lángját, hogy a Bay Area-i Nagy Négyes többi tagja (Metallica, Megadeth, Anthrax) régen elpuhult letért az eredeti csapásirányról. Nehéz elfogadni azért is, mert ilyen elementáris hatású, stílusteremtő monolitmetálban, amelynek tagjai mellett a kiizzadt rémmaszkokban műsorozó Slipknot tagjai szopóálarcos poptarisznyarákoknak tetszenek, nem igazán látszik az utánpótlás. A továbbdolgozó nyugdíjasok és sokszorosított búcsúkoncertek országának polgáraként persze nem gondolom, hogy utoljára találkozunk kedvenceinkkel. A gyermekei felcseperedéséről lemaradt Arayát talán (egy darabig) visszatartják majd az onokák, de az Exodusból igazolt, az öt éve elhunyt Jeff Hannemann helyét a végére hivatalosan is betöltő Holt, a doboknál Dave Lombardót nem először váltó Paul Bostaph és King – ha nem is együtt – biztosan folytatják.” Legyen úgy! És helyet nekik a Hírességek Csarnokában!

4. Motörhead

“Mi vagyunk a Motörhead és rock’n rollt játszunk!” – Lemmy így indította a banda minden egyes fellépését, 2015 óta sajnos már nem hangzik fel a legendás mondat. A kultikus csapat negyvenéves fennállása alatt – melynek Lemmy Kilmister 2015-ben bekövetkezett halála vetett véget – megmutatta, mit jelent a feltartott középső ujj és a rock’n roll életformához való tökéletes elkötelezettség. (Lemmy legjobb sztorijairól korábban ITT írtunk.) A Motörheadet Londonban alapította 1975-ben Ian “Lemmy” Kilmister énekes/basszusgitáros. A zenekar a nevét az angol szlengben használt kifejezésről kapta, ami amfetamin-használót jelent. Zenéjüket a hagyományos metál-elemek helyett a kevésbé kötöttebb, klasszikus rock and roll alapokra épülő, de annál lényegesen gyorsabb és agresszívabb stílusjegyek jellemzik. A Motörhead sikerét Top 40-es számainak, valamint az olyan albumoknak, mint az Overkill, a Bomber, az Ace of Spades, és a No Sleep ’til Hammersmith köszönheti. Ezekkel a sikerekkel az Egyesült Királyság, majd a világ egyik legnagyobb rockzenekarává nőtte ki magát.

5. Soundgarden

A Soundgarden – amelyet 1984 szeptemberében alapított Chris Cornell és Hiro Yamamoto basszusgitáros – a Seattle-hullám egyik vezérhajója, a Pearl Jammel, a Nirvanával és az Alice In Chains-szel a négy nagy grunge-zenekarhoz sorolható. A banda kultikus lemezei között találjuk az 1991-es Badmotorfingert – amely a grunge-korszak egyik alaplemeze, az egész rock színtérre óriási hatást gyakorolt, vagy az 1994-es Superunknownt, amit Grammy-re is jelöltek. A zenekar 1997-ben feloszlott, de 13 év után, 2010-ben újra összeálltak. A különleges, négy oktávos hangterjedelemmel bíró Chris Cornell énekes 2017-ben öngyilkos lett, ezzel a zenekarnak is. Cornell óriási űrt hagyott maga után a szcénában, ő és a Soundgarden az egyik legelőkelőbb helyet érdemelné a Hírességek Csarnokában.

Három évvel ezelőtt a Pearl Jam is bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába – de ahogyan arra a beiktatási ünnepségen a basszusgitáros, Jeff Ament is felhívta a figyelmet, sokan mások még mindig nem részesültek ebben a megtiszteltetésben : “Megtiszteltetés egy olyan klub tagjának lenni, aminek már annyi hősünk tagja – Neil Young, The Clash, Led Zeppelin, The Stooges, Cheap Trick –, de az az igazság, hogy rengeteg olyan banda van még, akik hatással voltak ránk és nem kerültek be” – mondta a basszeros. Hogy felhívja a figyelmet a jelenségre a zenész egy olyan pólót vett fel, amelyen rengeteg elismert zenész és zenekar neve szerepel, csupa olyan előadó, akik eddig nem kerültek be a csarnokba, többek között Brian Eno, Smashing Pumpkins, PJ Harvey, Nine Inch Nails, Fela Kuti, Kate Bush, Nick Cave, The Replacements, The Flaming Lips, Motörhead, Sonic Youth, Fugazi, Kraftwerk, Minutemen, Misfits, Slayer, Flipper, Bad Brains, The Smiths, Dinosaur Jr., Neu!, Roxy Music, Elliott Smith, Björk, Soundgarden.