Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

“Megfordítom a világot egy gitárral”- énekli Magyarország első számú és talán egyetlen punkos- rockos csajbandájának, a Dorothynak az énekesnője az Amikor a kettő- négy című dalban. A kuriózumnak számító gyöngyösi lánytrió valóban nagy fába vágta a fejszéjét, amikor az alapvetően férfiak uralta rockvilágba tette be lábát. Ám “a fordítás” olyan jól sikerült, hogy a 2014-es Fejjel lefelé című albumuk a megjelenés hetében a Mahasz-lista 3. helyére került. A csajoknak vagyis Dodónak, Klónak és Briginek azóta olyan jól megy a szekere, hogy több videoklip és számos koncert után október 14-én megjelent második, Jobb, ha hozzászoksz! című lemezük.  

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

Női együttesként hogyan sikerül érvényesülni az alapvetően férfias stílusvilágban?
Brigi:
Kíváncsiak az emberek, hogy mit is csinálunk, hogyan is csináljuk. De mindenkiben vannak sajnos előítéletek. Így mi is megkaptuk már többször azokat a sablondumákat, hogy a csajok nem tudnak zenélni, inkább menjetek vissza a konyhába, ez a férfiak játszótere. De kismilliószor hallottuk már azt is, hogy úgy jöttek minket megnézni, hogy „Nézd már, csajok a színpadon, hangszerrel a kezükben… ez vicces lesz.” Ám az esetek nagy többségében meglepjük a kételkedőket, és azzal a gondolattal távoznak a koncertünkről, hogy „Nem gondoltuk volna, hogy így tolják. Ez nagyon jó!”

12106699_1146978898663446_1144689361422386216_nHogy érzitek, csajokként többet kellett küzdenetek azért, hogy a punk- rock szcéna befogadjon titeket?
Klo: Nagyon fontos, hogy mit gondolnak a „nagyok” rólunk, de igyekszünk csak az építő jellegű kritikára odafigyelni, és abból építkezni. Vannak azonban olyanok is, akik nem tudják, vagy nem akarják elfogadni, hogy kik vagyunk. Sokaknak a Dorothy csupán egy zavaró tényező, és ennek hangot is adnak, akár még a közösségi oldalainkon is, névvel! Ezzel nem tudunk és nem is akarunk mit kezdeni! Mosolygunk egyet, aztán megyünk tovább. Sokkal-sokkal fontosabb nekünk, hogy azok az emberek, akik megveszik a CD-nket, eljárnak a koncertekre, jól érezzék magukat és velünk együtt bulizzanak! Velük kell első sorban elfogadtatni magunkat, hiszen ők visznek minket előre!

Mit szólnak a barátaitok a hímek közeledéséhez, vagy épp ahhoz, ha egy dögös szerelésben léptek a színpadra? Hogyan győzitek egyáltalán kezelni a férfirajongók őrült tömegét?
Dodo:
Könnyen, olykor nehezen, éppen milyen hangulatban vagyunk. Nem hiszem, hogy bárkinek a párja örülne ezeknek a dolgoknak főleg, ha épp nem elég erős a kapcsolat. Nehéz találni egy olyan társat, aki helyén tudja kezelni ezeket a szituációkat.
Brigi: Nagyon jól tudjuk, hogy nehéz a dolguk. Sok lemondott találka, közös program, a hétvégékre nagyon nem is lehet tervezni. Szerintem érthető az is, hogy mi pedig ezt akarjuk csinálni, és nem szabad feladni saját magad valaki kedvéért.

Szerintetek hogy lehetne megelőzni azt, hogy ne hullócsillagkén végezzétek a nagy rock univerzumban?
Brigi:
Ez nagyon összetett dolog. Úgy gondolom, mindenkinél más a csodaszer. Van, amikor egy slágerdal a megfejtés, van, amikor az évekig tartó folyamatos fejlődés, tapasztalás, van, akinél a jól bevált, bejárt út a nyerő és valakinél az, hogy teljesen újat tud mutatni, nyújtani.

Ami az első szólóalbumot illeti, mai füllel is elégedettek vagytok vele? Esetleg van valami, amit ma már másképp csinálnátok?
Dodo: Persze hogy van! De nincs olyan zenész ember, aki ne csinálna máshogy pár dolgot visszatekintve az első albumára. Nekem a mai napig jönnek új fogások, akkordok a Fejjel lefelé album szövegeire, basszusgitár témáira, néha bele is csempészek egyet-egyet sunyiba a koncerteken.

Október 14-én jelent meg az új lemezetek, hogyan születtek a dalok? Az első lemezhez képest miben mutat majd újat ez a korong?
Dodo: Év elejétől folyamatosak voltak a műhelymunkák a zenekarban és egyfolytában születtek az új dalok, egyik gyorsan, másik kicsit lassabban. Volt, hogy öt dal egymás mellett félig kész állt. Volt, amit félretettünk inkább, de végül is közös döntéssel megszülettek a lemezre kiválasztott “best of” dalok. A korong végül is kicsit komolyabb lett, összetettebbek a dalok.

11425152_1082881118406558_6490405656336406650_n

JOBB, HA HOZZÁSZOKSZ! albumcímmel mire utaltok?
Dodo:
Ennek a címnek érdekes sztorija van, mert az utolsó pillanatban döntöttük el, illetve cseréltük le erre a mondatra. Egész egyszerűen azt, hogy nem kell semmi bonyolultra gondolni, sőt semmire sem kell gondolni, csupán arra, hogy hozzá kell most már szokni, létezik a Dorothy.  Viccet félretéve, ehhez a címhez van egy dal is a lemezen.

Mennyi idő alatt sikerült összehozni a teljes anyagot? Ezen az albumon is lesz feldolgozás?
Klo: Feldolgozás nem került az új lemezre, viszont ismét feltoltunk rá egy duett dalt, méghozzá Siklósi Örsivel az AWS-ből. Ez a dal duettpartnerért kiáltott és azt hiszem, hogy nagyon jól választottunk, illetve örülünk neki, hogy Örsi elvállalta a vendégszereplést az albumon! Az új anyagon év elején kezdtünk el dolgozni, voltak már ötletek korábbról, félbehagyott dalok, azokkal indítottunk, aztán szépen sorban jött a többi is.

Terveztek klipet bármelyik számhoz? Lehet erről bármilyen részletet tudni?
Dodo: Igen. Már meg is jelent az Amikor a kettő-négy című dalunkhoz egy vadonatúj klip, amit még nyáron forgattunk, és nemrégiben kiadtuk az első szöveges klipünket is az Egy kicsit rázós című dalunkból. de szeretnénk még meglepetést okozni a közeljövőben.

A rajongók a megjelenés előtt két dalt hallhattak az új lemezről, milyen volt a fogadtatás?
Brigi: Úgy vettük észre, hogy már nagyon várták az új dalokat, és igyekeztünk olyan anyagot adni nekik, ami tükrözik a Dorothyt, minket, de mégis újdonság. A fogadtatásuk jó volt, felcsigáztuk az érdeklődésüket. Olyanokat mondtak, hogy keményebb és metálosabb ez a két dal, mint az előző lemez dalai és kíváncsian várják már az albumot.

11760198_1108845482476788_1634558878259547483_nHol láthatunk titeket fellépni a következő hetekben? Lesz lemezbemutató koncert? Mit terveztek ebben a szezonban?
Klo: Jobban nem is alakulhatott volna össze a 2015-ös év vége! A hátralévő hétvégéken, október elejétől egészen december végéig a Kowalsky meg a Vega vendégeként láthatnak minket a Dorothy fanok. Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, mert a Vega bulikra olyan emberek járnak, akiknek a többsége nagy valószínűséggel nem hallott még rólunk, így egy újabb körnek mutatkozhatunk be. Szerencsére eddig csak pozitív élményekkel gazdagodtunk! A pontos dátumok megtalálhatók a Facebook oldalunkon és a weblapunkon. Gyakorlatilag az egész őszi turnét lehet lemezbemutató turnénak nevezni, mert folyamatosan pörögnek az új dalok a koncerteken, persze az első lemez kedvenc dalaival együtt. Tervben van még egy klip erre a szezonra, de erről többet még nem árulhatunk el.

Van hazánkban olyan, talán kevésbé ismert csajbanda, akire érdemes a jövőben figyelni?
Brigi: Jelenleg egy csajbandát ismerünk, akik aktívan munkálkodnak és amelyben tényleg az összes tag csaj. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs több lányzenekar, de egyelőre jól elbújnak. Kíváncsian várjuk azt, hogy miket tartogatnak, ha egyszer előmerészkednek.

Szerintetek a világ és a magyar rockzene történelmében melyik dal az, amit mindenképp meg kell hallgatni mindenkinek egyszer az életben?
Brigi: Slipknot – Wait And Bleed és Tankcsapda – Fiúk ölében a lányok.

Klo: Stone Sour – The Bitter End! Ma reggel az autóban ez szólalt meg először és levitte a fejemet. Imádom!

Fotók: Dorothy Facebook

Vezető kép és koncertfotó: a Dorothy zenekar engedélyével, Radó Norbert (www.in-visible.hu)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •