Március 22-én ünnepli a föld a víz világnapját, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A víz azon kívül, hogy szervezetünk számára létszükséglet, a tisztálkodás alapkelléke is. A fürdési szokások tájegységenként és koronként is folyamatosan változnak. 

061.hu

A mai főváros területén elterülő egykori Aquincum legnagyobb fürdőjének romjaihoz látogattunk el, amelynek régészeti feltárása már 1778-ban elkezdődött és bizonyos részei csak 2006-ban egy építkezést megelőző régészeti feltáráson bukkantak elő. Az egykori légiótábor közfürdője akár 6000 katonát is be tudott fogadni és számos olyan funkciója volt, amelyek által a fürdő a 21. században is megállná a helyét. Videónkból megtudhatod, hogy a 2. század óta álló falak között milyen egységek húzódtak, hogy honnan érkezett a víz,  hogyan fűtötték azt, de a katonák illemhelyhasználatáról is érdekes információkat hallhatsz. 

Fontos kiemelni, hogy a rom egyik legnagyobb medencéje (az aluljáró közlekedő szakaszában is húzódó) csak a 4. században épült, amikor a légiót másik helyre telepítették át. A Thermae Maiores így megszűnt, épületét palotává alakították át, feltehetően az újonnan kialakított tartomány katonai vezetője számára.