Ruszin Művészet Remekei címmel nyílt kiállítás szombaton, a budapesti Stefánia Palotában, ahol tárgyi emlékek és képzőművészeti alkotások mutatják be a ruszin hagyományokat és örökséget.

MTI

“A mai  kiállítás egy közösség sikere: a ruszin nemzeti közösségé, amely óriási erőfeszítéseket tesz nemcsak a megmaradásért, hanem önmaga építésére, kultúrájának megerősítésére is” – emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás megnyitóján. Hozzáfűzte: a rendezvényen megtalálhatók azok a tárgyak, amelyek bemutatják azt a “rendkívül nehéz életet, amelyet a ruszin emberek többsége élt”, de láthatók azok is, amelyek szebbé és ünnepélyesebbé tették mindennapjaikat, például a Biblia, amelyet nemzedékről nemzedékre adtak az apák a fiúk, az anyák a lányok kezébe.”A családok évében itt és most gyermekek éneklik anyanyelvükön a nagymamák dalait” – mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy az eseményen fellépő Hodinka vonósnégyes muzsikája arról is beszél, miként kapcsolódik a kárpátaljai kultúra az egyetemes magaskultúrába, miként jelenik meg klasszikus formákban az együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat. “Mindenki, aki kultúrát és közösséget épít, az egyszersmind az európai és a nemzeti  megmaradást és a szabad élet lehetőségét is szolgálja” – emelte ki. “Meggyőződésem, hogy a térségünk nemzetei hisznek önmagukban és saját kultúrájukban, ezért az előttünk álló időben minden olyan politika kudarcra van ítélve, amely az etnikai méltányosságra való törekvés helyett az etnikai kirekesztésre tör” – húzta alá.

A házelnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország minden körülmények között megvédi a területén élő nemzeti közösségeket, és minden erejét, befolyását latba fogja vetni annak érdekében is, hogy támogassa a külhoni magyar közösségeket a szülőföldjükön való boldogulásban, hogy egyidejűleg legyenek lojális állampolgárai azon államoknak, amelyben élnek, és hűséges tagjai maradjanak a magyar nemzetnek. Hangsúlyozta, hogy a ruszin és a magyar nemzet összetartozik, hiszen sorsuk összefonódott jó és rossz időkben, nagy pillanatokban és a hétköznapokban egyaránt. 
“Nemcsak közös múltunk van, hanem közös jelenünk, amelyben azért dolgozunk, hogy közös jövőnk is legyen” – mondta.

Kiemelte továbbá, hogy a ruszin nemzeti közösség mindig számíthat a magyar nemzetre és Magyarország kormányára. “Mindaz a támogatás és anyagi erő, amelyet hozzáadunk az Önök erőfeszítéseihez, egyebek mellett az oktatás, a hitélet, a közösségépítés és a kultúra ügyéhez, azt a célt szolgálja, hogy az Önök közössége sikeres legyen Magyarországon” – zárta gondolatait.

Simicskó István kormánybiztos beszédében a generációk közötti kapcsolatok erősítését és a hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy támogatni kell olyan filmek és szépirodalmi művek, alkotások elkészítését, amelyek a magyarság nemzettudatát, identitását erősítik. “Felelősségünk van abban, hogy meg tudjuk tartani, amit őseink átadtak” – emelte ki.

Giricz Vera országgyűlési nemzetiségi szószóló elmondta, hogy a rendezvény az Országos Ruszin Önkormányzat fennállásának 20 évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozat kiemelt eseménye, de erősen kapcsolódik a családok évéhez is, hiszen “identitásunkat a családon belül tudjuk a legjobban őrizni és továbbadni”.

Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke felidézte, hogy a ruszinok a magyar nemzet mellett jóban és rosszban minden időben kitartottak, a fiatalokat pedig arra biztatta, hogy ezt a hozzáállást adják majd tovább gyerekeiknek ruszin identitásuk megőrzése mellett.

Fotó: Archív