Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Halálos iramban-széria mindig előkelő helyeken végzett világ legnagyobb filmes bevételei listákon, épp ezért óvatosan kell közelítenünk hozzá, mert még besatuznak előttünk a gyártók egy retro Lambóval az M5-ösön… Mégis: ilyen forgatókönyvet egy német autópályás krimiben is összehoznak, mínusz tengeralattjárós üldözés a jég hátán… Szóval, elkészült a Halálos iramban turbó operett nyolcadik része.

PZL – 061.hu

Már csak abban bízunk,  hogy a mozik büféjében nemcsak kólát, de fehérje turmixokat is lehet kapni, mert ennek a filmnek a használt autó dealer szubkultúrán kívül van még egy célcsoportja: azok, akik főállásban gyúrnak, pedig nem is edzők. A dialógusok színvonala nem lép túl a Bogyó és Babóca epizódjaiban hallható beszélgetéseknél, de itt úgysem a vakerról szól a buli, hanem a megcsáklyázott 5000 lóerős Lambókról, a padlógázról, miközben Wiz Khalifa, G-Eazy, Kehlani tolja fullosan a partyhimnuszokat. Charlize Theront pedig sikerült annyira lerontani, hogy ilyen külsővel talán csak egy kispesti manikűrszalonba vennék fel takarítani. Talán pont Theron miatt jut eszünkbe hogy ez a film valójában egy milf pornó, mert olyan, mintha a Kovi próbált volna összehozni egy kamu történetet Unatkozó háziasszonyok címmel.

Az sem világos, hogy a felvezetésben vajon hogy sikerült összehozni egy gyorsulási versenyt Havannában, elvégre mégis csak a kommunista Kuba fővárosában járunk. Ráadásul a jelenet olyan, mintha csak egy 1985-ben forgatott idilli Pepsi reklámfilmet látnánk, amit nyakon öntöttek némi országimázs propagandával is a forgatási helyszínért cserébe: „Mi hozta Kubába? A kultúra, az emberek és a szépség.” Oké. Aztán a gyorsulási verseny végén a jutalom egy remek ívben eldobott slussz kulcs, hozzá egy öreg Impala, semmi átírás, kormányablak, ilyesmi. Kicsire nem adunk. Ahogy a jó dumára sem. A világ egyik legveszélyesebb börtönében így beszélgetnek egymással a rosszfiúk: „Elverlek, mint a kétfenekű dobot.” Ilyet utoljára maximum a Tüskevárban hallhattunk, vagy valami Katkics Ilona ifjúsági filmben. Persze, minden epizódban emelni kell a tétet, ezért a mese végén már egy orosz atom tengeralattjáróval versenyeznek az északi sarkvidék jegén.

2015-ben a Halálos iramban 7-ik része rekordidő alatt érte el az egymilliárd dolláros álombevételt, s végül a világ hatodik legjövedelmezőbb filmje lett, több mint 1,516 milliárd dollárral. Megilletődés ide vagy oda, nem volt kétséges, hogy Paul Walker halála után is folytatják majd a szériát. Hiába épült Walkerre a franchise, hiába jöttek az érzelmes vallomások, hogy nélküle nem lehet, senki nem gondolta Hollywoodban, hogy ilyen pénzügyi eredmények után a szériára lehet csukni a kriptafedelet. És amikor a brand legfőbb hordozója, a zenekar frontembere hal meg, akkor kell hogy a nagyobbat szóljon a következő epizód. Itt történetesen egy atom tengeralattjáróval szemben megy a gyorsulási verseny, kilőnek néhány hőkövető rakétát, New York összes autójának GPS-ét célirányosan arra állítják be, hogy nekimenjen az orosz külügyminiszter autójának, több tonnás faltörő golyók között szlalomoznak a sebesség megszállottjai, minden olyan, mintha egy flipperben lennénk.

A történetben Dom  (Vin Diesel) és Letty (Michelle Rodriguez) fiatal házasok, és a többiek is mintha kiszálltak volna a buliból, hogy végre tiszta lappal új életet kezdhessenek. Ilyenkor jön mindig egy nő, ezúttal a Retjel nevű szupergonosz (Charlize Theron), aki összekavarja a kártyalapokat, és a gyerekével zsarolja Domot, aki kénytelen azt játszani, hogy átállt a sötét oldalra. Aki azt hiszi, hogy innen Shakespeare-i dimenziókat kap a történet, az téved: a film olyan egyszerű mint egy gyorsulási versenyre összebarkácsolt verda. Mindent kidobnak belőle (lásd a kubai nyitó jelenetet), ami akadályozza a gyorsulást, csak a motorcsónakmotor, a kormány a pedálok és az ülés van a verdában. Minden más felesleges. Ugyanez vonatkozik a sztorira is. Csak az a lényeg, hogy füstöljön a kerék és a puskacső, legyen minden faínság és tesóság. Ha elég gyors az iram, akkor észre sem vesszük, hogy még a rajtvonal előtt kidobtuk az ablakon a történetet is.

Halálos iramban 8.
amerikai akciófilm
rendezte: F. Gary Gray
szereplők: Vin Diesel, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Dwayne Johnson, Jason Statham
bemutató: 2017. április 13.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •