Jon Fosse Alvás című darabját szombaton mutatja be a Magyar Színház, a világhírű norvég drámaíró párkapcsolatokról szóló művét Lengyel Ferenc rendezésében tűzik műsorra.

MTI

Jon Fosse a kortárs drámairodalom egyik legismertebb és leggyakrabban játszott szerzője. Alvás című drámáját 2005-ben mutatták be az oslói Nemzeti Színházban, 2006-ban az év legjobb drámája címre jelölték – olvasható a színház  közleményében. Mint írják, Jon Fosse dramaturgiájának jellegzetessége a költői nyelv, a rövid dialógusok mögé rejtett gondok és gondolatok. Szereplői általában névtelen hétköznapi kisemberek, élhetnének bárhol és bármikor. Mindennapi helyzetekben látjuk őket, de közben a lét értelmére keresik a választ.

A történet szinte minimalista. Egy fiatal pár lakást keres, találnak is egyet, tetszik is nekik, ám egyszer csak egy másik fiatal pár is beköltözik a házba. Innentől egymás mellett élnek, majd feltűnik egy középkorú férfi is. A nagyszínpadon, a vasfüggöny mögötti játéktérben látható előadás díszlet- és látványterveit, továbbá a szereplők jelmezeit Kovács Yvette Alida tervezte. A művet Deres Péter fordította, aki egyben az előadás dramaturgja is. A darab zeneszerzője Vecsei László. Az előadásban Gáspár Kata, Takács Géza, Móga Piroska, Horváth Illés, Csőre Gábor, Hámori Ildikó, Dengyel Iván, Benkő Nóra, Pavletits Béla és Szatmári Attila játszik.

A premier napján nemzetközi szakmai workshopot is tartanak a Pesti Magyar Színházban a kortárs norvég irodalom – dráma, próza, líra – magyarországi népszerűsítésére és a szakmai párbeszéd ösztönzésére. A workshopon három norvég kortárs szerző – Tor Eystein Overas, Marte Huke és Cecilie Loveid – tart előadást saját tapasztalatairól, írói pályájáról, műveiről. A norvég szerzők mellett a témával foglalkozó magyarországi szakemberek – műfordítók, irodalmi és színházi emberek – beszélnek a kortárs norvég irodalomról, drámáról és arról, vajon képesek-e a norvég szerzők megszólítani a magyarországi színházi alkotókat, eljutnak-e a közönségig.

A projekt az EGT Alap támogatásával valósul meg, valamint az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület és partnerei: a Pesti Magyar Színház, a Magyar Írószövetség, a Skandináv Ház Alapítvány és a Theatrum Scholae Alapítvány összefogásával.

Fotó: Kozma János/Pesti Magyar Színház