A Spotlight – Egy nyomozás részletei című film színészcsapata kapta a hollywoodi színészcéhtől a legjobb filmes szereplőgárda díját. A legjobb színésznek járó trófeát Leonardo DiCaprio vehette át A visszatérőben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő pedig Brie Larson lett A szoba főszerepéért.

MTI

Míg az Oscar-díjak körül egyre nagyobb hullámokat ver a nem fehér bőrű színészek mellőzése miatt kipattant botrány, addig az amerikai televíziós és filmszínészek céhének tagjai a sokszínűség mellett tették le voksukat. A Los Angelesben helyi idő szerint szombat este megrendezett gálán díjat vehetett át Queen Latifah, Uzo Aduba, Viola Davis és Idris Elba is. A 22. alkalommal átadott Screen Actors Guild Awards legfőbb elismerését, a legjobb filmes szereplőgárdának járó díjat az oknyomozó újságírás kulisszái mögé bepillantást engedő Spotlight színészcsapata vehette át.

Az egyéni filmes kategóriák nyertesei az elmúlt három évben végül az Oscar-díjat is megkapták, ami azt jelenti, hogy Leonardo DiCaprio, Brie Larson és A dán lányban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó elismeréssel jutalmazott Alicia Vikander bebetonozta esélyét az Oscarra. Kivétel idén a legjobb férfi mellékszereplő kategóriája, amelynek Oscar-favoritját, Sylvester Stallonét nem is jelölte a színészcéh. A kategória díját a Beasts of No Nation című háborús drámában játszott szerepéért Idris Elba vehette át, akit a Luther című BBC-miniszéria főszerepéért is jutalmaztak a tévés kategóriák egyikében.

A televíziós kategóriákban a vígjátéksorozatok közül az Orange Is the New Black című börtönkomédia, a drámai sorozatoknál pedig – immár harmadszor – a Downton Abbey színészcsapata kapta a legjobb szereplőgárdának járó díjat. Queen Latifah, aki a tévéfilmek és minisorozatok kategóriájában a legjobb színésznő díját vehette át a Bessie című film főszerepéért, az est egyik legfelkavaróbb beszédével köszönte meg az elismerést. Arra ösztönzött mindenkit, aki “nem abban a csomagolásban jön”, amit mások elvárnának, hogy küzdjön. A színfalak mögött Queen Latifah úgy fogalmazott, hogy a sokszínűség jó üzlet. Az emberek akarják, adjuk meg nekik – mondta.

A vígjátéksorozatok legjobb színésznője Uzo Aduba (Orange Is the New Black) lett, a legjobb színész díját Jeffery Tambor (Transparent) kapta. A drámai sorozatoknál Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?) és Kevin Spacey (Kártyavár) vehette át a legjobb alakításért járó díjakat. A színészcéh életműdíját a 82 éves népszerű tévés komika, Carol Burnett kapta.