Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az mindig jó hír, amikor újra kiadnak egy klasszikus albumot, hiszen egy másik korosztály számára is helyzetbe hozhatják az adott produkciót. 27 év után újra megjelent George Michael második nagylemeze, az 1990-es Listen Without Prejudice Vol. 1, ami egyszerre volt heroikus kudarc, és hatalmas kereskedelmi siker is egyben. A pop már csak ilyen.

PZL- 061.hu

Közismert, hogy kétszeres Grammy-díjas George Michael a Faith szinte felfoghatatlan sikere után már nem a közönségnek akart megfelelni, hanem azt szerette volna ha a közönség felel meg az ő kényes ízlésének. Mivel a kereskedelmi sikerről már mindent tudott (egyszerre vezették a dalai az angol és az amerikai listákat, 1984 és 2004 közötti időszakot nézve az ő dalait játszották legtöbbször a brit rádiók), így arra volt kíváncsi, amit kevésbé tudott lokalizálni: a szakmai sikerre. A forró nadrágban, sikoltozó lányok koszorújában, az úszómesternek kinéző sztár arra vágyott, hogy a Royal Albert Hallban tapsoljanak neki, és nem egy szabadstrandon, valahol Kréta szigetén.

És mivel nem a strandröplabda bajnokságoknak akart himnuszokat írni, hanem inkább az ENSZ-nek, úgy gondolta 1988 őszén, hogy elkészíti a komoly lemezét, a Listen Without Prejudice Vol.1-t, ami hatalmas példányban fogyott, mégis csalódást okozott a rajongók számára. Kétségtelen, hogy az 1990-es album nem lett egy tesztoszteron koktél, finom, jazzy hatású, kiválóan hangszerelt  prémium popot hallhatunk, de persze a biztonság kedvéért itt a minden vivő Freedom!. George Michael eldobta a westerncsizmát, a megszaggatott szűk farmert, amikben úgy nézett ki, mint egy cowboynak öltözött chip and dale fiú, és a haját is levágta, ami után már Friderikusz Sándor sem akart úgy kinézni, mint egy önélező kést árusító tévéshopos ügynök. A Listen Without Prejudice Vol.1 hangképe a mai napig korszerű, a popban a minőséget új szintre emelő referenciamunka, nem csoda, hogy huszonhét év után újra a brit slágerlista élére került.

Hogy volt-e értelme újracsomagolni, és az eredeti strandos cover helyett egy portréképpel előállni, hát, ebben nem lennénk biztosak, hiszen az album élményvilágához hozzátartozik az eredet cover, de végül is itt nem is az eredeti album ünnepléséről van szó, hiszen a lemezhez csomagolták az 1996-os MTV Unplugged anyagát, és egy bónuszt is kapunk, a nyolcvanas évek végén egyszer már rögzített Fantasy című dalának új verzióját. Az alapvetően melankolikus album megmutatta, hogy úgyis a listák élére lehet kerülni, hogy a klipekben nem is látszik a főhős, hogy a termék nem 50 faktoros slágereket tartalmaz, és hogy a jazzy-pop nemcsak a napozóteraszokban szól jól, hanem az elegáns art deco bárokban és aranyozott stukkóktól rogyadozó hangversenytermekben is.

George Michael
Listen Without Prejudice Vol.1/MTV Unplugged
Sony
10 szám+ 11 szám 50+ 48 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •