Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Sikeres párizsi fellépése után pénteken Londonban, hétfőn pedig Berlinben ad koncertet Leslie Mandoki supergroupja, a Man Doki Soulmates a Wings Of Freedom (A szabadság szárnyai) elnevezésű turné keretében. Mándoki László – művésznevén Leslie Mandoki – Németországban élő magyar producer-muzsikus zenekara a szerdai párizsi Olympia-beli koncert után pénteken a londoni Hammersmith Eventim Apollóban, hétfőn pedig a Konzerthaus Berlinben lép fel.

MTI

Leslie Mandoki szerdai, párizsi koncertje nagy siker volt, a végén állva tapsolt a közönség. Mint fogalmazott, mindenkinek van egy személyes képe a szabadságról. “Az én személyes képem az, amikor 3 és fél évesen az édesapám vállán ülve láttam, hogy 1956. október 23-án a diákok ledöntötték a Sztálin-szobrot” – mondta, hozzátéve: “A koncert arról szól, hogy megnézzük, mit is jelentenek ezek a pesti srácok a mai magyar és európai fiatalságnak, amikor Európa újra keresi önmagát.

Ezért indítják a koncertet a Mother Europe című dallal, Varga Miklós Európa című dalának a berlini fal leomlásakor készített feldolgozásával, mert fel akarják idézni, hogy milyen fontos szerepe volt a jelenkori európai történelemben Magyarországnak. “Ha 1989-ben nem omlott volna le a fal Berlinben, ha a magyar nemzet nem bontja le a vasfüggönyt.” – hangsúlyozta Mándoki László, hozzátéve: “erről szól a koncert”.

A zenész, aki a koncerten személyes történeteket is elmesél, kiemelte: művészi feladatának érzi, hogy megmutassa, mit jelent ma 1956. Mint fogalmazott, nem a visszaemlékezés van a középpontban, hanem a hőstettek mai értékelése.  “Hogy mennyire fontos Magyarországról pozitív képet alkotni, hogy mehessen a saját útján Európában, saját hangja legyen. Hangsúlyozva, hogy Magyarország nélkül ez az Európa nem is létezne” – tette hozzá. Elmondta, hogy a koncerten filmbejátszások is láthatók a magyar szabadságharcról, és az is látható, hogy milyen kulcsszerepe volt a magyar szabadságért harcolóknak Európa egyesülésében. “El fogjuk mondani, hogy mennyire fontos Magyarországnak Európa és fordítva is, Európának Magyarország” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a koncerten fellépő angolszász világsztárok teljesen azonosulnak ezzel a magyar témával.

A három és fél órás koncert fellépői között van Cory Henry, David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bobby Kimball (Toto), Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), Nick van Eede (Cutting Crew), John Helliwell (Supertramp), Klaus Doldinger (Doldinger´s Passport), Till Brönner, Bill Evans (Miles Davis-Band), Randy Brecker és Tony Carey. Londonban Ian Anderson (Jethro Tull), Berlinben pedig Al di Meola is színpadra lép. A koncerteket rögzítik, és pár hónap múlva a tévénéző közönség is láthatja a felvételeket, amelyek súlypontja a berlini koncert lesz.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •