Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy a legtöbb nagyvárost ellepték az ún. barber shopok, Budapesten is több tucat is nyílt az elmúlt öt évben, sokan már hetente járnak felnyíratni és szakállat igazítani. Aki tudja, miért nyílik minden hirtelen üressé vált üzlethelyiségben barber shop, azaz borbély üzlet, annak is számos tanulsággal szolgál Peabody Fawcett könyve, aki magát ”kapitánynak” nevezi.

PZL – 061.hu

Az albumszerű kiadvány már az elején leszögezi: a bajusz és az ápolt szakáll ok-okozati viszonyban van az ápolt modorral, azaz a kétezer tízes évek szakállas és bajszos fickói a modern kor úriemberei. A”kapitány” szerint a modern dzsentlmen élvezi a testápolással eltöltött időt, bátran manikűröztet vagy lazán vesz egy illóolajos fürdőt. A szerző még Castiglione híres 16. századi etikettjét,  komoly irodalmi értékkel is rendelkező Az udvari embert is beidézi, kiemelve a fesztelen könnyedség fogalmát, amire Fawcett is hivatkozik. Mert szerinte ez a bizonyos sprezzatura és a szakáll titokzatos viszonyban áll egymással. Ahogy haladunk a könyvben rájövünk: a derék ”kapitánytól” az önpromó sem áll távol, hiszen megtudjuk, hogy a Grand Hotel Budapest szereplőinek arcszőrzetét ő maga lőtte be.

De ami ennél is fontosabb: a könyv segít abban, hogy az egyéniségünknek megfelelő bajszot válasszuk. És hogy milyen stílusokkal ismerkedhetünk meg? Ott van pl. a young fogey, amely főleg az 1920-as 1930-s éveket idézi meg, ennek a mai megfelelője a Downtown Abbay című sorozat karakterei. De választhatjuk a dapper (elegáns, fess és egyben „bátor”) stílust is, vagy a ma népszerű hipszter stílust, vagy a laza, kissé slamposabb, de még nagyon is férfias favágó karaktert is. Viszont aki igazán merészet akar, annak ott van a viktoriánus steampunk stílus is, ami olyan, mintha egy gőzgép szélcsatornájában készült volna, miközben felrobban a borbély kezében nagyapja zsebórája.

Maga a könyv olyan arculati elemekkel dolgozik (pl. kék és piros színekkel), amelyek egy mai barber shopra jellemzőek, és bizonyára az is kaphat inspirációkat, aki be akar rendezni egy borbély üzletet, mert a könyv nemcsak a szakáll, de egyben az enteriőr kiskátéja is. A fazonokat nézve sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy a legmacsóbb pasikat látjuk, vagy a legnyálasabb, önimádó fickókat, de mindez nem is lényeg, mert a legfontosabb hogy kapjunk némi szellemi talajmintát a kortárs borbélyüzletek világából.

A végén rájövünk: bemenni egy barber shopba felnyírni vagy éppen szakállat igazítani az olyan, mintha igazítanának a férfi karmánkon valamit és meglocsolnák az arcunkat az önbizalom arcszeszével. Mert egy barber shop a férfias megjelenés csakraszíve, és egyben visszaadja az előjogot ahhoz, hogy a teremtés koronái legalább annyit vacakoljanak a bajúszukkal, mint nagyapáink, akiknek erre valóban volt is ideje. Tehát a szakáll – és bajusztviselők azt is üzenik: belassítjuk az időt, ami nem úgy telik, mint ahogy az óra mutatja, hanem úgy, ahogy a szakáll nő.

Fotók: PZL

Peabody Fawcett
Nagy Borbélykönyv – Bajusz – és Szakáll-ápolási Kalauz
Scolar
5995 Ft 175 oldal