Új rendezője lesz a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválnak az idei évtől: az Európa-szerte ismert háromnapos kulturális esemény szervezését a nyírségi város önkormányzata vette át a magánvállalkozásként működő fesztiváli művészeti tanácstól.

MTI

Dózsa György, a korábbi fesztiváligazgató szerdán közleményben tudatta:  a helyhatóság megvásárolta a rendezési jogot, és saját kulturális kft.-je már szervezi is a következő fesztivált, amely július 8-10. között lesz. Máté Antal hozzáfűzte, hogy a pályázati lehetőségek szűkülése miatt az utóbbi években a nyírbátori önkormányzat volt az egyetlen támogatója az utcaszínházi fesztiválnak. Emiatt finanszírozási nehézségek is adódtak, nem egy esetben utólag kellett korrigálni, növelni a támogatási összeget.

A jövőben – folytatta Máté Antal – az önkormányzat 5 milliárdos éves költségvetéséből megfelelően tudja finanszírozni a rendezési kiadásokat, stabillá téve a fesztivál anyagi hátterét. A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy a korábbi fesztiváligazgató továbbra is részt vesz a szakmai munkában, segíti a szervezést. Dózsa György szerint a magánvállalkozásban működő négytagú fesztiválművészeti tanácstól “felelőtlen lépés, több mint kockázatos lett volna a gyakorlatilag veszteséges fesztivál rendezésének további vállalása”. 

Hozzátette: 23 éven át rendezték a fesztivált, a szakma által is elismert kulturális seregszemlét szerveztek, amely 2009-ben a Magyar Fesztivál Szövetség Kiváló művészeti fesztivál elnevezésű minősítését is kiérdemelte. A múlt évben a Euronews európai hírtelevízió forgatócsoportja is ott volt a nyírbátori rendezvényen, a fesztivál programjáról 17 nyelven számolt be a tévé. A 23 év alatt 450 társulattól több mint ezer produkciót láthatott a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi fesztivál soktízezres nézőserege.