A székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki gyógyászat történetét állítja a közös emlékezet tárgyává az Udvarhelyszéki gyógyászat története I-II. című monumentális és hiánypótló kötet. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) gondozásában, Mátyus András 14 éves kutatómunkájának és fél évszázados szakmai tapasztalatának köszönhetően megjelent kétkötetes, 700 oldalas krónikát Székelyudvarhelyen mutatták be. A szakmai kiadvány mérföldő a maga nemében. 

061.hu

A könyvbemutatón felszólalók – Gálfi Árpád polgármester, Lukács Antal, a Városi Kórház igazgatója, Andrészek Csaba, a Pro ORL  Egyesület elnöke, P. Buzogány Árpád olvasószerkesztő és Mihály János történész – rávilágítottak, hogy a múlt története és tanulságai, az idők sodrását és próbáját is kiálló elődeink példája lehetőséget kínálnak arra, hogy a XXI. század kihívásait objektív rálátással használjuk fel közösségeink sorsának jobbra fordulása érdekében.

Mátyus András elmondta, hogy könyvét a régmúltba visszanyúló társadalmi és szakmai igény hozta létre, de szükségességét, hatékonyságát és gazdagságát majd a jövő fogja megmutatni. “Úgy érzem, hogy ez a könyv egy egészségügyi üzenet a jövőnek. Lehet, hogy évtizedekre, de az is lehet, hogy évszázadokra” – zárta beszédét az idén 86 éves szerző.

Az NSKI elnöke, Szász Jenő azt mondta: szükséges volna a Székelyföldi Kórház megépítése, amelynek Udvarhely adhatna otthont. Magyarországi kórháztervezők számításai szerint egy szakszerű létesítmény 35-40 milliárd forintba kerülne. „ Mátyus András doktor úrnak a monumentális munkájára, amely a múltat számunkra megidézi, talán a jelentést diagnosztizálja, de a jelen lévők ismerik a legjobban, hogy hogyan is áll ma Székelyföldön, azon belül Székelyudvarhelyen az egészségügy állapota. És minderre azt gondolom jövőt érdemes és szükséges is építeni. Mondom, hogy szükséges, mert azért annyira nem rózsás a helyzet. Talán a múltnak a hősiessége tölthet el bennünket, mint a jelenkornak a lehetőségei” – mondta.

Mátyus Andrásnak sokat köszönhet Udvarhely és környéke, ugyanis nevéhez köthető a mostani városi kórház felépítése, amely rekord gyorsan, öt év alatt készült el.

Fotó: indirekt.ro