Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 31
 •  
  31
  Shares

Az Alternative Budapest fotósorozat alkotója, Kovács Péter, KoPé  elég szelfit látott életében ahhoz, hogy kellő iróniával szemlélje, ahogy a „szelfi bajnokok” a nagy eseményeknek háttal állnak, semmit sem látva belőlük, sőt a fotókon is kitakarják azok nagy részét. A Selfiexhibition kiállítás részben vicces, részben elgondolkodtató társadalomkritika, amelynek képeit bárki megnézheti a Bazilikától nem messze, az ALAP-ban.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

#Selfie – avagy #szelfi. Az Oxford-szótárak szerkesztőinek ítélete alapján 2013-ban az év szava lett. Korábban ha valaki magáról készített fotót, csak önarcképet csinált, sőt, kicsit talán még sajnáltuk is az illetőt, mert nem akadt senki, aki lefotózza őt. A szituáció mára átalakult, sőt, megfordult. Ma már az önmagunkról készült szelfi a menő és sokan talán azt találják nevetségesnek, amikor egy turista egy járókelőt kér meg, hogy készítsen róla egy képet.

Kope Kovacs Peter kiallitas 2016.02.19. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az önarckép lényege kezdetben csupán az volt, amit maga a szó is jelent: készüljön egy kép magunkról. Egy szelfinél már más a cél: különböző érdekes helyzetekben örökítsünk meg magunkat. A kifordított szelfi készítésnek egyébként már volt előzménye a fiatal fotósnál.

Nemrég Párizsban jártam, akkor készítettem a „Mögöttem a ház” című fotósorozatot,, ami szintén ehhez a témához kapcsolódik. Nevezetességek előtt álltam és megosztottam a képeket „mögöttem a ház” képaláírással az instagramon. Szerencsére jó páran voltak, akik értették az iróniát” – mondta KoPé.

A híres, mindenki által ismert szobrok maguk is szelfiznek, Péter a maga extravagáns módján, erősen ironikus szellemben kicsit manipulálta őket. Ezeken a képeken a látványosságok direkt másfelé néznek, sértődötten fordítanak hátat nekünk és szelfit készítenek magukról, ahol mi vagyunk a háttér.

Kope Kovacs Peter kiallitas 2016.02.19. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

„A szelfi valójában pont arról vonja el a figyelmünket, amit át kellene élnünk. Már nem a csodálatos panorámát, vagy a művészeti alkotást nézzük, mert háttal állunk neki, hogy tökéletes legyen a szelfit különlegessé tévő háttér, kirajzolódjon a vállunk fölött látható híresség alakja. Már nem a műalkotás vagy a táj a fontos a képek, hanem hogy mindenkivel tudassuk: mit ott vagyunk! Utazásaim, vagy budapesti sétáim során mást sem látok, minthogy az emberek hátat fordítanak azoknak a csodáknak, amiket nem szabadna kihagyniuk. Rá akartam világítani, hogy a szó szoros értelmében rossz irányba néznek”- mondta KoPé.

A kiállítást Dr Köváry Zoltán adjunktus, klinikai szakpszichológus  (aki mellesleg a The Trousers zenekar frontembere is) nyitotta meg. Amikor KoPé felkérte erre a feladatra, azonnal igent mondott, mert nagyon tetszett neki az a fajta irónia és kritika, amellyel a fotós megközelítette ezt a témát.

Nagyon hatásos, de egyben nagyon egyszerű módszerrel hívja fel a figyelmet a szelfik térhódítására. Pont azt a funkciót töltik be ezek a képek, ami a mai, modern művészet feladata. Egyszerre szórakoztatnak és elgondolkodtatnak”- árulta el Köváry Zoltán.

Kope Kovacs Peter kiallitas 2016.02.19. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A pszichológus megnyitó beszédében megemlítette a napokban nagy port kavaró bébi delfines történetet is, amikor Dél-Amerikában a tengerparton a strandolók kivitték a partra a kis állatot, hogy fotókat készítsenek vele és a delfin belepusztult a „szelfie maratonba”. Köváry ennek kapcsán azt mondta: „Mint annyi sok minden az emberi életben, itt is a túlzások és a kritikátlan és reflektálatlan forma az, ami rossz irányba visz. Ha valakinek semmi más ötlete, elfoglaltsága, hobbija nincs, az már nemcsak nevetséges, de hosszú távon problémás is. Nagy gond, ha valakinek semmi más visszajelzése nincs, csak ezek az ismeretlenektől és felebarátoktól származó lájkok. Szomorú, ha valakinek már nem is az a fontos, hogy kitől kapja a dicséretet, csak az a lényeg, hogy minél több legyen belőle.”

Köváry Zoltán maga nem egy nagy szelfi halmozó, úgy érzi, ezzel is elzárja magát a világtól az, aki még egy „képeslap-fotó” kedvéért sem kezd kommunikálni a körülötte élő emberekkel, aki ezt is inkább megoldja maga, csak hogy ne kelljen beszélgetésbe bonyolódnia.

Kope Kovacs Peter kiallitas 2016.02.19. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A szelfiző szobrok instagram fotói mellett az Alternative Budapest képek is szerepelnek a falakon az Alapban. Ezeken a montázsokon különleges helyzetekben láthatjuk a legismertebb budapesti helyszíneket. A Csillagok Háborújából az Ezeréves Sólyom repül el a Nyugati pályaudvar felett, egy vízi szörny éppen felfalja az A38 hajót, Yoda pedig a körúti villamoson utazik.

„Csak sétálok az utcán és beugranak jelenetek filmekből, képregényekből, animációs filmekből, videóklipekből. Lefotózom a városrészt, amelybe beleképzeltem a jelenet szereplőit és már alig várom, hogy hazaérjek és elkészítsem a képet.” – mondta KoPé, aki annak idején unaloműzésként, internetes mémek formájában kezdte el gyártani a látványos filmjelenetekkel összedolgozott budapesti képeket.

A Selfiexhibiton és a Budapest Alternative kiállítás képeivel még március 20-ig szelfizhetünk az Alapban.

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 31
 •  
  31
  Shares