A Várkert Irodalom „Irodalmi szerelmek” sorozatában március 14-én bemutatkozik a szerelmes költő, Petőfi Sándor. A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A nagyszabású esten beszélgetésen, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilm vetítésen keresztül ismerhetjük meg bővebben Petőfi Sándort.

061.hu

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján, határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős. Kötelező olvasmányként verseivel már gyerekként találkozunk. Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de mit tudunk kezdeni Petőfi örökségével a 21. században? Miként tudjuk a mai korba átmenteni a nyelvét, verseit? Mit üzen ez az életmű és Petőfi egy mai fiatalnak? Miként érinti meg a ma?

A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. De megismerjük magát Petőfit is, aki festmények, színpadi és opera feldolgozások központi alakja, akinek költészete közérthetően szól mindenkihez – a világszabadság hirdetője, akinek hatása máig érezhető. A nagyszabású esten beszélgetésen, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilm vetítésen keresztül mutatjuk be Petőfi Sándort.

A Sose lesz vége című Petőfi ihletett kisjátékfilm kapcsán az est vendége lesz Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere és Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője. 

A filmről ITT beszélgettünk Somossy Barbarával!

Sose lesz vége – kisfilm
Petőfi Sándor és a Petőfi 200 emlékév tiszteletére forgatta le Somossy Barbara – a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Koltai Lajos filmrendező mesterszakos hallgatójának – vizsgafilmjét, amely egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette vers. A film forgatási helyszíne Apajpuszta volt, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte, ahova mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja. A helyszín különlegességéhez az is hozzájárul, hogy a méltán ismert és elismert rendező, Jancsó Miklós a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette. A filmbeli szegénylegény házát alakították át csárda épületté.
Az alkotás főszerepeiben Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila látható, de mellettük az ország vezető színművészei szerepelnek a kisfilmben: Hirtling István, Patkós Márton, Pogány Judit, Poroszlay Kristóf, Reviczky Gábor, Sipos Imre, Tóth Ildikó és Vas Gigi Judit