A 2016-ban elhunyt Bara Margit  az ország  egyik legnépszerűbb színésznője volt, ám az állampárti  aljas lejáratókampány pokollá tette az életét. Megelégelve az évtizedes mellőzöttséget és megaláztatást, a gyönyörű és tehetséges díva otthagyta a színészi pályát, egy időre az országot is. Arctalan rágalmazói közül soha senki nem kért tőle bocsánatot. Az ötvenes-hatvanas évek legendás magyar színésznőjének élete ihlette Vitézy László legújabb játékfilmjét, amelyet ma este 20:30-tól tűz műsorára a Duna televízió. A színésznő című produkcióról a rendezőt faggattuk, ő pedig elmondta mindazt, amit a filmről premierje előtt tudni lehet.  

MP – nullahategy.hu

Vitézy László nem dokumentumfilmben gondolkodott, A színésznő cselekménye valós eseményeken alapuló fikció, amely Bara Margit megtört karrierjének, meghurcoltatásának egy lehetséges hátterével mond el egy nagyon is ismerős történetet. A szinopszis szerint Annát, az Erdélyből áttelepült fiatal színésznőt a magyar kommunista hatalom titkosszolgálata megpróbálja együttműködésre bírni. „Hófehérke” fedőnéven az lenne a feladata, hogy „szórakoztassa” a baráti országok hazánkba érkező vezetőit. Mivel képtelen azonosulni a diktatúra embertelen játékszabályaival – és ebben csak megerősíti későbbi kedvesével éppen bimbózó kapcsolata – a felkérést azonnal visszautasítja. A már beteljesült szerelemben, szakmai sikerekben fürdő színésznő nem is kerülheti el a megtorlást. Kérdés, hogy elég erős-e a hit és a szerelem köteléke ahhoz, hogy felszínen tartsa a meghurcolt színésznőt.

Vitézy László

Nem nehéz felismerni a film cselekményének és Bara Margit élettörténetének kapcsolódási pontjait. A kolozsvári születésű, öt nyelven beszélő, intelligens és szépséges színésznő nevét az Ónody-üggyel kapcsolatos rosszindulatú pletykaáradat mocskolta be. Karrierje azután tört meg, hogy Onódy Lajos, az Éttermi és Büfé Vállalat akkori igazgatója ellen 1964-ben nyomozás indult csalás és sikkasztás vádjával – az esetnek egyértelmű politikai vonatkozásai is voltak. Az eljárás idején felröppent szóbeszéd szerint az Onódy vezette mulatóhelyeken vad tivornyák és orgiák zajlottak kommunista potentátok és a legszebb magyar művésznők, köztük Bara Margit közreműködésével.

Szávai Viktória a Bara Margit ihlette Anna szerepében

Több nyugati lap, köztük a Times is beszámolt a tivornyákról, a bécsi Kronen Zeitung például aszpikban, ezüsttálcákon felszolgált, desszertként ruletten nyerhető, csokoládéval leöntött meztelen nőkről cikkezett. Bara akkoriban még elképesztően sikeres volt, 1964 nyarán egy felmérés szerint ő lett a legnépszerűbb magyar színésznő. Ebben az évben házasodtak össze második férjével, a 2013-ban elhunyt, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezsővel, de boldogságukat beárnyékolta, hogy a megrágalmazott színésznő egyre inkább kiszorult a pályáról, nem kapott már jelentős szerepeket. A szüntelen zaklatások és gúnyolódások megtörték, és már az öngyilkosság gondolatával is kacérkodott, végül úgy döntött, hogy elhagyja a pályáját.

Pindroch Csaba, mint a titkosszolgálat embere

Egy időre Kolumbiába költöztek férjével, aki Cali városában kapott munkaajánlatot. Bara Margit vádolói sosem adták arcukat a rágalmakhoz és 88 évesen, 2016-ban bekövetkezett haláláig senki nem kért tőle bocsánatot. Vitézy László felhívta a figyelmünket arra, hogy Bara Margit alakja csupán mintául szolgált a főhősnőnek, így nem véletlenül kapott más nevet a filmben. A művészet és a magyar polgár allegóriájaként tekint a színésznőre, aki ellenállt egy romlott hatalomnak, ezért egy életre el akarták hallgattatni. A film egy lehetséges variációja a történteknek, ami az élet minden területét aljas eszközökkel befolyásoló és velejéig romlott kommunista rendszerről, az eltitkolt és elhallgatott tényekről vet fel megkerülhetetlen kérdéseket.

A rendező elárulta, Bara Margit története régóta foglalkoztatta, Gyarmati Dezsővel pedig jó barátok voltak. Élete alkonyán hetente találkoztak, beszélgetéseik alkalmával rendre szóba került a felesége meghurcoltatása. „Meggyőződésem, hogy a Bara Margitot ért összes vád és szóbeszéd hitvány rágalom. Szándékosan akarták tönkretenni, miután nem sikerült betörniük, beszervezniük. És bár a film cselekménye kitalált, halálbiztos vagyok abban, hogy ha nem is pontosan, de lényegét tekintve úgy történt, ahogy azt a film bemutatja. Így működött a szisztéma, amelyben ép ésszel felfoghatatlan módszerekkel megaláztak, ellehetetlenítettek, öngyilkosságba hajszoltak embereket” – mondta. 

Vitézy emlékeztetett arra, hogy minden filmjében a katarzis létrehozására, a „lelki folyamatok kristálytiszta ábrázolására” törekszik, és úgy vélte, ezt A színésznőben sikerült a leginkább elérnie. Ebben pedig sokat köszönhet a főhőst alakító Szávai Viktóriának, aki szerinte zseniálisan játssza el Anna szerepét. A színésznő először dolgozott együtt Vitézy Lászlóval, a rendező általában ragaszkodik a megszokott színészeihez. Elmondta azt is, a tévéfilmnek nehéz feladat jut, mivel legalább száz csatornával kell megküzdenie a nézők figyelmének fenntartásáért. Most azonban úgy érzi, sikerült létrehozni egy olyan produkciót, amely marasztalja a nézőt. Ebben egy merőben szokatlan technika is szerepet játszik, amelynek révén a jelenetekben máshogy telik az idő a néző, és máshogy a karakterek számára – magyarázta a rendező.

Bara Margit

A Duna Televízión ma este 20:35-kor lesz a tévépremier, a filmet vasárnap 21:15 –kor az m5 csatorna is levetíti.  A főbb szerepekben mások között Szávai Viktória, Adorjáni Bálint, Tóth Ildikó, Pindroch Csaba, Piros Ildikó, Bán János, Fesztbaum Béla és Reviczky Gábor látható.