A budapesti szobrok számos fontos dologra, történetre emlékeztetnek minket, mi most mégis úgy gondoltuk, hogy azokat gyűjtjük össze, amelyek kizárólag állatokat ábrázolnak. Kutatómunkánk során a kritériumok a következők voltak: egyetlen állatot kell ábrázolni, nem lehet épület része, illetve fémből kell lennie. 

DEZSE BALÁZS – 061.hu

A magyar szürke bika

Forrás: domonkosbela.hu

1987-ben az Állatorvosi Egyetem udvarán állították ki Domonkos Béla bikát ábrázoló bronz szobrát. A művész mindig is szeretett volna állatokról szobrokat készíteni, amely azzal magyarázható, hogy még fiatalon járt a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol nagyon megragadták Vastagh György állatszobrai, amelyeket négy évvel később maga restaurált. Ezeknek a munkáknak köszönhetően kérték fel később az Állatorvos-tudományi Egyetem állatszobrainak helyreállítására, és  nagy valószínűséggel ekkor kapta a megbízást a magyar szürke bika szobrának elkészítésére is.

Bizarr szitakötők a Vérmezőn

 

Vérmező szitakötő szobor 2016.10.26. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Rejtély, hogy mi ihlette az egymásba kapaszkodó rovarokat megörökítő szobrot a Vérmezőn, annyi ismeretes viszont, hogy az 1,8 m-es alkotást Kiss István 1979-ben készítette krómacélból és üvegből. Nekünk elsőre inkább szúnyogoknak tűnnek, azoknak viszont, mint köztudott, csak két szárnyuk van, így kénytelenek leszünk maradni az eredeti történetnél. 

A Károlyi-kert híres nyula

A Károlyi-kert híres nyula nyúl szobor 2016.10.27. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

2016 tavaszán hunyt el a Károlyi kert kedvenc nyula, Karcsi, akit egyszer magára hagytak a parkban, majd a kertészek befogadták. Bár a tragikus események után Karcsi helyére egy menhelyről új nyúl érkezett, a városvezetés fontosnak tartotta, hogy méltó módon állítson emléket a különleges élőlénynek, aki a helyiek körében nagyon népszerű volt. 

Hüllő, tojáson

tojáson ülő hüllő Fotó: Horváth Péter Gyula

Horváth Péter Gyula

2007 óta a Természettudományi Múzeum bejáratánál méretes kőtojáson ül egy csillogó hüllő. A kő és a fém ellentéte teszi igazán különlegessé a témaválasztásában is szokatlan szobrot, ami Seregi György alkotása. A tojáson ülő hüllő egyébként a műzeum logója is egyben. 

Misztikus táltos

Westend City Center Táltos 2016.10.27. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Igazi büszkeségnek számít a szobor, amely 2000-ben a hannoveri világkiállítás magyar pavilonját díszítette. Veres Kálmán munkája jelenleg a Westend City Center Lehel tér felőli kijáratánál áll.

Figyelő kutya

“Figyelő kutya” Némethy Károly, a Horthy-korszak ismert közigazgatási politikusának kutyáját; dr. Fool-t ábrázolja Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A Figyelő kutya Némethy Károly, a Horthy-korszak ismert közigazgatási politikusának dán dogját; dr. Fool-t ábrázolja. Az élet nagyságú; 110 cm bronz szobor 40 cm kő talpazaton áll, az Izabella utca 8. szám előtt, egy névtelen téren. Eredetileg nem ide tervezték:  először 1938-ban állították fel a Pasaréti úton, de 1952-ben áthelyezték ide. A szobor Maugsch Gyula alkotása, aki a Fővárosi Állat és Növénykert kapujának szobrait is készítette.

Vetter Antal síremlékének oroszlánja 

53062149

Fotó: panoramio.com

Magyarország legnagyobb szoborparkja a Fiumei úti Nemzeti Sírkert, területen bóklászva folyamatosan izgalmas alkotásokba botlunk. Ilyen a Vetter Antal, egykori honvéd tábornok, helyettes hadügyminiszter síremlékét díszítő nagymacska is, amely Stróbl Alajos keze munkáját dicséri. A művész 1882-ben felállított síremlékén a részletekre is igen ügyelt: bajszára és szőrszálaira is nagy hangsúlyt fektetett, amitől egy igazán egyedi munka ez. Vetter Antal az első hivatásos tiszt volt, aki csatlakozott a szabadságharchoz. 

Állatszobrok vakoknak

screen-shot-2016-10-21-at-12-44-25

Forrás: szoborlap.hu

Székely Katalin 2007-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (volt Iparművészeti) formatervező szakán, de már 2005 óta készít bronz állatszobrokat, elsősorban a vakok számára. Ezek ma főként a Fővárosi Állat- és Növénykertben találhatók. Munkáival azt szeretné elérni, hogy a látássérültek megismerhessenek olyan élőlényeket, amelyekhez egyébként nem lehetne fizikai közelségbe jutni.

Magányos csikó

Magányos csikó Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az Üllői út 130. számú ház (CBA üzlet) mögött, az orvosi rendelő előtt áll a Szárnyas utcai lakótelep utolsó megmaradt szobra, amely egy csikót ábrázol. Az alkotás háttértörténetéről sokat nem lehet tudni, annyi viszont bizonyos, hogy Cseh István 1958-ban készítette az 1,1 m-es bronz szobrot.

A Várnegyed turul madara

screen-shot-2016-10-21-at-12-54-09

Fotó: karpat-medence.hu

Az egyik legismertebb állatszobor Budapesten a Várnegyedben, a királyi palota északkeleti végén álló 6 méter magas turul, amit Donáth Gyula 1905-ben készített. A markáns formákkal megmintázott állatszobor kardot tart a karmai között, ezzel pedig illusztrálta a honfoglaló magyarsághoz kapcsolódó szimbolikus kötődést.

A PRZEMYSL szobor

Oroszlán szobór Margit-híd Budai hídfő 2016.10.25. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A Margit híd budai hídfőjének déli oldalán, egy kis park közepén található az 1932-ben emelt úgynevezett PRZEMYSL szobor, amely Európa harmadik legnagyobb erődrendszeréről kapta a nevét. Az erődöt 120 ezer főnyi, nagyrészt magyarokból álló védősereg őrizte, akiket a támadó orosz csapatok ostromzár alá vettek. Mivel legyőzni a hősiesen harcoló védőket nem tudták, ezért kiéheztették őket. Sződy Szilárd – aki maga is harcolt az első világháborúban – bátorságot és helytállást megtestesítő hatalmas oroszlánt mintázott, amint mancsát a háború jelképeire,  szétlőtt ágyúállásra és lobogóra helyezi.

Az utolsó boci szobor 

boci_irinyi-jozsef-u_2006-majus-31_061v_800x600

Fotó: budapest-fotó.hu

A XI. kerület egyik kedvenc szobra alumíniumból készült és magas kőtalapzaton áll. Boldogfai Farkas Sándor 1964-ben állított boci szobrának környezete még néhán évtizede kulturáltabban nézett ki, mára sajnos kissé elhanyagolt, mára az alkotáshoz sem járda, sem kavicsos út nem vezet. Az állat valamikor az elmúlt években egy alternatív szépészeti beavatkozáson is átesett, vagyis valakik megpróbálták festékszóróval megszépíteni, kevés sikerrel. Minden viszontagságai ellenére Irinyi József utcában található szobor relatíve jó állapotnak örvend. 

A Grupama Aréna sas szobra

Grupama Aréna FTC sas FErencváros Torna klub 2016.10.27. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A Szőke Gábor Miklós 8 méter magas és 16 méter szárnyfesztávolságú madára a Fradi stadionjának bejáratát díszíti. Az alkotás, amely egy labdára lecsapó sast ábrázol, 5000 acéldarabból áll. A művész korábban fával dolgozott, de az  FTC esetében örökkévalóság fontos szempont volt, ezért a rozsdamentes acél mellett döntött.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula