Nemcsak a szívnek van zaja, hanem a zajnak is van szíve – ez az, ami biztosan elmondható Jean- Michel Jarre 2016. májusban megjelent tizenötödik stúdió albumáról, az Electronica 2: The Heart of Noise-ról.

PZL- 061.hu

Vannak, akik szerint a folytatások rosszabbak, mint az eredetiek, mások szerint jobbak, de csak kevesen gondolják úgy, hogy a folytatás ugyanolyan lesz, mint az első rész. Nos, Jarre Electronica 2. The Heart of Noise című zajköltészete természetes folytatása az első résznek, ha egyszerre adta volna ki a mester, fel sem merült volna a reflexből előbukkanó „melyik a jobb” kérdés. Az album bookletjében olvasható, hogy A The Heart of Noise projekt tisztelgés Luigi Russolo előtt, aki az 1913-as futurista kiáltványában (Art of Noise / A zajok művészete) felhívta a zenészek figyelmét az elektronikára és más technológiák lehetőségeire, amik messze túlmutatnak a hagyományos hangszerelés határain.

elect

Jarre a százmillió eladott lemezével a populáris kultúra egyik meghatározó művésze, az 1976-os Oxygène zenei forradalmat indított el, a francia művésznek olyan nagy volt a hatása, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió is arcátlanul használta főcímekben és aláfestő zeneként, így számunkra a szocializmus liftzenéje is volt. Mégis megőrizte a mágiáját. Nálunk nem a The Dark Side Of The Moon-nal lőtték be a Videoton hifi-tornyot, hanem az 1976-os Oxygène-nel, az 1978-as Équinoxe-szal és az 1981-es Magnetic Fields című albummal. Hiába csökkent Jarre kortárs popra gyakorolt hatása, hiába váltak koncertjei olyanokká, mint a vízi cirkusszal és légi bemutatóval egybekötött olimpiák nyitó rendezvényei, Jarre-nak a mai napig kijár a tisztelet.

Jarre az Electronica 2-őn is másokkal közösködik, ahogy ezt a néhány hónappal korábban megjelent első részen tette, szóval se a koncepció nem új, sem az atmoszféra. A „mágus” meghívja saját világába azokat a sztárokat, akik nagy hatással voltak rá, de mivel ő a házigazda, minden úgy alakul, ahogy ő szeretné, a vendégei pedig illedelmesen alákérdeznek. De ettől még nagyon is jó dolgok születtek, ezúttal is termékenyek voltak az együttműködések, a Pet Shop Boys, Gary Numan, a Peaches, Hans Zimmer, a Yello, Jeff Mills is felismerhető, csak minden előadó kapott egy sajátos Jarre-féle atmoszférát. Aki pedig közvetlen közelről szeretné a Jarre szívének ritmusát érezni, az november 10-én találkozhat vele a Budapest SportArénában.

Jean Michel Jarre
Electronica 2: The Heart of Noise
Sony
72 perc 18 szám