32 év után CD formátumban is megjelent Vikidál Gyula első szólólemeze, amely a honi pop egyik legerősebb újrapozícionálása volt. Az addig színizom Vikidál Gyula, aki melós rockerből lett Koppány, egyszer csak operákkal, musicalekkel és Balassi-féle versekkel állt elő. A dolog akármilyen imponálóan professzionális volt, nem lett közönségsiker, de az albumon legendás rockdalok is helyet kaptak, többek között a Presser és Dusán A szívemet teszem eléd című klasszikusa, illetve egy P.Boxhoz köthető szerzemény, és a Nehéz idők is. A CD-kiadás egyéb érdekességeket is tartogat: két CD-n soha meg nem jelent Dinamit kislemezdalt (Mi ez az érzés? Neked adnám a világot, illetve a Zöld a bíbor és a fekete című P.Box-sláger első, sokak szerint legjobban sikerült verzióját. 

PZL – 061.hu

1985 bizonyos szempontból a magyar rockzene utolsó nagy éve, amikor még koncertezik a P.Mobil, a Pandora’s Box, a Korál, és nyár közepéig még a Karhago is, de aztán ezek a zenekarok 1986-ra sorra feloszlanak, miközben a könnyűzenei szcéna teljesen átalakul. A  new wave itthon még ki sem futotta magát, de már el is tűnt, minden az útkeresés jegyében zajlott, különös produkciók sora jelenik meg (Z’Zi Labor, Piknik Club), az újjáalakuló Edda és a Som Lajos vezette Senator is elindul a glam-rock irányába. Ebben az átmeneti időszakban, amikor leállnak a művházas koncertek, amikor egy teljes korosztály fordít hátat az élő zenének a videó diszkó, a Rocky 1. és a zombie-filmek kedvvért, megjelent a magyar pop egyik legkülönösebb vállalkozása, Vikidál Gyula szólólemeze.

Vikidál 1985 őszén Vitray Tamás Terefere című tévéshowjéban elárulta, hogy örömmel hallgat operát, kedveli az Aidát és a Hunyadi Lászlót, és nem szereti ha beskatulyázzák a rockénekes szerepkörbe. Ezen a bizonyos szólóalbumon két operarészlet is található (Sámson és Delila és a Faust című operákból), de aki a P.Box-féle hangzást szeretné viszont hallani, annak ott a Nehéz idők című dal, ami simán szerepelhetett volna a szintén 1985-ben megjelent Omen című Pandora’s Box- albumon.

De szintén itt a dörgő léptű dal,  a Szívemet adom eléd című Presser-Dusán-szerzemény, mi a lemez legnagyobb sikere volt, de ott van a Deep Purple átirata is, A szerencse katonája (Solider Of Fortune) című ballada, amelyben Vikidál megmutatja milyen az, ha nem Coverdale, hanem ő énekel Purple-t. Az album megjelenése idején Vikidál Gyula volt Magyarország legnépszerűbb és legtöbbre tartott rockénekese, éppen túl volt a fényes 1984-es éven, amikor telt házakkal léptek fel egy országos turnén a P.Box-szal, amikor is egy blokkban az bemutatták az István, a király rockopera legsikeresebb dalait.

Játszottak Iron Maiden és a Motörhead előtt is, és maga a rockopera is bekerült a Nemzeti Színházba, ahol Vikidált – a szabadtéri színházas csapatból egyetlenként – felkérték arra, hogy továbbra is alakítsa Koppányt. Nem csoda, hogy úgy gondolta: eljött az idő egy különleges szólólemezhez. Az albumot a P.Box és a P.Mobil régi rajongói talán kissé értetlenül fogadták, de az biztos: ez a munka indította el Vikidál Gyulát a tényleges színházi karrier felé, és az is igaz: ez a munka szerepet játszott abban is, hogy átalakult majd fel is oszlott a P.Box, Magyarország egyik legmívesebb hard-rock formációja. Különleges albumot tarthatunk tehát a kezünkben, amelyen az alkotók közös nevezőre hozták a rock és a klasszikus zenét, mert csak zene van.

A 2017-es CD bónuszai között szerepel az 1982 őszén rögzített P.Box-dal, a Zöld, a bíbor és a fekete kislemez verziója, ami karcosabban, erőteljesebben szólal meg, mint az a változat, ami aztán 1983-ban minden idők egyik legjobb magyar hard-rock albumára, a Kő kövönre felkerült. Az újrakiadás mellett szól az 1982-es felvétel rocktörténeti jelentősége, az hogy ez a dal volt Vikidál belépője a Pandora’s Boxba, arról nem beszélve, hogy annyian dolgozták már fel, hogy nem árt rámutatni az eredeti verzióra. Szintén a ritkaságokat gazdagítja a Dinamit két 1979-ben rögzített felvétele, a Neked adnám a világot és a Mi ez az érzés? A felvételek nem kerültek fel az 1980-ban publikált bemutatkozó albumra, ahogy a Dinamit két lemezét egyetlen CD-én megjelentető 1995-ös kiadványra sem. E két klasszikus hard-rock alapvetés tehát az eredeti felvételek megjelenése után 38 évvel kerül a nagyközönség elé, immár digitalizált formátumban.

Az itt megjelent szöveg a CD-ben is olvasható booklet szövege alapján készült, amit szintén PZL írása.