Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Zuzana Caputová szlovák államfő elfogadta a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek meghívását, és július 17-én egy nyilvános beszélgetésen találkozik a táborozókkal – adta hírül csütörtökön a magyar diáktábor honlapján.

MTI

 Az eseménynek a tábor területén belül Tóth Károlyról, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet néhány éve elhunyt alapító igazgatójáról elnevezett sátor ad otthont. Az államfő a szlovákiai magyarokkal és a kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszol majd. A közlemény szerint az új szlovák köztársasági elnökkel Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója fog beszélgetni. Gombaszög a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb fesztiválja és szabadegyeteme, amelyre az idén július 15. és 21. között kerül sor. A tábor szervezői az elmúlt években már többször is meghívták Gombaszögre a hivatalban lévő szlovák államfőt, de eredménytelenül. Andrej Kiska, Caputová elődje, egyetlen alkalommal sem tett eleget a meghívásnak.

Zuzana Caputová az elnökválasztási kampányban a magyarok által lakott régiókat is meglátogatta, és kijelentette, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül minden szlovák állampolgár elnöke akar lenni. Nézetei a nemzetiségi kérdésben nem ismeretesek. A közelmúltban azonban közölte, hogy választási ígéretéhez híven a jövőben szeretne szorosabban együttműködni az országban élő nemzeti kisebbségekkel is, ezért soraikból egy héttagú kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre. Ezzel a témával korábban a szlovák államfők nem foglalkoztak.A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyarok több évtizedes hagyományokra visszatekintő rendezvénye. Az első táborozást a baloldali Sarló mozgalom szervezte meg 1928-ban, majd a szocialista rendszer idején a csehszlovákiai magyarokat összefogó Csemadok közművelődési egyesület egyik legjelentősebb rendezvénye, fesztiválja volt.

A tábort jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg. Évente több ezer táborozója és látogatója van. A szervezők – elsősorban a Diákhálózat, a Sine Metu Polgári Társulás és több szlovákiai magyar civil szervezet – egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor – fesztivál – szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek, amelynek legfontosabb célja a generációkon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés – olvasható a tábor honlapján. 

Kép: Diákhálózat


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •