25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész részvételével, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és képregény-készítéssel várja a közönséget szeptember 29. és október 2. között a Millenárison az év legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves eseményére, a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.

061.HU

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics. A belarusz író és oknyomozó újságíró ukrán és fehérorosz szülőktől származik, iskolái elvégzése után újságírással kezdett el foglalkozni. Tényfeltáró cikkeit a Lukasenko-rezsim nem nézte jó szemmel, ezért 2000-ben el kellett hagynia Fehéroroszországot. Az International Cities of Refuge Network nevű szervezet segítségével menedékjogot kapott, Párizsban, Göteborgban és Berlinben is élt. 2011-ben visszaköltözött Minszkbe.

Az újságírás mellett a ’80-as évek óta irodalommal is foglalkozik. 1985-ben jelent meg első könyve, A háború nem asszonyi dolog címmel, amely magyarul is megjelent. A mű hamar népszerűvé vált, és több mint 2 millió példányban kelt el. A szovjet hatóságok azonban tiltakoztak ellene, és be is tiltották.

Művei közel 20 országban jelentek meg, 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.” Magyarul nyolc regénye olvasható, köztük az egyik legnépszerűbb, a 2016-ban megjelent Csernobili ima is.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

A könyvfesztivál vásárterében a hagyományoknak megfelelően külön pavilont állítunk a díszvendég országnak. A Fesztivál keretein belül bemutatkoznak az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségei, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz. /Ce projet a été réalisé grâce au soutien de l’appel Créativité à l’européenne de l’Institut français. Ez a projekt a Francia Intézet Európai kreativitás programjának támogatásával valósult meg./

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

MTI Fotó: Balogh Zoltán