A múlt év végén jelent meg a Döglégy a világ körül című életrajzi jellegű könyv, amit amit Döglégy Zolee Fencsik Tamás újságíróval közösen jegyez. A színes és szagos kordokumentum azonnal elfogyott, viszont már pár napja boltokban a második kiadása. Döglégy Zolee-val beszélgettünk. 

PÁN – 061.hu

A könyv tele van a nyolcvanas évek eleji, második angol punkhullám zenekaraival, többek között a Peter And The Test Tube Babies-zel…  Voltak, akik a nyolcvanas évek közepén azért nem hallgatták ezeket a punk bandákat, mert szerepeltek OI! –válogatásokon, és megrémültek, hogy akkor ők biztos skinheadekOszlassuk el a félreértéseket!
Az igaz, hogy a korai időkben nem vált még széjjel a punk és a skinhead mozgalom, de az is igaz, hogy sok skinhead zenekar nem is volt szélsőjobbos! A Peter and The Test Tube Babies pedig egy igazi brightoni punk banda…

Ganxsta Zolee zenesz dobos 2016.01.27. foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

1997 körül Uj Péter (aki szintén szereti a klasszikus OI!-zenét) írt rólatok valami levágó kritikát, és ti erre válaszul elkészítettétek az UP, a fehér fasz című számotokat, ami másolt kazettákon terjedt… Miért nem került fel ez soha lemezre?
A kazettából egy darab sem maradt, és már én sem emlékszem a szövegére… Egy olyan alapra vettük fel, amit később felhasználtuk egy másik számban. Az akkori kiadónk, a Sony soha nem szólt bele semmibe, és teljes művészi szabadságot adott, de ennél a számnál nagyon szépen megkértek, hogy ne rakjuk fel a Jégre teszlek lemezünkre, mert nagyon durva… Elfogadtuk, de úgy döntöttünk, hogy megjelentetjük aljasba, azaz kiadjuk kazettán, mintha afféle kalóz kiadvány lenne, szóval nem a Sony égisze alatt… Később rendeztük a viszonyunkat UP-vel, a dal pedig a süllyesztőbe került.

Ganxsta Zolee zenesz dobos 2016.01.27. foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Előkerült a könyv írásakor olyan történet, ami aztán szintén süllyesztőbe került? 
Volt, igen. Ügyeltünk arra, hogy ne kerüljön bele olyan történet, amivel másokat nagyon megbántok. És a nagyon szaftos sztorik egy része is kimaradt, mert azok tényleg túlmentek minden határon. Egy kalóz kiadású könyvet meg lehetne írni a kimaradt sztorikból… Szóval, nem az volt a célom, hogy embereket megsértsek, hanem hogy szórakoztassam azokat, akik kíváncsiak rám. Mondjuk Szasza is úgy tűnhet, mintha hülyének lenne beállítva, de kedves hülye… Mindenkire szeretettel gondolok, aki a könyvben szerepel, még ha vannak, akik idiótának is tűnhetnek a történetekben, amik mindegyike igaz, nincs színes ceruza benne…

Csak a Kartelnél indultál be igazán, mint szövegíró. A Sex Actionnak miért nem írtál korábban, a gettót kivéve a tematika ugyanaz volt: szex, bulik…
Későn fedeztem fel ezt a vénámat. Az első szövegeim gyermekdedek voltak, később lettek jobbak. 1994 körül kezdtem szöveget írni, amikor már nem Sex Action voltunk, hanem csak Action… Amikor meghallottam a LL Cool J. Mama Said Knock You Out számát MTV Unplugged-ban…  Akkor csak a dili kedvéért össze akartam rakni egy ilyen zenekart, illetve lemezt… Álmomban nem gondoltam arra, hogy ebből egy húsz éves történet lesz, hogy koncerttermeket töltünk meg, sőt fesztiválok nagyszínpadain lépünk fel. A hiphop mániámat azért teljesen nem tudtam kiélni az Action-ben, mert Mátyás Attila gátat szabott ennek, mert ő azért nem egy hiphop arc, a zenei ízlésünk ebben a vonatkozásban eltért. Szasza kimondottan vevő volt erre. Miksa az elején közömbös volt, de aztán valamennyire neki is megtetszett…

Ganxsta Zolee zenesz dobos 2016.01.27. foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mit szóltak a fiúk, amikor 1997-ben végül otthagytad az Actiont? Végül is a váltásba te rángattad bele őket a hardcore és hiphop mániáddal, ahonnan akkor nem volt visszaút a Vörös a szád, baby irányába…
Ez annyiban sántít, hogy Matyi ment el először, ő mondta ki, hogy elege van ebből a hardcore-os világból, visszaút meg nem volt, szóval, ő más úton indult el… A második, a Terror című Action album után ott is hagyta a zenekart. Szólt előre, és a turnét korrekt módon végigcsinálta (nem úgy, mint Kondor Tomi a KGB-ből, aki egy sms-t írt, hogy jövő héttől már nem vagyok) … Budavári Vili jött Matyi helyett, és ezzel az új felállással csináltam egy lemezt, sőt még egy turnét is lenyomtam, de utána már olyan sok Kartel fellépés lett, hogy nem tudtam összeegyeztetni, így kiléptem az Actionől.

Fiatalként elkapott a punk, voltál dirty rocker, hardcore arc, és utoljára, éppen húsz éve hiphop gengszter… Azóta nem kapott el semmi? Mondjuk ott lenne a stoner-rock
Nem, hál’ Istennek, úgy néz ki, ez már végleges, de a stoner dolog éppenséggel engem is megfogott, az Uzipov nagyon nagy kedvencem, ők csináltak is egy számot a tavaly megjelent tribute lemezünkre, sőt velük közös fellépéseink is vannak. De igazad van, a gengszter rap volt az utolsó, ami igazán magával ragadott, és azóta is szinte csak erről szól az életem. Persze, voltak hullámvölgyek, amikor nem érdekelt maga a zenélés sem, és majdnem bele is állt a földbe a Kartel, de az elmúlt néhány évben megint nagyon megy a zenekar szekere, és a most nagyon népszerű fiatal csapatokkal együtt mi is megtöltjük a nagy koncerthelyeket. És ahhoz képest, hogy 21 éves a banda, és valamilyen szinten azért underground is, hiszen rétegzenét képviselünk, ez azért nem semmi.  Bár én afféle médiafigura vagyok, de a Kartel nem popzenét játszik.

Ganxsta Zolee zenesz dobos 2016.01.27. foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Már nem vállalsz annyi hülyeséget a kereskedelmi tévékben. Például boxmérkőzést… Ez tudatos döntés?
Igen, ez tudatos elhatározás. A leggagyibb felkérések nem tesznek jót a zenekar imázsának sem. Az Ezek megőrültek a világ szégyene volt, a második részt már nem vállaltuk. Mondtam is a stábnak, hogy gyerekek, nincs az a pénz, hogy még egyszer rám adjátok azt a szar cicaruhát…. Most csak jó dolgokban veszek részt, amik építik a zenekar imázsát. Filmezek, a Die Hard V. után most játszottam például egy francia Robin Hood-filmben, pont ma ér véget a dumaszínházas fellépés sorozatom, színházakban játszottam, voltam Popeye, Winetou, játszottam a Dr. Herzben….

Nemrég halt meg Lemmy, akiről azt hittük, hogy ugyanúgy elpusztíthatatlan, mint a nagybetűs rock. Ez nem volt figyelmeztetés?
A tempóból nem vettem vissza, ugyanakkor évek óta sportolok, sőt abból sokkal többet vettem fel. Lemmy tizenéves korában kezdte a kőkemény whiskyzést és drogozást, éjszakázást, napi szinten, akkor nekem még ötven évem van jó egészségben. Én sokkal később kezdtem el a nagyon nagy rombolást, és hozzá képest az enyém egy tréfa dolog. Hétközben csak sportolás, edzés van, hétvégén viszont szétvágjuk magunkat, na és! Lemmy hetven éves volt, én meg ötven. Én később kezdtem, és hozzá képest sokkal lazábban. Egyébként mindenki addig él, amíg meg nem hal, aggodalomra tehát semmi okunk. A Főnök tudja, hogy mennyi időt adott, én nem tudom elbaszni. 

Fel vagy arra készülve, hogy a kislányod elolvassa a könyved?
Ő már nyolc évesen is van annyira intelligens, hogy meg tudja szűrni, mi az, amire szüksége van az életművemből, és mi az, amire nincs. Nem nevelem rosszra, csak jó irányokat mutatok neki. Persze, látni fogja, és tisztában lesz vele, hogy ki az ő apukája. A könyv elején is szerepel egy neki szóló üzenet: azt nem ígérhetem meg, hogy élete végéig vele leszek, de az életem végéig biztosan számíthat rám!

Kiütötted egy boksz gálán Rékasy Károlyt, aztán nemrég az év dolgozóját. Akkor az ember, még ha szerepet is játszik – esetedben a hiphop gengsztert – azért valamennyire azonosul is vele…
A szó egyetlen és igaz értelmében vagyok hardcore, az összes többi paraszt meg csak úgy csinál – ezt meg is írtam egy számban. 

Ganxsta Zolee zenesz dobos 2016.01.27. foto:Horvath Peter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

Most volt a születésnapi bulid. Hogy érezted magad?
Nagyon jól! Az összes régi Kartel-tag ott volt a koncerten… Lory B, Steve, OJ Sámson Gabi, Dopeman, Szasza és Big Daddy… Ebben a felállásban, így soha nem szerepeltünk együtt a színpadon, hiszen a Kartel különböző korszakaiban játszottak a zenekarban.

Amikor több meghatározó arc is elment a zenekarból, az nem tett be a kreativitásodnak? Hiszen nyilván a motiváltátok egymást…
Big Daddy Laci azért maradt mellettem, mert benne éreztem az igazi lelkesedést. A többiek kiégtek, elfáradtak. Nem volt bennük tűz, ezért kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy lemészároljuk a széleit, és a zenekarba is belenyúlunk, így most van két MC, és három zenész. És nem akarom, hogy ez valaha is megváltozzon, mert ez a felállás szenzációsan működik.

És új dalokat is írtok?
Persze! Van már néhány új nótánk, és közben készülünk egy rap classic show-ra, eredeti nyelven, és már nyomunk egy-egy slágert a Beastie Boys-tól, LL Cool J-tól, a House Of Pain-től, a Run DMC-től. Sehová nem rohanunk, de még ebben az évben megjelentetjük az új lemezt.