Augusztus 8-án, azaz ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját Dustin Hoffman amerikai színész. A zseniális átváltozóművész pályafutása során többször is játszott életkorával: 30 esztendősen formálta meg a Diploma előtt kamaszfiúját, a Kis nagy emberben 33 éves korában 121 éves alakban is megjelent, a Mr. Magorium meseboltja című filmben pedig 243 éves játékvarázsló volt. Jöjjön most néhány érdekesség kétszeres Oscar-díjas színészről!

MM – 061.hu

A jazztől a színpadig. Eredetileg nem színésznek, hanem klasszikus zenésznek, jazz zongoristának készült, de mivel a színpad jobban vonzotta, egy színiiskolába iratkozott be. Lee Strasberg híres színésziskolájába ötödik alkalomra vették fel. Közben alkalmi munkákból tartotta el magát, volt ápoló egy pszichiátriai intézetben, pincér, mosogatófiú, portás és bárzongorista is. A kezdő színésznek Gene Hackman volt a szobatársa, de két év után mindkettejüket tehetségtelennek minősítették és eltanácsolták. New Yorkban egy harmadik feltörekvő tehetséggel, Robert Duvall-lal is együtt laktak. Később mindhárman Oscar-díjas világsztárok lettek.

Dustin Hoffman és Gene Hackman

Diploma előtt. Dustin Hoffmant a film producere a meghallgatáson a összetévesztette az ablakpucolóval, a színész pedig azt hitte, hogy a casting része, hogy lemossa az ablakot. Hoffman előtt egyébként olyan színészek pályáztak Benjamin Braddock szerepére, mint Harrison Ford, Robert Duvall, Gene Wilder, Steve McQueen vagy Jack Nicholson. Kevesen tudják, hogy Hoffman és Anne Bancroft hotelszobai jelenetében a színésznő nem számított rá, hogy Hoffman megfogja a mellét. A forgatás közben a rendező, Mike Nichols és az egész stáb nevetésben tört ki, de jelenetet végül tovább vették. Hoffman a fejét verte a falba, hogy abbahagyja a nevetést, a rendező pedig annyira viccesnek tartotta, hogy végül ez a jelenet is bekerült a filmbe.

Anne Bancrofttal a Diploma előtt-ben

Éjféli cowboy. Hoffman tartott tőle, hogy a túlságosan jól ápolt külseje miatt nem kapja meg a szerepet, ezért arra kérte a film menedzserét, találkozzanak egy manhattani utcán. A színész kéregetőnek öltözve jelent meg, és a menedzser sokáig észre sem vette őt, mígnem egy ponton odasétált hozzá és felfedte valódi kilétét. A filmben Hoffman végig egy kavicsot tartott a cipőjében, hogy a bicegése egyenletes legyen. Valamint annyira erősen imitálta Ratso köhögését, hogy egy alkalommal hánynia kellett emiatt.

John Voight-tal az Éjféli cowboy-ban

Aranyoskám. Az Aranyoskámmal kapcsolatban – a film címe Hoffman ötlete volt – rengeteg vicces és érdekes infó látott napvilágot, például, hogy a forgatás alatt csak akkor adtak át rossz híreket a színésznek, amikor nőnek volt öltözve, ugyanis nőként állítólag sokkal kedvesebb volt. Hogy kipróbálja a női karakterét, Hoffman elment beöltözve egy szülői értekezletre, mint a lánya nagynénje. Senki nem vette észre a csalást. Még korábbi színésztársát, Jon Voightot is át tudta verni: egyszer, amikor Voight épp egy étteremben volt, Hoffman odament hozzá nőnek öltözve, és Voight végig azt hitte róla, hogy egy rajongója. 

Aranyoskám

Esőember. 2009-ben hunyt el Salt Lake Cityben Kim Peek, az az autista amerikai férfi, akiről az Esőember című film főszereplőjét, a Dustin Hoffman által megformált Raymond Babbittet mintázták. Hoffman a forgatás előtt egy évet töltött autista emberekkel és családjaikkal, és mivel színészi karrierje kezdete előtt egy pszichiátriai intézetben dolgozott, ezen tapasztalatait is fel tudta használni a filmhez. A színész egyébként annyira bizonytalan volt a filmben és karakterének megformálásában, hogy három héttel a forgatás elkezdése után azt mondta Barry Levinson rendezőnek, hogy “Barry, kérd fel Richard Dreyfusst vagy bárkit, mert ez életem legrosszabb alakítása!” Az alakításért végül megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Érdekesség továbbá a filmmel kapcsolatban, hogy a telefonfülkés vicces jelenet valójában improvizáción alapult. Hoffman-nak később a kedvenc jelenetévé vált a filmben.

Esőember

Vírus. Sam Daniels ezredes szerepét kezdetben Harrison Fordnak ajánlották fel, aki nem volt hajlandó elvállalni, majd Mel Gibson és Sylvester Stallone is szóba került, de végül Dustin Hoffmant választották. A szkriptet kissé átírták, hogy illeszkedjen Hoffmanhoz, Wolfgang Petersen rendező pedig örült ezeknek a változásoknak, mert úgy érezte, a film feszültséget nyer, azáltal, hogy egy olyan drámai színész, mint Hoffman, aki még soha nem játszott akcióhőst, felelős a világ megmentéséért.

Vírus

Holiday. Egy showműsorban Dustin Hoffman elmesélte, hogy a 2006-os Holiday című filmben való szereplése nem volt megtervezve. Éppen arra ment autóval, látta a felszerelést és a kamerákat, és gondolta, megnézi, mi folyik ott. Mivel a rendezővel jó ismeretségben voltak, kitaláltak egy olyan jelenetet, ami illett a sztorihoz, és benne is maradt a végleges változatban.

Holiday

Apádra ütök. Az Apádra ütök forgatásán Robert De Niro bevallotta Hoffmannak, hogy 1969-ben ő szolgálta ki Hoffmant pincérként egy 2-nd Avenue-i étteremben. „Ja, te kérdezted meg, milyen volt a lepényhal?” – emlékezett vissza Hoffman.

A rovarok élete. Hat gyereke van, és amíg tehette, megakadályozta, hogy megnézzék a filmjeit. Amikor meglátták apjuk nevét a műsorújságban, azt hazudta nekik, hogy egy fekete-fehér dokumentumfilmről van szó, amely a rovarok életéről szól.