Mások mellett az Erdőfű, Lakatos Mónika, a Parno Graszt és a Bohemian Betyars is fellép az idei népzene ünnepén január 29-én a Müpában, így az autentikustól az oláh cigány muzsikán át a balkáni népzenék feldolgozásáig és a folk-rockig minden árnyalat helyet kap a koncerten.

061.hu

A 2008 óta évről évre jelentkező magyar népzenei gálán 2022-ben legendás és újabb előadók váltják egymást, akiknek munkássága azt is jelzi, hogy a városi életmódban sem szakad meg a népzenei hagyomány. Az Erdőfű, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Zűrös Banda, a Napfonat, valamint a Parno Graszt és a Bohemian Betyars közös produkciója jelenti a főműsort, de ezúttal is lesz gyermekkoncert is.

A 2022-es gálaműsorban nem minden előadó szólaltatja meg autentikus módon a népzenét, van, aki más műfajokba oltja, van, aki eredeti alkotások ihletőjeként használja, de a közös gyökerek az egész estre érvényesek, még úgy is, hogy számos nép és tájegység zenéje szólal meg. A kétrészes műsor első felét a táncházi zenét autentikusan játszó Erdőfű nyitja, műsorukban hitelesen szól a Kárpát-medence magyarlakta területeinek vonós népzenéje. Utánuk a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika Cigány Hangok nevű együttesével oláh cigány örökzöldeket énekel, szorosan kötődve azok hagyományaihoz, a többszólamú éneklésre helyezve a hangsúlyt. Az első részt a Zűrös Banda zárja magyar és balkáni népzenék feldolgozásaival és saját szerzeményekkel. Majd az energikus Napfonat női a capella együttes ütősökkel megtámogatva saját számokat, magyar és más kultúrák népdalait dolgozza fel, polifonikus hangzásba öltöztetve azokat. A főműsor végén a folk-rockos Bohemian Betyars és a világhírű, paszabi Parno Graszt közös formációja teremt garantált bulihangulatot. A gyermekkoncertet ezúttal a felvidéki Korpás Éva és zenekara adja.

A vezető képen az Erdőfű zenekar (Fotó: Pörneczi Bálint)