Erdélyi turnéra indul A teljesség felé című előadás, Gryllus Dániel dalsorozata, melyet Weöres Sándor költői prózájából állított össze. A dalokat húsz tagú csapat szólaltatja meg, soraiban olyan neves előadókkal, mint Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Bognár Szilvia, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György és a dalok szerzője Gryllus Dániel. A turné vendége Koszorús Kriszta – Koszika is. Vezényel Gryllus Samu.  

061.hu

A program a Kaláka együttes régi barátja, Kassay Péter meghívására érkezik Erdélybe, ahol 12-én Aradon Ioan Slavici Klasszikus Színházban, 13-án a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban, 14-én Csíkszeredán a Szakszervezetek Művelődési Házában tekinthetik meg az érdeklődők.

A teljesség felé című estet Gryllus Dániel 60. születésnapján (2010) mutatták be, akkor egyedi alkalomnak gondolták a közreműködők. Ám a nagy sikerre és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel azóta már többször előadták, többek között egy évtizeddel ezelőtt Marosvásárhelyen es Sepsiszentgyörgyön. Aradon immár 15. alkalommal kerül színpadra. 

 

Ferenczi György


1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete, a Teljesség Felé. A költő mesterének – Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól.

„Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.“

A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészítette a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját. Önmaga vette fel otthoni néhány-sávos készülékkel az ének, furulya, citera, klarinét, ütős… stb. szólamokat. A művet az akkori monopol helyzetben lévő Hungaroton nem ítélte kiadásra érdemesnek. A zeneszerző saját költségén 1987-ben az Intersound stúdióban felvételt készített a darabból, melyet átadott a Hungarotonnak, így az anyag megjelenhet 1988-ban a költő 75. születésnapjára.

A darab néhányszor elhangzott színpadon, ilyenkor a zenei kompozíció hangszerelésében leegyszerűsítve hangzik el. A zenei részeket az eredeti műből vett prózai részek kötik össze. Ennek dramaturgiáját Kőváry Katalin, rendező, a zeneszerző felesége állította össze.

2010-ben Gryllus Samu – a zeneszerző 34 éves fia – újra hangszerelte a művet, melynek előadására felkérte édesapja pályatársait (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán) és fiatalabb, hozzá közel álló kollégáit (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György). Az új hangszerelés nyilvános előadására 2010 április 23-án kerül sor, a zeneszerző 60. születésnapján a Milennáris Teátrumban. 2011-ben a MÜPA hangversenytermében is elhangzott a mű, erről a koncertről DVD is készült.