A magyarokkal bármi történhet ebben a messzi idegenben – tudtuk meg a Kispál és a Borz Magyarság tengerérzése című dalából. De nemcsak Lovasinak és a magyarságnak van tengerézése, hanem a Magashegyi Undergroundnak is, akiknek a napokban jelent a Talált tenger című új albumuk. Ennek a tengernek van mélysége, és ki lehet fogni belőle néhány remek dalt.

PZL – 061.hu

Magashegyi Underground úgy tudja közvetíteni a dark-rock és a british-pop eredményeit, hogy nem hozza zavarba azokat a hallgatókat, akiket egyébként haza lehetne kergetni az egyetem gólyabáljáról a Siouxsie & The Banshees-zel, vagy a Smiths-szel. A Magashegyi az egyik legizgalmasabb hazai formáció, a dalaiknak van atmoszférája, van tere, mindegyik dal kíváncsivá tesz, és meg akarom hallgatni a következőt. Ugyanakkor a lemezen – bár egységesen magas a színvonala -, a korábbi albumokhoz képest szerényebb a slágerhányados. Na, jó, ott van a Szemszavak, ott az Ellenfény, ezek elviszik a gyűjteményt, és ott a töbi dal is – mindegyikben van néhány olyan motívum, amiért érdemes meghallgatni azokat. 

mu2

Az, hogy nemet mondtak a slágergyártásra, csak szimpatikusabbá teszi őket, egy dalnak nem a melódiák képzeletbeli mérőszáma adja a lényegét, hanem az, hogy meghív-e egy utazásra, egy kalandra. És a Magashegyi ajánlata korrekt, semmi okunk arra, hogy ne tartsunk velük a Talált tenger partjára. Nem hibátlan a lemez, az énektémákon még lehetett volna dolgozni, de a kisebb hibák ellenére meggyőző erőt mutat fel, igényesek a hangszerelések, a zenekar biztos ízléssel komponálta meg a szerzeményeket, és igen: a szövegek itt-ott kissé modorosan líraiak, néha helyi érdekű ez a költészet, nem mindenki tud mit kezdeni azzal, hogy Szívzűr, fejpokol, éjmagány. / Volt már /Törd át éjszakánk!

Nem beszéltünk még az album kifogástalan artworkjéről, kár hogy a booklet nem tűnteti fel az alkotókat. Izgalmas a cover fotó, a lakkozott betűk, jó kézbe venni a produkciót, igazi rádióbarát indie-pop ez, ami megmutatja, hogy mindenkinek lehet tengere, és a Magashegyi underground gondoskodik arról, hogy bemutassa egy alternatív valóság teljes zenei földrajzát, olyan dalokkal, mint a Holdfényváros, vagy a Lassú folyó.

Magashegyi Underground
Talált tenger
Gold Records
13 szám 40 perc

Fotó: Magashegyi Underground archív