Több, mint ötven éve, 1968. június 29-én jelent meg a Pink Floyd második nagylemeze, az A Saucerful Of Secrets,  amit sokan az első progresszív-rockalbumnak tartanak, de a jelentősége ebben nem merül ki, hatása olyan erős, hogy például a nyitó felvétel, a Let There Be More Light nyitányának basszustémáját szemplingelte be a Chemical Brothers Block Rockin’ Beats című partihimnuszába.

PZL – 061.hu

Vannak, akik a The Piper OfThe Gates Of Down egyenes folytatásának tartják, ugyanakkor nem nehéz észrevenni, hogy itt már a zenekar szintet lépett, és bizonyos daloknál közel került ahhoz a hangképhez, amely majd a hetvenes években fogja jellemezni a Pink Floydot. A Corporal Clegg pedig az első nagyon karakteres, Waters-dal, a dallamív részint visszaköszön a The Wallról is, ugyanakkor a hangszerelése inkább a hatvanas években tartja a dalt, és inkább a Sergent Peppers-féle világgal teszi hasonlatosssá… A Saucerful Of Secret emblematikus száma, a Set the Controls For Heart Of The Sun a pszichedelikus rock egyik csúcsteljesítménye, amiről eszünkbe juthat a kérdés, hogy akkor ez most prog-rock vagy pszichedelikus rock.

(Mellesleg ez a Pink Floyd egyetlen olyan dala, melyben a zenekar mind az öt tagja játszik.) Egyáltalán: hol kezdődik a progrock és hol ér véget a pszichedeikus rock? Ami biztos: a felvételek jórészt az Abbey Road Studiosban zajlottak 1967 májustól és 1968 májusáig, néhány dalt azonban a De Lane Lea Studiosban vettek fel.  Szóval, meglehetősen sokat dolgoztak a lemezen, ilyen hosszú ideig abban az időben nem vacakoltak egy felvétellel, jellemző módon akkor a Beatles évi két lemezzel is előállt. Ugyebár az album maga az átmenetiség dokumentálása, Syd Barrett ekkorra már kreatív szempontból is leépült, ez volt az utolsó közös munkája Waters-ékkel, és mivel a stúdió kötöttségeit, szigorú beosztását már nem tudta tolerálni, a zenekar úgy döntött, hogy megkérik David Gilmourt, hogy segítse ki őket, aztán 1968 márciusában a felvételek készítése közben az őrült gyémánt ki is vált a zenekarból.

A címadó felvétel hosszú, embert próbáló zajköltészet, de az utolsó, teátrális orgona tétele olyan előadókat is inspirált,mint az EAST-ből is jól ismert Pálvölgyi Géza. Az A Saucerful of Secrets tehát az egyetlen olyan lemez, amelyen mind az öt Pink Floyd-tag játszik. Gilmour már öt dalban (Let There Be More Light, Corporal Clegg, Set the Controls for the Heart of the Sun, A Saucerful of Secrets, See-Saw), Barrett pedig háromban (Remember a Day, Set the Controls for the Heart of the Sun, Jugband Blues) hagyja ott a zenekar nyomát. A borító bal felső sarkában a Marvel Comics képregény-univerzumában szereplő Mindenség Bírája látható. Ha nem is ő, de a közönség végül megítélte a lemezt, amiről kijelenthető: a zenekar hatvanas évekbeli csúcsteljesítménye.

Pink Floyd
A Saucerful Of Secrets
Warner
7 szám 39 perc