Felkerült Kelet-Európa legkülönlegesebb sportlétesítményeinek TOP 5 listájára a főváros egyik legújabb és legimpozánsabb sportközpontja, a V30 Belvárosi Sportközpont.

061.hu

A főváros egyik legújabb sportlétesítménye júliusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A különleges, praktikus megoldásokkal épült létesítményben – melyet Skardelli György Kossuth-díjas építész tervezett – termálvizes wellness részleg, szaunák, különböző labdapályák, fitneszközpont, jógastúdiók és Budapest második legmagasabb mászófala is helyet kaphatott.

Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik: Belváros Önkormányzatának kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal. Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

Az önkormányzat több mint 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így feltörő termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

A multifunkcionális létesítmény szolgáltatáskínálata egyedülállóan sokszínű és valóban XXI. századi megoldásokat nyújt a látogatóknak. A fitneszrészleg egy applikáció segítségével használható, amely a személyre szabott profil és edzésterv kialakítását követően úgy működik, hogy a gépek automatikusan vezetik és állítják be magukat, tehát nem kell várakozással és a sporteszközök beállításával időt tölteni.

A V.30 az uszoda víztisztításához a greenováció jegyében Magyarországon elsőként alkalmazza a perlit szűrőrendszert, illetve a medencék vizét UV-technológiával anitbakterizálják, csírátlanítják, fertőtlenítik, ezáltal a medencénk vizének frissen tartásához szükséges vegyszerek mennyisége a felére csökkenhet a hagyományos uszodákéhoz képest.