Nyílt tájépítészeti pályázatot ír ki a Városliget zöldfelületi rehabilitációjára és megújítására a Városliget Zrt. A pályázatoktól azt várják, hogy jelentősen nő a park zöldfelülete, megújulnak a sport- és rekreációs funkciók, eltűnnek a gondozatlan, használaton kívüli épületek és a felesleges betonfelületek, új játszóterek, sportpályák, kerékpárutak és egy futókör is lesz majd a megújult parkban.

MTI

A közlemény szerint a pályázatnak fontos feladata lesz a térszerkezet fejlesztése, az értékes növényzet védelme, a szükséges zöldállomány pótlásának és frissítésének hosszú távú ütemezése, új cserjék, évelők telepítésével és a meglévő pázsitfelület megújításával. Továbbá a park intelligens üzemeltetésének felállítása – fejlettebb öntözőrendszerek, koordinált szemétszállítás, közbiztonságot érintő fejlesztések – is a projekt kiemelt feladata lesz.

A projekt keretében eddig elkészült a Városliget teljes körű fakatasztere, amelyhez hasonló léptékű felmérés a liget történetében korábban még nem készült. A felmérés tartalmazza az összes, több mint 6300 fa pontos helyét, törzsátmérőjét, és alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására – olvasható.

A Liget Budapest fejlesztésért felelős társaság a közleményt annak kapcsán tette közzé, hogy az LMP felszólította a kormányt, a Városliget teljes parkosítására is kérjen be nyílt tervpályázatokat.

Heltai László, az LMP VI. kerületi önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, a Városliget parkjának megújítását mindenképpen szükségesnek tartják, ugyanakkor az oda tervezett új épületek megépítésével nem értenek egyet. A kabinet tervei ráadásul hónapról hónapra változnak, az LMP ezért indokoltnak látja, hogy készüljön építkezéssel nem számoló parkrendezési terv is – fűzte hozzá.

A pályázat – amelyről a Magyar Építész Kamara Tájépítészeti tagozatával, a Magyar Tájépítészek Szövetségével, valamint számos civil szervezettel folytatottak konzultációt – a nyár folyamán jelenik meg – olvasható.

Fotó: hg.hu