Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

AMBRÓZY ÁRON – Nulla6egy 

„Teljesen beteg dolog megölni az állatokat a húsukért, miközben a hentesnél is meg lehet azt venni!”

Fogalmam sincs valóban elhangzott-e ebben a formában, vagy csak egy face-en pörgő marhaság, de rögtön ez villant be, mikor összetalálkoztam a Fogasház szombatra tervezett Disznóvágás partyja körül kialakult cicaharccal. Elképesztően vicces volt végigpörgetni a kommentfolyamot a beharangozó képei alatt.

Az általános iskolai környezetismeret órák voltak-e túl régen vagy városi lét következménye az elhülyülés? Jó kérdés. Mert úgy tűnik bizonyos épületmagasság fölött nagyobb bűnnek számít a disznóvágás, mint az emberölés, továbbá leghalványabb elképzelésük sincs arról, hogy az étel, ami eléjük kerül, jobb esetben valaha egy élőlény része volt.

Nagyot kockáztatott a Fogasház, előre borítékolható volt, hogy nyomban előkerülnek a mimózalelkű állatvédők, a vegetáriánus hittérítők, akik szerint egy disznó megölése és elfogyasztása egész egyszerűen nem való tevékenység egy civilizációba. Jó, az hogy még tüntetést is szerveztek a derék malacért az egy cseppet engem is meglepett.

2011-ben volt egy érdekes kezdeményezése a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének. 18 és 35 év közötti városi fiatalokat próbálták megismertetni a magyar vidéket, felültetni őket a traktorra, megmutatni a kolbászkészítés folyamatát, meg úgy általában kivinni őket a jó levegőre, ahol a szemhatárt a föld görbülete jelenti, nem a szemben lévő tűzfal.

Jó és szükséges kezdeményezés volt. Esetleg néhány szórólapot kihelyezhetnek szombaton a Fogasházba is.

A disznóölés plakátja. Forrás: Facebook.com/fogashaz

A disznóölés plakátja. Forrás: Facebook.com/fogashaz

A pesti kulináris hagyományban, pl. Krúdy, nem volt ekkora távolság a vidéktől. Sőt, a városi ember, ha igazi piaclátogató, egyúttal ínyenc is, bejáratott hentessel, kofával, erdei gombával. Akik itt tüntetnek, azok pont az abszolúte gyökértelen, még csak nem is vérpesti arcok, hanem valami képződmények. A piac egyúttal közösségi tér, találkozópont, segít egyberakni a magyar életeket, a Fogasház próbált valamit, aminek a folytatása az első piaci tejfölös lángos, az első kiló valódi paradicsom, a sültkolbász és a sültoldalasnak felé.

Ja, a Fogasházzal szemben van pont az expiac, ami most talán Kaisers vagy micsoda. Egy kizsigerelt, megölt, régi, szép csarnok, amitől megfosztották a piac rendeltetését. A Fogasház csak átvenni próbálta ez a szerepet, mert igény van rá.

Végül a Fogasház hátrált meg és már holtan hozzák a disznót, csak a feldolgozás marad az udvaron. Pedig pont a disznóvágás lett volna a legérdekesebb, mivel egy átlag pesti fiatal soha az életében nem látott és nem fog látni ilyesmit. Megjött a vidék Budapestre, de visszakergettük.

Örülünk?

UPDATE: A disznóölést megtartják! Lehet menni, demonstratíve is… 🙂

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •