Rettenetes, de igaz: nem könnyű ma Budapesten jó péket találni, különösen akkor, ha az ember például vegán. A város történetében először valakinek végre eszébe jutott, hogy ez egy piaci rés, és nyitott egy kicsi helyet a Hollán Ernő utcában, ahol napi szinten más és más házi jellegű jóságok vannak. Lehetne mondani, hogy minden “kézműves”, de ezt a szót már nem menő használni.

DEZSE BALÁZS – 061.hu

Október 7-én nyílt meg a Hollán Ernő utca legújabb helye, amely történetesen egy vegán pékség. A Madal Café közvetlen szomszédságában működő Fill Goodban Péntek Zoltán pékmester, Vetsey Nóra vegán szakács, illetve Vetsey Bálint készítik a minden nap egyedi választékot, amely ottjártunkkor (a nyitás napján) néhány pizzából, töltött kenyérszerűségekből, pizzás csigából, pogácsából állt.

14470651_1803904689879476_7499754391389814004_n

Mi a pizzára, a pogácsára és a pizzás csigára mentünk rá, a kizárólag növénymentes változatban ezek hiányoznak a legjobban a város életéből – nem könnyű ugyanis a reggel rohanásban vegánként elmenni egy Fornettis stand mellett, ahol tojástól és tejterméktől tartóknak sajnos nem igazán terem babér.

A három tulajdonosból ketten Olaszországban nőttek fel, ahol volt szerencséjük elsajátítani a pékáruk elkészítésének művészetét, utána pedig már csak azt kellett kitalálni, hogy hogyan lehet ezeket rekonstruálni pusztán növényi alapanyagok felhasználásával. Eláruljuk: ez egyáltalán nem könnyű feladat, amit az is remekül tükröz, hogy ilyesmi csak elvétve fordul elő.

14358656_1800484123554866_6369195543242819785_n

A termékeknél fontos kritérium, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoznak, bizonyos dolgok biogazdálkodásból valók és kizárólag nádcukrot használnak, természetesen ízfokozók, adalékanyagok, és felesleges egészségtelen hozzávalók nélkül. Azt is örömmel konstatáltuk, hogy végre valódi street foodról beszélhetünk, ami olyannyira igaz, hogy még egy könyöklő sincs a hely előtt, ahol az ember lepakolhat; az itt beszerzett ételt kénytelenek vagyunk elvinni és az utcán elfogyasztani.

Az első napok tapasztalataiból azt lehet leszűrni, hogy a helyre tényleg szükség volt: mind a környékbeliek, mind pedig a város más szegletéből csodájára jártak a jelenségnek. A kóstolás után több ismerősünk azt mondta, hogy a környékre költözik, csak azért, hogy ezzel induljon a reggel.

Fill Good:

Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 3.
Facebook

Fotók: Fill good