Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Fényrétegek címmel nyílik meg jövő kedden az Ybl Budai Kreatív Házban Bullás József kiállítása, amely a Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Pécsi Egyetem Művészeti Karának mestere műveiből mutat be egy különleges, az alkotó által választott nézőpontból való válogatást.

061.HU

A kiállított művek több évtizedes pályát reprezentálnak és folyamatában szemléltetik, hogy a művész különböző alkotói korszakaiban milyen szerepet játszott a fény érzékeltetése absztrakt festészetében. Bullás József munkásságára jellemző a különböző történelmi, népi vagy populáris kultúrák motívumai közti összefüggések keresése és átalakítása. Festményei mintázatokat jelenítenek meg, amelyek sokszor a térben végtelenül kiterjeszthetők, vagy egy-egy gesztussal kiegészítve kompozíciót alkotnak, de rétegzettségükben mindig szerepet játszott a világosabb tónusokkal a fény, a színintenzitással a sugárzás hatásának az elérése.

A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. Az Ybl Budai Kreatív Ház szakmai partnere a tárlat megvalósításában a budapesti Deák Erika Galéria. Bullás József 1984-ben szerezte meg diplomáját a Képzőművészeti Egyetemen, pályáját a nyolcvanas években az “új festészet” hatása alatt kezdte, munkáival először a Hegyi Lóránd szervezte ‘Új szenzibilitás’ kiállításokon mutatkozott be, a hazai és a nemzetközi színtéren szinte egyszerre.

A művész az 1985-ös Sao Pauló-i Biennale magyar csoportos kiállításán még figuratív képeket állított ki, azonban ettől kezdve az absztrakció lehetőségei foglalkoztatták. Képei akkor szimbolikus alakzatokat mutattak, amelyeken megfigyelhető volt a nonfigurativitás új útjainak keresése. Kezdetektől fontos számára az ismétlés, motívumok variálása, gyakran sorozatokban és ciklusokban gondolkodik, műveinek nem címet, hanem sorszámot ad – olvasható a közleményben.

Bullás József pályáján a mai napig egymásból következő módszereket, technikákat követ, festészete folyamatosan megújul, mintha ugyanazt az érdeklődését más és más nézőpontból mutatná meg. Számos ösztöndíjat elnyert, sokfelé dolgozott és kiállított a világban, egy évig élvezte a Victor Vasarely Alapítvány támogatását Párizsban, de volt Görögországban, Rómában és Frankfurtban is.

A művész munkássága során képeinek forrásai voltak ázsiai fríz motívumok, keleti szőnyegek mintái, de neonfények elmosódott színei is kiinduló pontot jelentettek kísérleteihez, amelyek az alkotás folyamatában alakulnak újabb és újabb festészeti megoldásokká. Bullás József képein a néző térbeliség illúzióját fedezheti fel, a világos és sötétebb tónusok rétegzettsége révén pedig a kép mélységének fény-érzetét éli át. A művész az op-art jelenkori megújítója, a hatvanas évek művészeti törekvéseit a maga szemléletére alakítva egy festőibb felfogásmóddal járul hozzá a műfaj új útjainak kutatásához – áll az összegzésben. Bullás József festészete konzekvens, jól átgondolt életmű, amelyre leginkább a kísérletező szellemiség jellemző. A folyamatos útkeresés ellenére képei mégis rendelkeznek egy jól felismerhető, egyéni karakterrel.

A Fényrétegek című kiállítás augusztus 30-ig ingyenesen látogatható.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •