Sokszínű programmal készül a költészet napjára a Müpa, online programokat kínál a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben, lírai sétát tartanak Szentendrén, Székelyudvarhelyen kortárs magyar versillusztrációk tárlata nyílik, Bukarestben és Csíkszeredában pedig a száz éve született Pilinszky Jánosra emlékeznek. Vers szól a plázákban is – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki bevásárlóközpontban hallhatják a shoppingolók a magyar kultúra remekműveit.

061.hu

Müpa

Sokszínű programmal készül a költészet napjára a Müpa, az emléknap alkalmából az intézmény a széles közönség előtt is elérhetővé teszi Hobo zenés, irodalmi estjét, valamint a Tandori Dezső előtt tisztelgő emlékműsort.

A Müpa médiatára rövidesen kibővül többek között József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Faludy György, Pilinszky János és Tandori Dezső műveivel. A magyar költészet napja alkalmából az intézmény két különleges produkciót tesz mindenki számára elérhetővé: Hobo Látnokok, költők, csavargók című estjét és a Tandori Dezső előtt tisztelgő, A megnyerhető veszteség címet viselő emlékműsort. A Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző és előadóművész, korszakokon és műfaji határokon átívelő, a szabadság eszményét a középpontba állító, Látnokok, költők, csavargók című estjének ősbemutatójára 2018 tavaszán, a Müpában került sor. A műsor keretét adó József Attila-mű, a Tanítások és a legnagyobb hazai költők, például Ady Endre, Faludy György és Pilinszky János alkotásai mellett többek között Francois Villon, William Shakespeare, valamint Tom Waits és Bob Dylan műveiből kapnak válogatást a nézők.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, Tandori Dezső 2018-ban, nyolcvanéves korában hunyt el. Még ugyanezen év őszén Novák Eszter rendezett a szerző költészetére összpontosító emlékestet a Müpában. A kortárs magyar líra korszakos és sokoldalú zsenijének fő műveit és néhány kevésbé ismert alkotását Zsótér Sándor, Szilágyi Csenge és Chován Gábor tolmácsolásában láthatják a nézők, de Szelevényi Ákos és Téri Gáspár révén a zene és a mozgásművészet is megjelenik.

A Müpa közösségi platformjain idén az áprilist az irodalom hónapjaként ünnepli, digitális irodalmi gyűjteménye pedig a fentieken túl is bőven kínál kikapcsolódási lehetőséget. A Keresztury Tibor szerkesztette, megközelítőleg egy évtizede rendszeresen jelentkező, egy-egy irodalmi alkotó életművét újszerű megközelítésben bemutató Literárium-estek egyes videófelvételei és podcastváltozatai, valamint a Jazzrajongók beszélgetéssorozat Szabó T. Annával, Grecsó Krisztiánnal és Vámos Miklóssal rögzített részei is elérhetőek a Müpa weboldalán – áll az összegzésben.

Fiumei úti sírkert

Online programokat kínál a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben április 11-én – hagyományosan tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várják a látogatókat, a járványhelyzet miatt az idén online formában. 15 órakor a Magvető Kiadóval együttműködve az Irodalmi séták – Írókkal kötetlenül a Fiumeiben elnevezésű, most induló program első részében Szabó T. Anna író, költő és Szegő János szerkesztő közös sétájának videópremierjét lehet megnézni a NÖRI YouTube-csatornáján. A séta célja, hogy a Fiumei úti sírkertben nyugvó irodalmi nagyjainkat ne csak életrajzukon keresztül, de egy-egy kortárs szerző szemüvegén át is megismerjék az érdeklődők – olvasható a közleményben. A mostani részben Szabó T. Anna többek között Ady Endre, Radnóti Miklós, Tandori Dezső és Szabó Lőrinc sírjánál mesél saját olvasói és írói élményeiről.

Délután 5 órakor órakor József Attila sírjánál a Misztrál-együttes ad koncertet, ami szintén online formában lesz követhető. Ezúttal jórészt a Fiumei úti sírkertben nyugvó költők megzenésített versei hangoznak el, köztük olyan ismert alkotások, mint Ady Endre Kocsi-út az éjszakában, Őrizem a szemed és Párisban járt az ősz című költeménye vagy József Attila Csend című verse.

Szentendre

Szentendrén lírai sétával ünnepelnek: az érdeklődők péntektől vasárnapig a település Verstérképével járhatják be a várost. A Szentendrei Kulturális Központ A költő te magad légy! – “szabad-ötletek jegyzéke” címen kiadott felhívására érkező versek szentendrei közintézmények ablakaiban, belvárosi kirakatokban, buszmegállók plakáttartóiban lesznek olvashatók. A 61 versmegállót tartalmazó Szentendre Verstérkép segítségével gyalogosan vagy kerékpárral bárki megkeresheti és elolvashatja a költeményeket, így ünnepelve meg a költészet napját.

A Szentendre Verstérkép online formában a https://szentendreprogram.hu/kultkolteszet honlapon elérhető.

Vers mindenkinek

Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek a magyar költészet napján, a hétvégén nyolc budapesti és tizenhárom vidéki plázában hallhatják a magyar kultúra remekműveit a vásárlók. A fővárosban és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagy sikerű Vers mindenkinek-sorozat darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Csimborasszó-programjának gyerekek számára megzenésített kortárs versei vasárnap, a magyar költészet napján. Vasárnap óránként két vers és egy Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

A közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében tizennégy verset és hat dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban. Az elhangzó verseket neves színészek, például Sztankay István, Koncz Gábor, Darvas Iván, valamint Ruttkai Éva szavalják. A Csimborasszó zenésverseket többek között Bognár Szilvia, Czutor Zoltán, Dorogi Péter, Magyar Bori, valamint Szalóki Ági előadásában hallhatók – áll az összegzésben.

Székelyudvarhely

A kortárs magyar gyermekvers-illusztrációkat tartalmazó Versképek című kiállítását mutatja be a költészet napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet. A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban pénteken délután megnyíló tárlat kurátora Révész Emese. A tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője nyitja meg.

A szervezők emlékeztettek arra, hogy napjainkban kiemelt szerep jut a gyermekkultúrának, hiszen számtalan országban a virágkorát éli a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás. A bukaresti és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet ezt a hagyományt mutatja be a költészet napja alkalmából. A magyar gyermekirodalom legendás időszakából és kortárs illusztrációkból készült válogatása mintegy félszáz művész alkotását mutatja be és reprezentatív képet nyújt a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről. Révész Emese felidézte, hogy a modern magyar gyermekköltészet és gyerekkönyv-illusztráció kezdetei egyaránt a 20. század második felében bontakoztak ki. Szimbolikus nyitány Weöres Sándor 1955-ben megjelent, Hincz Gyula által illusztrált Bóbita című kötete. A magyar könyvillusztráció nagy generációja (Kass János, Reich Károly, Hincz Gyula, Réber László, Würtz Ádám) után az ezredfordulón virágzott fel újra és lett világszínvonalú a képeskönyv műfaja. A kiállítás az elmúlt másfél évtized legjobb versillusztrációiból válogat – olvasható a közleményben.

Bukarest, Csíkszereda

A száz éve született Pilinszky Jánosra emlékezika bukaresti Magyar Kulturális Intézet, valamint a csíkszeredai Csíki Játékszín. Április 11-én a bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldalán délelőtt 10 óra és este 8 óra között óránként új bejegyzések lesznek Pilinszkyről, így az érdeklődők olvashatnak a költő életét és életművét ismertető cikket, megtekinthetik Mispál Attila Csillaghálóban című kétrészes portréfilmjét a költőről, lesz keresztrejtvény, zenés bejátszás, majd a napot Pilinszky Apokrif című verse zárja a költő saját felolvasásában.     

A posztok között lesz több olyan videó, amelyen román és magyar személyiségek egy-egy Pilinszky-verset olvasnak fel románul vagy magyarul. A felolvasók között lesz Téglás István és Richard Bovnoczki, az Ion Luca Caragiale Bukaresti Nemzeti Színház művészei, Vlad Ivanov, a Nemes Jeles László rendezte Napszállta című film főszereplője, Demeter András színész, román kulturális államtitkár, Zsigmond Emőke, az Örkény Színház színésznője, Weinberger Attila blues zenész, Ozana Oancea színésznő, Mosoni Emőke, a Román Televízió magyar adásának főszerkesztője, Kacsó Edith, a Román Televízió magyar adásának szerkesztője, Mihaela Dedeoglu, a Radio France International újságírója, Fazakas Ernő színész, State Judith táncos-koreográfus színésznő, Csegedi Réka marosvásárhelyi pedagógus, Kasia Zalaszewska, a bukaresti Lengyel Intézet programszervező munkatársa, Bajkó Edina marosvásárhelyi színinövendék és Nánia Hanna kézdivásárhelyi diák, aki rendszeresen fellép a kézdivásárhelyi Vigadó szavalóestjein.

Pilinszky János román fordításban mindössze egy gyűjteményes kötetben jelent meg néhány vers erejéig, ezért az intézet felkért fordítókat, hogy további Pilinszky-verseket ültessenek át románra. Így Paul Drumaru, Andrei Dósa, Bara Hajnal, Simon Éva és Banica Anna-Mária tolmácsolásában hangzanak el a versek az intézet barátainak felolvasásában.

Április 11-én a Csíki Játékszín is megünnepli a magyar költészet napját, így délelőtt 11 órakor a színház épülete előtt tartják meg a Tizenegy című versösszeállítást, amelynek keretében tizenegy Pilinszky-vers hangzik el a társulat tizenegy színészének előadásában. Este 7 órától a színház nagytermében lesz Szabó Enikő színésznő Versek és dalok című előadása. A verses-zenés összeállításban Arany János, József Attila, Kovács András Ferenc, Kemény István, Lackfi János, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós, és Szabó T. Anna művei hangzanak el.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.